Ο μικρός Σταμάτης και ο μεγάλος Γρηγόρης

Της Ζωής Μακρυγεωργάκη – Αγγλική Φιλολογία

Ο «Σταμάτης-μικροκυλικείο», γεννήθηκε στο χώρο της Φιλοσοφικής ως μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας τόσο για τις τιμές όσο και για την ίδια την ύπαρξη του «Γρηγόρη-μικρογεύματα», μιας ιδιωτικής επιχείρησης στο χώρο του πανεπιστημίου.

Ο «Σταμάτης-μικροκυλικείο», λειτούργησε για 4 μέρες στο τραπεζάκι της «ΜΑΤΣΕΤΑ», στον 4ο όροφο προσφέροντας άφθονο σπιτικό καφέ σε χαμηλές τιμές στους φοιτητές της σχολής. Με πολύ κέφι, μουσική και…χορό, μιλήσαμε με πολλούς συμφοιτητές μας, και ακούσαμε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις όπως π.χ. «και με το φαΐ τι θα γίνει ρε παιδιά;», «κάποιος έπρεπε επιτέλους να το κάνει», και «άντε και με χόβολη»…

Αν και δεν ενοχλούνται όλοι από τις συνέπειες της παρουσίας ιδιωτικών επιχειρήσεων όπως ο «Γρηγόρης» σε πανεπιστημιακούς χώρους, πολλοί ήταν οι συμφοιτητές μας που αντέδρασαν θετικά στην προσπάθεια του «Σταμάτη», πέρασαν από το τραπεζάκι, ήπιαν τον (κατά γενική ομολογία πετυχημένο) καφέ του, διάβασαν τη σχετική προκήρυξη…

Λόγω κυρίως της ανταπόκρισης που βρήκε το εγχείρημα, ο Σταμάτης λειτούργησε μια μέρα παραπάνω από τις αρχικές προθέσεις και σκεφτόμαστε πλέον το ενδεχόμενο να λειτουργεί μια σταθερή μέρα την εβδομάδα.

Μετά από τις 4 αυτές μέρες, μπορούμε να πούμε ότι η κίνηση αυτή ευαισθητοποίησε ένα σημαντικό αριθμό φοιτητών, στο θέμα της εκμετάλλευσης των πανεπιστημίων από ιδιωτικές εταιρίες και αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα σε μια γενικότερη «πορεία» αντίστασης και προτάσεων για λύσεις σε αντίστοιχα ζητήματα της φιλοσοφικής.

To be continued…

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής