Ο γύρος του συστήματος… σε 7000 γράμματα

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Πραντούνας

Συνεχίζει στον δρόμο που χάραξε ο κ. Μαρκογιαννάκης η γαλλική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος Σαρκοζί ανακοίνωσε νέο νόμο για τους κουκουλοφόρους. Τα μέτρα προβλέπουν μεταξύ άλλων αυστηρότατες ποινές για όσους διαδηλώνουν με καλυμμένο το πρόσωπο και μετατροπή της συμμετοχής σε ομάδα που προκαλεί επεισόδια αυτόματα σε αδίκημα, χωρίς να εξετάζεται αν έκανε κάποια παράνομη πράξη αυτός που συνελήφθη. Μην αφήνοντας κανένα περιθώριο παρερμηνείας ως προς τι ενοχλεί πραγματικά τους κυβερνώντες σε Γαλλία και Ελλάδα ο πρόεδρος Σαρκοζί διευκρίνισε πως θα θεωρείται ποινικό αδίκημα και η είσοδος σε σχολικό ή πανεπιστημιακό χώρο. «Η βίαιη είσοδος σε σχολεία είναι σκάνδαλο», είπε, «δεν πρόκειται να αφήσω τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανοιχτά για κάθε επέλαση». Πραγματικός εχθρός λοιπόν δεν είναι οι μολότοφ αλλά οι αγωνιζόμενοι μαθητές και φοιτητές…

Πηγή: εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 23/4/09

Άνεργοι Ισπανοί βάζουν προς πώληση τα όργανα τους προκειμένου να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα. Οι τιμές των οργάνων ξεκινούν από τις 15.000 ευρώ. Στο μεταξύ, στο 17,4% εκτινάχθηκε η ανεργία στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της χρονιάς. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 802.800 φτάνοντας περίπου τα 4 εκατομμύρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση της ανεργίας από τότε που ισπανική στατιστική υπηρεσία ξεκίνησε να καταγράφει τα εν λόγω στοιχεία, το 1976.

Πηγή: tvxs.gr, 24/4/09

Ο αριθμός των ανέργων στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 690.000 πολίτες το Μάρτιο, 850.000 το Φεβρουάριο και 510.000 τον Ιανουάριο. Από το ξέσπασμα της κρίσης, το καλοκαίρι του 2007, ο αριθμός των ανθρώπων που έμειναν άνεργοι αγγίζει τα 6 εκατομμύρια. Συνολικά, ανέρχεται σήμερα στα 13 εκατομμύρια. Περίπου 50 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ δεν διαθέτουν ασφάλεια υγείας και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς. Περισσότεροι από 32 εκατομμύρια άνθρωποι επιβιώνουν με κουπόνια φαγητού. Κατά 45% αυξήθηκαν οι κατασχέσεις σπιτιών το Μάρτιο του 2009, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2008. Το 2007 στη Νέα Υόρκη χορηγήθηκαν δωρεάν γεύματα σε 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο του 2008, ο αριθμός των Νεοϋορκέζων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ξαφνικά εκτινάχθηκε στα 3 εκατομμύρια.

Πηγή: Περιοδικό Der Spiegel, 23/4/09

Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του εξαιτίας ενός εργατικού ατυχήματος ή μιας επαγγελματικής ασθένειας.

Κάθε 15 δευτερόλεπτα σημειώνονται 160 εργατικά ατυχήματα. Στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 2000-2006, σημειώθηκαν 1000 εργατικοί θάνατοι. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, κάθε τρεισήμισι λεπτά ένας άνθρωπος πεθαίνει στην ΕΕ από αιτίες σχετιζόμενες με την εργασία. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερους από 150.000 θανάτους ετησίως που οφείλονται είτε σε εργατικά ατυχήματα (8.900) είτε σε επαγγελματικές ασθένειες (142.000). Έως και το ένα τρίτο αυτών των 150.000 θανάτων κάθε χρόνο αποδίδεται σε επικίνδυνες ουσίες στο χώρο εργασίας, μεταξύ άλλων στον αμίαντο (21.000 θάνατοι).

Πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας, elinyae.gr 

Μετά από 51 ημέρες κατάληψης του εργοστασίου οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Prisme, στο Dundee της Σκωτίας, πέτυχαν μια εξαιρετικά σημαντική νίκη, τόσο για τους ίδιους, όσο και για το εργατικό κίνημα της χώρας τους συνολικά. Αρχικά προχώρησαν στην κατάληψη για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους αφού το εργοστάσιο θα έκλεινε. Στην συνέχεια, ενθαρρυμένοι από την αλληλεγγύη που τους έδειξαν εργαζόμενοι από άλλους κλάδους και διαπιστώνοντας την δύναμη τους, συνέχισαν την κατάληψη μέχρι την απόφαση της μητρικής εταιρείας να ιδρύσει άλλη θυγατρική και να συνεχίσει την λειτουργία του εργοστασίου.

Πηγή: socialistparty.org.uk, 29/4/09

Πάνω από 1.500 αγρότες έχουν αυτοκτονήσει στην ινδική επαρχία Chattisgarh, εξαιτίας των υπέρογκων χρεών που είχαν σε τοκογλύφους. Το ζήτημα έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις στις αγροτικές περιοχές της Ινδίας, οι οποίες πλήττονται από την λειψυδρία, την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει σχεδόν καμία κρατική στήριξη στους καλλιεργητές. Ο Bharatendu Prakash, από τον Οργανισμό Οργανικής Καλλιέργειας της Ινδίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι αυτοκτονίες καλλιεργητών αυξάνονται εξαιτίας του φαύλου κύκλου που έχει ξεκινήσει από τους τοκογλύφους, οι οποίοι "γδύνουν" στην κυριολεξία τους αγρότες. Όταν οι καλλιέργειες δεν αποδώσουν, οι αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή πέρα από την αυτοκτονία».

Πηγή: tvxs.gr, 15/4/09

Πάνω από 30 εργαζόμενοι στην εταιρεία τηλεφωνικών δημοσκοπήσεων Synovate στο Όκλαντ της Ν.Ζηλανδίας που επέστρεψαν στην εργασία τους μετά το Πάσχα βρήκαν την μπροστινή είσοδο του κτιρίου κλειδωμένη με λουκέτα. Λίγες μέρες πριν είχαν αποφασίσει μέσω του συνδικάτου τους να μην δεχτούν την πενιχρή αύξηση των 20 σεντς την ώρα που τους πρόσφερε η εργοδοσία για την επόμενη χρονιά. Ένα σημείωμα πάνω στην πόρτα καλούσε όσους εργαζόμενους δεν είναι γραμμένοι στο συνδικάτο να μπουν από την πίσω πόρτα. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα βάζοντας επιπλέον λουκέτα στην μπροστινή πόρτα και αποκλείοντας όλες τις άλλες εισόδους με αμάξια και λουκέτα. Τα αφεντικά είχαν μείνει ήδη κλειδώμενα για πάνω από δυο ώρες όταν το συνδικάτο απέσυρε το ένα από τα αμάξια που βρισκόταν μπροστά στις πόρτες για να περάσει αντιπροσωπεία εργαζομένων για διαπραγματεύσεις. Μετά από 5 μέρες κινητοποιήσεων η εργοδοσία συμφώνησε με το συνδικάτο να επιστρέψουν όλοι οι συνδικαλισμένοι εργάτες στις δουλειές τους και η αύξηση στους μισθούς να φτάσει στο 1 δολλάριο την ώρα.

Πηγή: socialistpartyaustralia.org, 13 και 18/4/09

Γρίπη Α: φταίνε τα γουρούνια ή το σύστημα;

Τα εφιαλτικά νέα για την γρίπη των χοίρων (ή γρίπη Α, όπως αποφασίστηκε να αποκαλείται μετά από έντονες πιέσεις των εταιρειών παραγωγής κρέατος) έκαναν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία. Οι αναλογίες που έγιναν σε διάφορα ΜΜΕ με την επιδημία της «ισπανικής γρίπης» της περιόδου 1918-19 προκάλεσε τον θάνατο 30 εκ. ανθρώπων, καθώς και οι προβλέψεις ότι πολύ πιθανά αυτή τη φορά τα πράγματα μπορεί να είναι χειρότερα, προς το παρόν διαψεύδονται. Μέχρι τώρα έχουν εξακριβωθεί 19 θάνατοι από γρίπη στο Μεξικό, με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να φτάνει τα 397. Σε όλη την υφήλιο, έχουν σημειωθεί 658 κρούσματα, σε 16 χώρες. Τα περισσότερα, εκτός Μεξικού έχουν σημειωθεί στις ΗΠΑ, όπου έχουν αρρωστήσει 160 άνθρωποι σε 21 πολιτείες.

Οι πρώτες συνεντεύξεις ανθρώπων που προσβλήθηκαν από την γρίπη και με την κατάλληλη αγωγή ανάρρωσαν μετά από μερικές μέρες γέμισαν με ανακούφιση τους επιστήμονες ανά τον κόσμο.

Ενώ όμως οι συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η εξάπλωση του ιού και τα διάφορα σενάρια τρόμου απασχολούν νυχθημερόν τα ΜΜΕ, ελάχιστη κουβέντα έχει γίνει για το τι προκαλεί την εξάπλωση νέων ιών από τα ζώα στους ανθρώπους καθώς και την ταχύτατη μετάλλαξη τους.

Η τεράστια ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής κρέατος δίχως τα απαιτούμενα βιολογικά μέτρα υγιεινής είναι μια από τις βασικές αιτίες. «Οι μοχλοί αυτής της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης στα πρότυπα του τυφλού ανταγωνισμού της «ελεύθερης αγοράς» είναι μια μικρή ομάδα πολυεθνικών που κρατούν στα χέρια τους τη διατροφική αλυσίδα», γράφει ο Mike Davis αρθρογράφος στη βρετανική εφημερίδα Guardian. «Η κτηνοτροφία τις τελευταίες δεκαετίες (στις ΗΠΑ) έχει μεταμορφωθεί σε κάτι που μοιάζει περισσότερο με την πετροχημική βιομηχανία, παρά με την ευτυχισμένη οικογενειακή φάρμα που μπορεί να θυμάται κάποιος από τα βιβλία του σχολείου. Το 1965, για παράδειγμα, υπήρχαν 53 εκατ. χοίροι σε πάνω από 1 εκατ. φάρμες, σήμερα εκτρέφονται πάνω από 65 εκατ. χοίροι συγκεντρωμένοι σε περισσότερα από 65.000 συγκροτήματα βιομηχανικής εκτροφής».

Σε τόσο τεράστιες μονάδες παραγωγής τα ζώα είναι πιο εκτεθειμένα σε αρρώστιες που μπορούν να εξαπλωθούν με ραγδαίους ρυθμούς και να μεταλλαχθούν. Οι εταιρείες για να αποφύγουν τέτοιες αρρώστιες «ντοπάρουν» τα ζώα με διάφορα αντιβιοτικά, μεταξύ αυτών και αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση ανθρώπινων ιώσεων.

Το ρίσκο αυτής της αντιμετώπισης είναι τεράστιο εάν η αντίσταση στα αντιβιοτικά αναπτυχθεί και απλωθεί στους ανθρώπους.

Η φτώχεια και οι άθλιες συνθήκες υγιεινής στις οποίες καταδικάζει ένα τεράστιο ποσοστό του πλανήτη ο καπιταλισμός κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη.

Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες από την άλλη ενδιαφέρονται βασικά για τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Ενδεικτική ήταν η στάση τους κατά την διάρκεια της γρίπης των πτηνών όταν αρνούνταν να συνεργαστούν μεταξύ τους και ζητούσαν κρατικές επιδοτήσεις για να συνεχίσουν την έρευνα.

Διαβάστε επίσης :http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/apr/27/swine-flu-mexico-health 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα