Ο νέος νόμος για τους μετανάστες και η αντιρατσιστική πορεία στις 2/4

Δελτίο τύπου της Νεολαίας ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη – YRE

«Είμαστε μια χώρα που οφείλει, επειδή γνωρίζει καλά τι σημαίνει μετανάστευση, να αποδείξει με την πρακτική της, την πολιτική της και τον βίο της, ότι ξέρει να σέβεται και να προστατεύει τα δικαιώματα και την προσωπικότητα των ανθρώπων που διαμένουν στο έδαφος της, τόσο των Ελλήνων όσο και των αλλοδαπών πολιτών». Τάδε έφη ο υφ. Εσωτερικών Αθ. Νάκος κατά την παρουσίαση του νόμου για την μεταναστευτική πολιτική που θα κατατεθεί σύντομα στην Βουλή, κατά τη διάρκεια ημερίδας του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Κι εμείς αναρωτιόμαστε: ή ο υφυπουργός δεν διάβασε το νόμο του υπουργείου του ή απλώς υποκρίνεται…

Στο σκέλος που αφορά την μέχρι σήμερα πρακτική και πολιτική απέναντι στους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες στην Ελλάδα, θα αφήσουμε αντί για μας να μιλήσουν μερικά αδιάψευστα στοιχεία:

– από τους περίπου 1 εκ. μετανάστες που ζουν στην χώρα μας μόλις 228.500 ή 1 στους 5, κατάφεραν να πάρουν άδεια παραμονής, τις πιο πολλές φορές ληγμένη (!!) – στοιχεία Υπ.εσωτερικών Γενάρης 2004 -, παρότι ανταποκρίθηκαν στις πολύπλοκες, πολυδάπανες και συνεχώς ανατρεπόμενες ρυθμίσεις του Ν.2910.

– από 3.450 αιτήσεις για άσυλο (Ιράκ, Σομαλία, Σουδάν, Αφγανιστάν κ.λ.π.) το 2004 εγκρίθηκαν μόλις 30!!   

– 65 νεκροί και 22 μόνιμα ανάπηροι πρόσφυγες στα ναρκοπέδια του Έβρου το διάστημα 1997-2003. Αμέτρητοι οι πνιγμένοι στο Αιγαίο.

– 2,2 εκ. απελάσεις έγιναν τη δεκαετία 1991-2001 (στοιχεία υπ. Δημόσιας τάξης).

– 214 περιστατικά βασανιστηρίων, ξυλοδαρμών, «τυχαίων εκπυρσοκροτήσεων» όπλων κρατικών λειτουργών, με 72 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες μετανάστες την περίοδο 1991-2003 έχει καταγράψει στα ημερολόγια της η ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ –ΥRE

Όσο για την κατάσταση από τούδε και μπρος ο νέος νόμος διαιωνίζει τα προβλήματα των μεταναστών, υψώνει ανυπέρβλητα εμπόδια στην νομιμοποίησή τους και τους διατηρεί βορά στα χέρια των εργοδοτών και της προπαγάν-δας νεοφασιστικών και ακροδεξιών οργανώσεων.

Πιο συγκεκριμένα ο νέος νόμος:

– Δεν λέει απολύτως τίποτα για τους 500.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά που ζούν στην Ελλάδα!

– Δεν τους επιτρέπει να αλλάζουν την αιτιολογία της άδειας παραμονής τους! Για παράδειγμα αυτοί που απέκτησαν άδεια παραμονής για λόγους σπουδών δεν δικαιούνται μετά το τέλος των σπουδών τους να παραμείνουν και να εργαστούν εδώ. Και βέβαια ισχύει και το ανάποδο.

– Προσβάλει το δημοκρατικό δικαίωμα στην οικογενειακή συνένωση θέτοντας απαγορευτικές προϋποθέσεις. Ο μετανάστης πρέπει να παρουσιάσει 20% αύξηση στο ετήσιο βασικό εισόδημα για να προσκαλέσει την γυναίκα του και 15% για κάθε παιδί!

– Αναβάλει μετά το 2011 την παροχή 5ετών αδειών παραμονής – κόντρα σε κοινοτική οδηγία – για αυτούς που ζουν περισσότερα από 5 χρόνια στην Ελλάδα. Αλλά ακόμα και τότε ο μετανάστης θα πρέπει να αποδείξει ότι γνωρίζει τέλεια ελληνικά, την ελληνική ιστορία και κουλτούρα και να κριθεί για την ηθική και τον χαρακτήρα του από μια ειδική επιτροπή!

– Διατηρεί τα παράβολα για τις αιτήσεις πολύ ψηλά (150 ευρώ για 1 χρόνο, 300 για 2 χρόνια, 450 για 3 χρόνια, 900 για 5 χρόνια)

– Υποχρεώνει τους μετανάστες να ειδοποιούν τις αρχές αν αλλάζουν διεύθυνση, αν παντρεύονται, αν χωρίζουν, αν γεννούν, αν χάνουν το διαβατήριο τους ή αν απλά το ανανεώνουν, αν αλλάζουν εργοδότη ή αν τελειώνει η σύμβαση εργασίας τους! Πλήρης κρατικός έλεγχος σε κάθε τους βήμα με μια λέξη.

– Απαιτεί τα ξενοδοχεία, οι κλινικές, τα νοσοκομεία να ειδοποιούν την αστυνομία κάθε φορά που εξυπηρετούν οποιονδήποτε μετανάστη!

Στις 2 Απρίλη από την Ομόνοια και ταυτόχρονα σε πολλές χώρες της Ευρώπης θα ξεκινήσει ένα συλλαλητήριο που θα πει ΟΧΙ στους ρατσιστικούς νόμους των κυβερνήσεων, ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ στο νεοφασισμό, έλληνες και ξένοι ΕΝΩΜΕΝΟΙ στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή χωρίς ανεργία, εγκληματικότητα και φτώχεια.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα