Ο γύρος του συστήματος…σε 7000 γράμματα

« Εχεις καμιά φίλη; Φέρε μια φίλη σου για το αφεντικό, θα σου δώσει δουλειά αμέσως. Οποια κοπέλα να ’ναι». Αυτή ήταν η απάντηση του επιστάτη στον δημοσιογράφο Φαμπρίτσιο Γκάτι που προσποιήθηκε ότι έψαχνε για δουλειά στην επαρχία Πούλια(Απουλία) της Ν. Ιταλίας και έγραψε το συγκλονιστικό του οδοιπορικό στο περιοδικό L’ Espresso στις 3/9/06.

«Ύπνος σε τρώγλες, στις οποίες δε θα πήγαιναν να κοιμηθούν ούτε τα αδέσποτα, χωρίς νερό, ρεύμα, τουαλέτα. Δουλειά από τις έξι το πρωί ως τις δέκα το βράδυ για να πληρωθείς αν πληρωθείς 15-20 ευρώ την ημέρα. Όποιος διαμαρτύρεται τρώει ξύλο. Κάποιος που πήγε στην αστυνομία ανακάλυψε τι σημαίνει ο νόμος Μπόσι – Φίνι. (σημ. πρόκειται για ακροδεξιούς της «Λέγκας του Βορρά» και της «Εθνικής Συμμαχίας» στο υπουργείο Εσωτερικών και Εξωτερικών επί κυβέρνησης Μπερλουσκόνι). Το συνέλαβαν γιατί τα χαρτιά του δεν ήταν εντάξει. …Μας δίνανε 4 πλαστικά μπουκάλια νερό του 1.5 λίτρου για 17 άτομα. Ούτε ξέρω από που το βγάζανε, γιατί μύριζε…

Ο άρρωστος πληρώνει στον επιστάτη πρόστιμο 20 ευρώ. Για ενοίκιο κρεβατιού στην τρώγλη πληρώνουν 50 ευρώ το μήνα, για μεταφορά 10 λεπτών με το αυτοκίνητο στο χωράφι 5 ευρώ την ημέρα…. Από το 2005 μόνο στην περιοχή αυτή, η πολωνική πρεσβεία αναζητεί πληροφορίες για την τύχη 13 Πολωνών εποχιακών εργατών.»

***

Οι μακρόχρονα άνεργοι στην Γερμανία -όπου η ανεργία άγγιξε τα ιστορικά επίπεδα του μεσοπολέμου – μπορούν να απασχοληθούν: ως βοηθοί στο ανέβασμα και κατέβασμα επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στο βγάλσιμο σπαραγγιών, στο μάζεμα φρούτων και αγγουριών. Στο καθάρισμα καταστημάτων.

Αυτές οι «ιδέες» ανήκουν στον σοσιαλδημοκράτη υπουργό συγκοινωνιών Β.Τιφενζέε, στο κρατικό Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Εργασία και στον χριστιανοκοινωνιστή βουλευτή Ε.Χίνσκεν (Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ 29/8/06).

Οι προτάσεις αφορούν λήπτες του νόμου Χαρτς IV που προβλέπει πληρωμή 1 ευρώ την ώρα την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση σχεδιάζει με την επόμενη φορολογική μεταρρύθμιση να «ανακουφίσει» – βλέπε χαρίσει – τις εταιρείες κατά 8 δις ευρώ.

Έτσι η ανεργία θα εμφανίζεται μειωμένη, το κράτος θα γλιτώσει τα επιδόματα και οι εταιρείες θα αυξήσουν τα κέρδη τους.

***

37 εκατομμύρια αμερικάνοι δηλ. το 1/8 του πληθυσμού ζουν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας. Για τους μαύρους η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη αφού η φτώχεια πλήττει τον ένα στους τέσσερις. Επίσης 46.6 εκατομμύρια αμερικανοί δηλ. το 15.9% του πληθυσμού δε διαθέτουν καμιά υγειονομική ασφάλιση.

(από μελέτη του γραφείου στατιστικών ερευνών στις ΗΠΑ –ΗΜΕΡΗΣΙΑ 29.8.06)

***

«Σήμερα η μοναδική περιοχή του κόσμου όπου δεν υπάρχουν δούλοι είναι η Ανταρκτική» (από την ιστοσελίδα της αμερικανικής οργάνωσης ενάντια στη δουλεία iAbolish).

Σε 27.000.000 υπολογίζει τους σύγχρονους δούλους η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας ενώ η CIA υπολογίζει ότι μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν 100.000 σκλάβοι χωρίς να υπολογίζονται όσοι εξωθούνται στην πορνεία.

Στη Βραζιλία του «σοσιαλιστή» Λούλα οι σκλάβοι υπολογίζονται σε 40.000 εργάτες που δουλεύουν μέρα-νύχτα αποψιλώνοντας τεράστιες δασικές εκτάσεις του Αμαζονίου.

(από το περιοδικό Κ της

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 3/9/06)

***

Πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο είναι ο τζίρος των πολεμικών βιομηχανιών του πλανήτη. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας έφτασαν το 2004 τα 7 δις ευρώ σύμφωνα με το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης ενώ μέσα στην επόμενη 15ετία οι στρατηγοί ζητούν να υλοποιηθούν 490 εξοπλιστικά προγράμματα συνολικής αξίας 51.917,27 δις ευρώ!!

(Ελευθεροτυπία 13/6/06)

***

Έρευνα της οργάνωσης WWF σε 27 δείγματα τροφίμων από σούπερ μάρκετ 7 ευρωπαϊκών χωρών έδειξε ότι τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνουμε, ακόμα και τα θεωρούμενα υγιεινά, όπως το μέλι, το ελαιόλαδο, το ψωμί και τα ψάρια, συμβάλλουν στη συσσώρευση επικίνδυνων χημικών στον οργανισμό μας.

Από την Ελλάδα ελήφθησαν δείγματα από κεφαλοτύρι και μοσχαρίσιο κρέας. Στο κεφαλοτύρι βρέθηκαν ίχνη εντομοκτόνων (HCB, καθώς και ένας μεταβολίτης DDT) καθώς και PCBs(πρόκειται για απαγορευμένα ψυκτικά). Οι τελευταίες ουσίες βρέθηκαν και στο μοσχαρίσιο κρέας.

***

Η ποδοσφαιρική ομάδα Τσέλσι επί ιδιοκτησίας Ρ. Αμπράμοβιτς έχει δαπανήσει 414 εκατ. ευρώ για την απόκτηση παικτών, ενώ οι οικονομικές της απώλειες έφτασαν τα 342 εκατ. ευρώ. Με πρόταση του Βρετανού υπουργού αθλητισμού Ρίτσαρντ Κάμπορν συζητείται στις Βρυξέλες η επιβολή πλαφόν για τις ετήσιες δαπάνες μιας ομάδας που να μην ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ προκειμένου να πάψει η Τσέλσι να κυριαρχεί λόγω οικονομικής δύναμης στο πρωτάθλημα Αγγλίας. Ή αλλιώς όταν το ποδόσφαιρο παύει να είναι θέμα τεχνικής, ταλέντου και φαντασίας αλλά του μπάτζετ των χορηγών που βρίσκονται πίσω από τις ομάδες.

(από τη βρετανική Mirror 21/9/06)

____________________________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα