Ο νόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση είναι γραμμένος απ’ τους σχολάρχες

Το καλοκαίρι του 2020 η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε τον νέο νόμο που αφορά στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως «το χειρότερο νομοθέτημα στην ιστορία της». Στα μέσα Γενάρη η ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας) προσέφυγε στον Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νόμου, με αφορμή απόλυση εκπαιδευτικού από ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Για το περιεχόμενό του νόμου και τις επιπτώσεις του στους εκπαιδευτικούς μιλήσαμε με τον σ. Δημήτρη Χατζηκώστα, δάσκαλο σε ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης και δημοσιεύουμε αποσπάσματα από τη συνέντευξη αυτή, της οποίας το πλήρες κείμενο υπάρχει στο xekinima.org.

  • «Το ασφυκτικό και συγκεντρωτικό πλαίσιο λειτουργίας, η αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού, καθώς και η έλλειψη ευελιξίας στα εβδομαδιαία ωρολόγια προγράμματα, είναι κάποιες από τις παθογένειες που στοχεύει να αντιμετωπίσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση». Αυτά αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ποια είναι η πραγματικότητα;

Όσοι εργαζόμαστε στον χώρο οργιζόμαστε και γελάμε ταυτόχρονα με την εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και οι σχολάρχες για τα ιδιωτικά σχολεία. 

Μαθαίνουμε για παράδειγμα ότι στα ιδιωτικά σχολεία διδάσκουν ακατάλληλοι εκπαιδευτικοί που δεν μπαίνουν για μάθημα και ο εργοδότης τους είναι υποχρεωμένος να τους πληρώνει επειδή είναι μόνιμοι. Καλλιεργείται επίσης η ιδέα ότι με το υπάρχον καθεστώς τα ιδιωτικά σχολεία δεν μπορούσαν να προσφέρουν επιπλέον προγράμματα και δραστηριότητες στους μαθητές τους. Πρόκειται για ψέματα τα οποία μόνο στόχο έχουν να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι οι ιδιοκτήτες μάς κάνουν περίπου χάρη που κρατάνε τα σχολεία τους ανοιχτά υπό αυτές τις συνθήκες. Την ίδια στιγμή:

  • στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία καταγράφεται σταθερή αύξηση των εγγραφών από το 2016 και μετά
  • τα ιδιωτικά σχολεία έχουν απαλλαγή από καταβολή ΦΠΑ
  • έχουν έμμεση στήριξη από το κράτος, αφού το τελευταίο τους δίνει έτοιμο ένα βασικό υλικό (βιβλία, διδακτέα ύλη) και μια βασική επιμόρφωση για το προσωπικό τους.

Όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, αυτό που παρουσιάζεται ως μονιμότητα είναι στη ουσία μια αυξημένη προστασία. Οι εκπαιδευτικοί υπογράφουμε σύμβαση με τον εργοδότη, αλλά ταυτόχρονα το υπουργείο παιδείας εκδίδει κι ένα διοριστήριο που πιστοποιεί ότι μπορούμε να εργαστούμε νόμιμα και ότι αμειβόμαστε τουλάχιστον με τους μισθούς που ισχύουν στο δημόσιο. Η αρχική μας σύμβαση είναι διετής και αν δεν καταγγελθεί μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου. Δεν υπάρχει μονιμότητα. Αν ένας εργοδότης θέλει να αντικαταστήσει έναν ακατάλληλο εκπαιδευτικό μπορεί να το κάνει. Θα πρέπει όμως να αιτιολογήσει την απόλυση, να δείξει ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι για την καταγγελία της σύμβασης (πχ, ασυνέπεια, ανάρμοστη συμπεριφορά) και στο τέλος αποφασίζει μια ανεξάρτητη επιτροπή δικαστικών.

Υπάρχει επομένως μια αυξημένη προστασία από το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη να απολύει όποιον θέλει όποτε θέλει, αλλά όχι μονιμότητα. 

  • Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που εισήγαγε ο νέος νόμος του Υπουργείου και σε τι στοχεύουν;

Ο νόμος είναι ουσιαστικά γραμμένο από τους ιδιοκτήτες, αφού χωρίς κανένα πρόσχημα ενσωματώνει τα βασικά τους αιτήματα.

Οι βασικές αλλαγές αφορούν τη δυνατότητα για ελεύθερες απολύσεις με βάση το κοινό εργατικό δίκαιο, την απελευθέρωση της δυνατότητας των σχολαρχών να επιλέγουν διευθυντές και υποδιευθυντές χωρίς όριο προϋπηρεσίας, τη δυνατότητα των ιδιωτικών σχολείων να συστεγάζονται με φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, τη δυνατότητα μείωσης του ωραρίου σε εκπαιδευτικούς χωρίς να θεωρείται βλαπτική μεταβολή και την απελευθέρωση των απογευματινών δράσεων.

Για το τελευταίο υπάρχει κι εδώ μια διαστρέβλωση από τους σχολάρχες. Ο περιορισμός που είχαν τα τελευταία χρόνια τα ιδ. σχολεία ήταν ότι έπρεπε να δηλώνουν το προσωπικό και όσοι διορισμένοι εκπαιδευτικοί απασχολούνταν σε αυτά τα προγράμματα έπρεπε να πληρώνονται τουλάχιστον με 10 ευρώ την ώρα που είναι το ελάχιστο ωρομίσθιο που ισχύει για τις υπερωρίες στο δημόσιο. Τώρα θέλουν οι αμοιβές να διαμορφώνονται ελεύθερα με αφετηρία τα 3,5 ευρώ περίπου που είναι το κατώτατο ωρομίσθιο!

  • Πως επηρεάζουν οι αλλαγές τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση;

Με βάση την εμπειρία που έχουμε από την περίοδο 2010 – 2016, οπότε και πάλι είχαν περάσει παρόμοιες ρυθμίσεις, αυτό που θα γίνει αν ψηφιστεί το ν/σ είναι κάποιες στοχευμένες απολύσεις «ενοχλητικών» εκπαιδευτικών από τους σχολάρχες προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκρατίας και φόβου. 

Σίγουρα, υπό την απειλή της απόλυσης οι εκπαιδευτικοί θα πιέζονται να βαθμολογούν και να συμπεριφέρονται στους μαθητές τους, ανάλογα με τις ορέξεις του εργοδότη τους. Ας θυμηθούμε την περίπτωση της Φ. Μπουλούτα, της καθηγήτριας που απολύθηκε επειδή έπιασε τον γιο του Σαμαρά να αντιγράφει και δικαιώθηκε μετά θάνατον.

  • Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο κλάδος και ποιες θεωρείς ότι θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις ενάντια στα σχέδια του Υπουργείου;

Η κυβέρνηση δεν επέλεξε τυχαία το καλοκαίρι για να περάσει αυτά τα μέτρα. Ήξερε ότι ειδικά οι ιδ. Εκπαιδευτικοί είναι εξαντλημένοι από τα εξοντωτικά ωράρια τηλε-εκπαίδευσης που παρείχαν στα παιδιά την περίοδο της καραντίνας. Αυτή τη στιγμή, ο κλάδος είναι θυμωμένος, αλλά ταυτόχρονα μουδιασμένος και φοβισμένος για αυτά που θα ακολουθήσουν. Σε συνδικαλιστικό επίπεδο αντιμετωπίζει τα προβλήματα που ισχύουν γενικά σε όλο το εργατικό κίνημα: γραφειοκτικοποίηση, μικρή συμμετοχή στις συνελεύσεις και ακόμη μικρότερη στις κινητοποιήσεις. 

Αυτή τη στιγμή σωστά η ΟΙΕΛΕ βάζει το ν/σ στο πλαίσιο ευρύτερων νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων και προειδοποιεί ότι απειλείται και το δημόσιο σχολείο. Επίσης, σωστά επικοινώνησε με τις άλλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, αλλά και την ΑΣΓΜΕ, τη συνομοσπονδία των συλλόγων Γονέων. Είναι σημαντικό όμως αυτή η συνεργασία να μην μείνει σε επίπεδο κορυφής και να κατέβει προς τα κάτω. Τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργήθηκε η αυταπάτη ότι αρκεί η πίεση στις κυβερνήσεις για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας. Έτσι, η ομοσπονδία εξαντλούσε μεγάλο μέρος της δράσης της στο «lobbying», κάτι που φάνηκε ότι έχει δείξει τα όρια του.

Σε πρώτη φάση χρειάζεται να δραστηριοποιηθούν και να δημιουργηθούν νέα παραρτήματα των Συλλόγων μας, τουλάχιστον στα μεγάλα σχολεία. Εκτός από την ενημέρωση των συναδέλφων και των γονέων, τα παραρτήματα αυτά μπορούν να σπάσουν το κλίμα φόβου των σχολαρχών και να απαιτήσουν την ακύρωση του νέου νόμου στην πράξη. Την περίοδο 2010 – 2015, όπου υπήρχαν δραστήρια παραρτήματα πέτυχαν την αποτροπή απολύσεων, τον περιορισμό των μισθολογικών απωλειών από τα Μνημόνια και την κατοχύρωση του ωραρίου.

Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι όσο φοβόμαστε οι εκπαιδευτικοί μην χάσουμε τη δουλειά μας, άλλο τόσο φοβούνται και οι ιδιοκτήτες μην βγει προς τα έξω ότι το προσωπικό τους είναι δυσαρεστημένο. Ταυτόχρονα με τη  ενεργοποίηση των Συλλόγων είναι σημαντικό να ενταθεί και η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του Δημοσίου, όπως και με τους γονείς. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να σχεδιαστούν κινητοποιήσεις που να έχουν διάρκεια και συμμετοχή. Τέλος, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είμαστε κομμάτι του εργατικού κινήματος. Ο ελιτισμός που υπήρχε στον κλάδο μας μια προηγούμενη περίοδο, σήμερα δεν μπορεί να έχει θέση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα