Ο γύρος του συστήματος σε 7000 γράμματα

Είπαν:

«Αν υπάρχει ελπίδα για τις ΗΠΑ, αυτή βρίσκεται στον αμερικανικό λαό. Πιστεύω πως όλα αυτά που συμβαίνουν μπορεί να οδηγήσουν σ’ ένα κίνημα εξέγερσης… Αυτό είναι η μοναδική ελπίδα για τις ΗΠΑ». Χάουαρντ Ζιν (συγγραφέας και καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης)

Πηγή: εφημερίδα Ελευθεροτυπία

«Ο ταξικός συνδυασμός κακών επιλογών σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο ευθύνεται κατά ένα μεγάλο μέρος για το γεγονός ότι η πλειονότητα των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο δεν απολαμβάνει την καλή υγεία που θα ήταν εφικτό αγαθό από βιολογικής άποψης»…(αυτό είναι) «αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που ευνοούν τα συμφέροντα κάποιων έναντι άλλων και συχνά μιας συχνά πλούσιας και ισχυρής μειονότητας έναντι των συμφερόντων μιας αδύναμης πλειονότητας».


Τα παραπάνω δεν τα δηλώνει κάποιος ακραιφνής μαρξιστής αλλά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σε πρόσφατη έρευνα της.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ πρότεινε στο Κογκρέσο να εγκρίνει την χορήγηση 700 δις δολαρίων στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση που υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα. Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής σχολίασε την πρόταση λέγοντας: «Αυτό που προτείνετε είναι σοσιαλιστικό και εντελώς αντιαμερικάνικο!». Απαντώντας σε σχόλιο άλλου γερουσιαστή που ανέφερε πως αυτή η πρόταση «παγιδεύει» τους φορολογούμενους που καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους την κρίση ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε: «Λέτε πως η πρόταση παγιδεύει τους φορολογούμενους. Κάνετε λάθος! Είναι ήδη παγιδευμένοι. Από το σύστημα!»

Πηγή: δελτίο ειδήσεων Mega channel, 24/9/2008

Από τον τσάρο…

Αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, πατριαρχικά σιγίλια και οθωμανικά φιρμάνια περιλαμβάνονται στο νομικό οπλοστάσιο μονών του Αγίου Όρους, που διεκδικούν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης. H πιο φιλόδοξη διεκδίκηση είναι αυτή της Μονής Ιβήρων, η οποία εγείρει απαίτηση για «φιλέτο» της Κόκκινης Πλατείας στη Μόσχα το οποίο οι μοναχοί υποστηρίζουν ότι τους ανήκει ως μετόχι. Λένε, μάλιστα, ότι ο Μπόρις Γέλτσιν τους είχε υποσχεθεί παραχώρηση ενός οικοδομικού τετραγώνου αλλά ο Πούτιν φέρεται ανένδοτος.

Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή

…στον Χίτλερ…

«Εξοχότατε, οι βαθυσεβάστως υποσημειούμενοι Αντιπρόσωποι των Είκοσιν Ιερών Βασιλικών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών του Αγίου Ορους Αθω, λαμβάνομεν την εξαιρετικήν τιμήν ν’ απευθυνθώμεν προς την Υμετέραν Εξοχότητα και παρακαλέσωμεν Αυτήν θερμώς, όπως, ευαρεστημένη, αναλάβη υπό την Υψηλήν προσωπικήν Αυτής προστασίαν και κηδεμονίαν τον Ιερόν τούτον Τόπον (…) Οι μοναχοί του Ορους Αθω οθενδήποτε και αν κατάγονται θα διατηρήσουσιν τα κτήματα και τα πρότερα αυτών δικαιώματα και θ’ απολαύουσιν, άνευ ουδεμιάς εξαιρέσεως, πλήρους ισότητος δικαιωμάτων και προνομίων (…). Την διατήρησιν του καθεστώτος τούτου της αυτονόμου μοναχικής πολιτείας, ικανοποιούντος πλήρως άπαντας τους εν Αγίω Ορει ενασκουμένους ανεξαρτήτως εθνικότητος Ορθοδόξους μοναχούς (…)Τον Βασιλέα των Βασιλευόντων και Κύριον των Κυριευόντων εξ όλης ψυχής και καρδίας ικετεύοντες, όπως επιδαψιλεύση τη Υμετέρα Εξοχότητι υγείαν και μακροημέρευσιν επ’ αγαθώ του ενδόξου Γερμανικού Εθνους. Υποσημειούμεθα βαθυσεβάστως».

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί μέρος επιστολής που έστειλαν οι μονές του Αγίου Όρους «Προς την Αυτού Εξοχότητα τον Αρχικαγκελλάριον του ενδόξου Γερμανικού Κράτους Κύριον Αδόλφον Χίτλερ εις Βερολίνον» μια μέρα πριν μπουν οι Γερμανοί στην Αθήνα τον Απρίλη του 1941

Πηγή: εφημερίδα Ριζοσπάστης

Με την γλώσσα των αριθμών…

46% των νέων μισθωτών απασχολείται προσωρινά

41% των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με κάτω από 750 ευρώ τον μήνα – 77% με κάτω από 1.000 ευρώ

23% των νέων 16-24 ετών ζουν σε συνθήκες φτώχειας

2 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν δανειοδοτηθεί

170.000 οικογένειες αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις

31,8% των οικογενειών με τρία παιδιά και πάνω δεν καταφέρνουν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους

40,7% των μονογονεϊκών οικογενειών έχουν το ίδιο πρόβλημα

Πηγή: έρευνα του ΕΚΚΕ, εφημερίδα Καθημερινή

«Σε όλο τον κόσμο εργάζονται 169 εκατομμύρια παιδιά σε συνθήκες ακατάλληλες για τη σωματική, ψυχική και πνευματική τους ανάπτυξη. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάνω από 150.000 παιδιά έως 18 ετών εργάζονται, ενώ 460.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών ζουν σε συνθήκες φτώχειας.»

Στοιχεία της κοινωνικής οργάνωσης υποστήριξης νέων «Άρσις»

Η μέση γενική κύρια σύνταξη διαμορφώνεται στα 655 ευρώ

Η μέση κύρια σύνταξη λόγω γήρατος διαμορφώνεται στα 752 ευρώ

Η μέση κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας διαμορφώνεται στα 535 ευρώ

στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ)

Αντιστάσεις

Οι τεχνικοί της εταιρείας κατασκευής αεροπλάνων Μπόινγκ στις ΗΠΑ απεργούν διεκδικώντας ικανοποιητικές αυξήσεις για την νέα συλλογική σύμβαση που διαπραγματεύεται το συνδικάτο τους με την διοίκηση της εταιρείας. Η Μπόινγκ τα τελευταία 5 χρόνια έχει αυξήσει τα κέρδη της κατά 828% αλλά την ίδια ώρα ο (πραγματικός) μισθός ενός νεοπροσλαμβανόμενου μηχανικού στην εταιρεία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο εδώ και δεκαέξι χρόνια. Οι ανισότητες ανάμεσα στους μισθούς των εργαζομένων στην εταιρεία και των διευθυντικών στελεχών της είναι πρωτοφανείς. Ενδεικτικά, ο μέσος μηχανικός της Μπόινγκ πρέπει να δουλέψει 339 χρόνια για να βγάλει όσα χρήματα βγάζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σε έναν χρόνο.

Περισσότερες πληροφορίες: socialistworld.net  

Νόμιμα, άρα…ηθικά!

Ο ίδιος ο υπουργός δηλώνει εισόδημα 90.386 ευρώ το 2004, 91.868 ευρώ το 2005 και 93.085 ευρώ το 2006. Αντιστοίχως, οι καταθέσεις που εμφανίζει το 2004 είναι 25.274 ευρώ και 11.639 δολάρια, ενώ το 2005 αναφέρονται 45.582 ευρώ, 57.416 δολάρια και 1.831 ευρώ από υπόλοιπα διαθεσίμων σε χρηματιστηριακές συναλλαγές. Στη δήλωση που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο για το 2006, έχει καταθέσεις 20.158 ευρώ και 12.221 δολαρίων. Παράλληλα, ο κ. Ρουσόπουλος διαθέτει 4.202 μετοχές το 2004, 4.787 το 2005 και 5.673 μετοχές το 2006.

Πηγή: εφημερίδα Τα Νέα

Με επιστολή του (προς την εφημερίδα «Τα Νέα»), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο απόκτησης των ακινήτων του. Σημειώνει ότι πήρε τέσσερα δάνεια, ενώ καταθέτει πόθεν έσχες μαζί με τη σύζυγό του από το 1990. Δηλώνει, δε, πως απέκτησε ένα ακίνητο στο Καπανδρίτι (Οικόπεδο 5,2 στρεμματών με κτίριο 388.30 τ.μ.), μία οικία στο Ψυχικό (249 τ.μ. – Ισόγειο 183.10 τ.μ. και υπόγειο 66.8 τ.μ.) αντικειμενικής αξίας 595.779 ευρώ και ένα διαμέρισμα στην Πάρο (63,77 τ.μ. ισόγειο και 59,10 1ος όροφος) – το 50% του οποίου, όπως και η οικία στο Ψυχικό, ανήκει στη σύζυγό του Μάρα Ζαχαρέα.

Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή

O πρόεδρος του Aρείου Πάγου B. Nικόπουλος ζήτησε την πειθαρχική δίωξη του μέλους της διοίκησης της Eνωσης Δικαστών και Eισαγγελέων (EΔE) προέδρου Πρωτοδικών N. Σαλάτα επειδή δικαίωσε συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού. Αυτή είναι η τρίτη πειθαρχική δίωξη που γίνεται σε βάρος δικαστών ή εισαγγελέων που με θέσεις τους ενόχλησαν την κυβέρνηση ή τη διορισμένη από εκείνη δικαστική ηγεσία. Στις πρόσφατες προαγωγές η κυβέρνηση συμπτωματικά προήγαγε δικαστές που είχαν ταχθεί κατά των συμβασιούχων, παραλείποντας άλλους που ψήφισαν υπέρ τους.

Πηγή: εφημερίδα Ημερησία

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα