Ο Π. Λαφαζάνης με κλιμάκιο της ΛΑΕ στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες της ΟΣΥ

Ρεπορτάζ από το Ξεκίνημα

lafazanis-elliniko2

Κλιμάκιο της ΛΑΕ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζανη, επισκέφτηκε την Πέμπτη 5 Γενάρη τις απολυμένες και απλήρωτες καθαρίστριες των λεωφορείων που βρισκόταν στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού της ΟΣΥ συνεχίζοντας τις καθημερινές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες τους. Το κλιμάκιο έτυχε θερμής υποδοχής από τις καθαρίστριες αλλά και εργαζόμενους στα λεωφορεία που έτυχε να είναι παρόντες.

Οι καθαρίστριες ξεκίνησαν τον αγώνα τους πριν 12 μήνες διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Τον Γενάρη του 2016 η εργολαβική Λινκ Απ χρωστούσε 3-5 μισθούς σε κάθε εργαζόμενη – ανάλογα με το αμαξοστάσιο. Το ίδιο «σκηνικό» επαναλήφθηκε πολλές φορές μέσα στο χρόνο, με τις εργάτριες να μην έχουν άλλη επιλογή από το δρόμο του αγώνα. Έτσι οι καθαρίστριες υιοθέτησαν ένα ακόμα αίτημα: να μπει ένα τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα των εργολάβων οι οποίοι με τις πλάτες των εκάστοτε διοικήσεων επέβαλαν ως νόμο τις μαφιόζικες μεθόδους τους και να προχωρήσει η ΟΣΥ σε απευθείας συμβάσεις μαζί τους, όπως έχει γίνει σε μια σειρά νοσοκομεία και στο Υπουργείο Εργασίας.

20170105_195005

Η Διοίκηση της ΟΣΥ (Ζ. Γεωργίου και Α. Αναγνωστόπουλος) αντί να προχωρήσουν σε συμβάσεις με τις καθαρίστριες έφεραν νέο εργολάβο την ΕΥΚ Α.Ε. η οποία πέταξε στο δρόμο όλες τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες και άρχισε να φέρνει νέο προσωπικό.

Η «νέα» εταιρία ΕΥΚ δεν είναι καθόλου «νέα» για τις καθαρίστριες και την ΟΣΥ. Η ΕΥΚ είχε παλιότερα το έργο καθαρισμού δυο αμαξοστασίων. Όταν τελείωσε η σύμβαση της και έφυγε, άφησε πίσω της φέσια χιλιάδων ευρώ σε κάθε καθαρίστρια! Κι’ όμως η Διοίκηση της ΟΣΥ επιτρέπει στην ΕΥΚ να αναλάβει εκ νέου έργο. Αυτή είναι η ηθική και η νομιμότητα της διοίκησης των Οδικών Συγκοινωνιών!

Ο Παν. Λαφαζανης αφού ενημερώθηκε για την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί δήλωσε την στήριξη του στον αγώνα των καθαριστριών και κατήγγειλε την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για την πολιτική που ακολουθεί σε σχέση με τους εργολάβους της καθαριότητας. Δήλωσε επίσης ότι η ΛΑΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες στήριξης του αγώνα των εργαζομένων για να διευρυνθεί το μέτωπο πάλης για την υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων  των αγωνιζόμενων καθαριστριών.

lafazanis-elliniko1

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής