Της Ελένης Μήτσου και του Διονύση Χριστόπουλου – Πρόεδρος του σωματείου μουσικών του ΠΟΔΑ
Πριν από 6 περίπου μήνες η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθήνας, στα πλαίσια εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, συγχώνευσε 3 οργανισμούς: τον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης (ΟΝΑ) με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθήνας (ΠΟΔΑ) και με τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηνας (ΔΑΜΣ), δημιουργώντας τον ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων).
Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή δεν προχώρησε μέχρι σήμερα στην ένταξη των εργαζομένων από τους παλιούς οργανισμούς σε οργανικές θέσεις στον ΟΠΑΝΔΑ. Ο λόγος γι’ αυτή την «καθυστέρηση» είναι ότι η Δημοτική Αρχή εξετάζει τον αριθμό των εργαζομένων που θα χαρακτηρίσει ως «πλεονάζον προσωπικό»… και σύμφωνα με τους μνημονιακούς νόμους (βλ. 3986 κ.α.) το «πλεονάζον προσωπικό» απειλείται με απόλυση!
90% συμμετοχή στην κοινή απεργία των 4 σωματείων
Κατανοώντας ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο των απολύσεων, οι εργαζόμενοι του ΟΠΑΝΔΑ, που ανήκουν σε 4 διαφορετικά σωματεία, προχώρησαν σε κοινή γενική συνέλευση, στην οποία αποφάσισαν να κηρύξουν 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Τρίτη 8 Μάη1.
Η απεργία είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς σε αυτή συμμετείχε το 90% των εργαζομένων!
Αξίζει να σημειωθεί ότι κοινή γενική συνέλευση σωματείων γίνεται για πρώτη φορά στο Δήμο Αθήνας. Επίσης τόσο η συμμετοχή στη γενική συνέλευση, όσο και η συμμετοχή στην απεργία δεν «αφέθηκε στην τύχη» της. Ομάδα συνδικαλιστών επισκέφτηκε όλους τους χώρους δουλειάς για να μιλήσει και να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους να συμμετέχουν.
Η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων του ΟΠΑΝΔΑ καλέστηκε στο Δημαρχείο την ώρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να αποτρέψει την είσοδο των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και την συζήτηση των αιτημάτων των εργαζομένων. Ωστόσο αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Ενδεικτικό της ανησυχίας της Δημοτικής Αρχής για τη δυναμικότητα των κινητοποιήσεων ήταν και το γεγονός ότι είχαν τοποθετήσει διμοιρίες ΜΑΤ τόσο έξω από το Δημαρχείο όσο και μέσα (!) – στο ισόγειο.
Τα αιτήματα των εργαζομένων του ΟΠΑΝΔΑ, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί στην κοινή γενική τους συνέλευση, τέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η απάντηση του κ. Καμίνη στο ζήτημα των θέσεων εργασίας ήταν πως το επόμενο διάστημα μπορεί να υπάρχουν απολύσεις στους ΟΤΑ, αλλά αυτό δεν αφορά τον ΟΠΑΝΔΑ. Από τον ΟΠΑΝΔΑ, σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, θα «μετακινηθούν» 200 εργαζόμενοι – πιθανότητα σε κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου.
Υποσχέσεις του τύπου «θα γίνουν απολύσεις αλλά όχι από εσάς» τις έχουν ακούσει πολλοί πρώην εργαζόμενοι στο Δήμο Αθήνας και όχι μόνο. Στην πραγματικότητα, με την τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Καμίνης επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των εργαζομένων.
Ο Καμίνης συνεχίζει τις απειλές
Στις 14/5, στο ραντεβού των προέδρων των 4 σωματείων με τον κ. Καμίνη, ο Δήμαρχος αφού «διαβεβαίωσε» και πάλι ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στον ΟΠΑΝΔΑ προσπάθησε να περάσει στην επίθεση, ρωτώντας τους προέδρους των σωματείων εάν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της τελετής αφής της ολυμπιακής φλόγας. «Δεν αναγνωρίζω το δικαίωμα σας να εξεφτελίζετε τη χώρα διεθνώς, με συμβολικές διαμαρτυρίες, σε μια τόσο μεγάλη τελετή» είπε ο κ. Καμίνης, προειδοποιώντας εμμέσως ότι θα τους απαγορεύσει να εργαστούν στην τελετή αφής, αν σκοπεύουν να το κάνουν κινητοποιούμενοι, όπως είχαν κάνει την 28η Οκτωβρίου2.
Εξευτελισμός κ. Καμίνη όμως δεν είναι οι συμβολικές διαμαρτυρίες. Είναι να απολύετε 700 συμβασιούχους, στους οποίους είχατε υποσχεθεί ότι θα παραμείνουν στις υπηρεσίες τους, γιατί πληρούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Εξευτελισμός είναι μέσα στο καταχείμωνο να πετάτε στο δρόμο τους άστεγους που έχουν καταφύγει στο γήπεδο του Ρουφ για να διεξαχθεί αγώνας μπάσκετ. Εξευτελισμός είναι να ζητάτε τη συνδρομή του στρατού για να σπάσετε την απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα.
__________________
1. https://xekinima.org/arthra/view/article/24ori-apergia-apo-4-somateia-toy-dimoy-athinas-tin-trit/.
2. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28η Οκτωβρίου του 2011 οι μουσικοί της φιλαρμονίκης του ΠΟΔΑ είχαν αναρτήσει μαύρες κορδέλες στα μουσικά όργανα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.