Ο Κασιδιάρης έπεσε: Μειωμένα τα ποσοστά για την Ακροδεξιά – ο κίνδυνος παραμένει

Ας ξεκινήσουμε με τα καλά νέα. Σε αυτές τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές η Ακροδεξιά δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στην εκλογική επιτυχία της στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιούνη. Το 8.33% του Κασιδιάρη στον δήμο της Αθήνας και η εκλογή του Δ. Κυριλίδη των Σπαρτιατών με 4% στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και του Φ. Καμπούρη της Ελληνικής Λύσης με 3.14% στην Περιφέρεια Αττικής, ήταν οι εξαιρέσεις που επιβεβαίωσαν τη γενική τάση.

Στους μεγαλύτερους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας η Ακροδεξιά είτε δεν κατέβηκε είτε δεν κατάφερε να εκλέξει κανέναν εκπρόσωπο. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη οι 2 από τους 3 ακροδεξιούς υποψήφιους δεν κατάφεραν να εκλεγούν.  Το ίδιο και ο Κ. Νιζάμης στον δήμο του Πειραιά. Στις 11 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας η Ακροδεξιά δεν κατέβασε καν υποψήφιο.

Πτώση του Κασιδιάρη στην Αθήνα

Ο Κασιδιάρης με τον συνδυασμό «Ελεύθεροι Αθηναίοι» είχε βάλει από την πρώτη στιγμή στόχο να έρθει δεύτερος και να είναι αυτός αντίπαλος του Μπακογιάννη στον δεύτερο γύρο. Δεν τα κατάφερε. Ήρθε πέμπτος και καταϊδρωμένος. Τα ποσοστά και οι ψήφοι του ήταν λιγότερες από τις προηγούμενες καθόδους του στον Δήμο της Αθήνας με τα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα

2014: 35.949 ψήφοι και ποσοστό 16,12% –  εξέλεξε 4 δημοτικούς συμβούλους

2019: 21.963 ψήφοι και ποσοστό 10,54% – εξέλεξε 5 δημοτικούς συμβούλους

2023: 11.643 ψήφοι και ποσοστό 8,33%

Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι ο Κασιδιάρης τελείωσε. Το τωρινό ποσοστό του είναι  διπλάσιο  από το 4,22%  που είχαν πάρει οι Σπαρτιάτες στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Α΄ Αθήνας. Επίσης είναι ένα ποσοστό που ήρθε με τον Κασιδιάρη να βρίσκεται στη φυλακή, χωρίς κανονική προεκλογική εκστρατεία αφού δεν μπόρεσε να έχει εκλογικά περίπτερα, ανοιχτές συγκεντρώσεις, παρουσία στα ΜΜΕ.

Επομένως δεν χωράει καμία υποτίμηση ως προς τον κίνδυνο που αποτελεί ο Κασιδιάρης και η ακροδεξιά συνολικά. Τον Φλεβάρη του 2024 (με βάση τον νόμο) δικαιούται να κάνει αίτηση αποφυλάκισης, παριστάνοντας τον ήρωα που διώκεται από το κατεστημένο…

Αυτό ισχύει και συνολικότερα για τους εκπροσώπους και τους σχηματισμούς της Ακροδεξιάς. Άλλωστε σε αρκετές περιπτώσεις ακροδεξιοί ενσωματώθηκαν σε συνδυασμούς της ΝΔ και όχι μόνο, με βάση ανταλλάγματα, υποσχέσεις, κοκ. Όλοι οι λόγοι που την οδήγησαν στην είσοδο στη βουλή με τρία κόμματα, συνεχίζουν να υπάρχουν σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Τα θετικά αποτελέσματα που κατέγραψαν μια σειρά παρατάξεις της Αριστεράς σε αυτές τις εκλογές σε συνδυασμό με την σημαντική συσπείρωση που καταγράφεται μέχρι στιγμής στην αντιφασιστική κινητοποίηση για την ακύρωση της πανευρωπαϊκής φασιστικής φιέστας της 1ης Νοέμβρη στο Νέο Ηράκλειο μας δίνουν ανάσα και αισιοδοξία. Ταυτόχρονα αναδεικνύουν ακόμα πιο καθαρά ποια δύναμη είναι εκείνη που μπορεί να βάλει φραγμό στην ακροδεξιά και τους νεοναζί: μια ενωμένη, μαζική και μαχητική Αριστερά.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα