Ο ιός των καταλήψεων επεκτείνεται και στην Ιρλανδία

 

Aπό το σάιτ της CWI, www.socialistworld.net, επιμέλεια Αλέξανδρος Πραντούνας  

 

Οι καταλήψεις χώρων δουλειάς σαν μέσο πάλης είναι ένα καινούργιο στοιχείο στην Ιρλανδία αυτή την περίοδο.

 

Την αρχή έκαναν οι εργάτες  στο εργοστάσιο της Vita Cortex στην περιοχή Cork της Ιρλανδίας, που βρίσκεται σε κατάληψη από τις 26 Δεκέμβρη. Οι 32 εργαζόμενοι προχώρησαν στην κατάληψη για να σταματήσουν την προσπάθεια της εταιρείας να κλείσει το εργοστάσιο και να τους απολύσει χωρίς αποζημίωση. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Jack Ronan, δηλώνει αδυναμία πληρωμής. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν πάμπλουτο επιχειρηματία, με πολλές επιχειρήσεις στην κατοχή του, ενώ η Vita Cortex έχει συνολικά 8 εργοστάσια σε όλη την χώρα.

 

Όλα δείχνουν ότι ο Ronan θέλει να μεταφέρει την παραγωγή του εργοστασίου του Cork στο Athlone. Τώρα μάλιστα απειλεί ότι επειδή λαμβάνει κακή δημοσιότητα από την κατάληψη θα απολύσει άλλους 60 εργαζομένους στο Athlone.

 

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη προσπάθεια να διασπάσει τους εργαζόμενους. Το χτίσιμο κοινών επιτροπών αγώνα στα δύο εργοστάσια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας αυτή την στιγμή. Οι εργάτες στο Athlone πρέπει να αρνηθούν να αναλάβουν οποιαδήποτε παραγγελία έρχεται από το Cork. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαιτήσουν να ανοίξουν τα βιβλία της επιχείρησης για να φανεί η πραγματικότητα σχετικά με την οικονομική κατάσταση του εργοστασίου.

 

Η κατάληψη στο Cork ενέπνευσε και τις εργαζόμενες στην αλυσίδα καταστημάτων γυναικείων εσωρούχων La Senza να προχωρήσουν και αυτές σε κατάληψη στο υποκατάστημα στη Liffey Valley.

 

Η εταιρεία ανακοίνωσε αμέσως μετά τις γιορτές πως θα κλείσει όλα τα καταστήματα της στην Ιρλανδία. Μέχρι την τελευταία στιγμή απέκρυπταν τα σχέδια τους από τις εργαζόμενες οι οποίες «ξεζουμίστηκαν» από την εργοδοσία καθ’ όλη την διάρκεια των γιορτών δουλεύοντας αργίες και υπερωριακά για να βρεθούν αντιμέτωπες με την απόλυση.

Οι εργαζόμενες διεκδικούν τώρα τα δεδουλευμένα του τελευταίου ενάμιση μήνα μαζί με τις υπερωρίες και το δώρο των Χριστουγέννων. Την ίδια ώρα η εταιρεία έβγαλε μόνο από το υποκατάστημα της Liffey Valley 250.000 ευρώ τις μέρες των εορτών.

Η κατάληψη έχει προκαλέσει ένα τεράστιο κύμα συμπάθειας προς τις εργαζόμενες και πολύς κόσμος τις ενισχύει οικονομικά για να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

 

 

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα