Ο γύρος του συστήματος σε 7.000 γράμματα

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Πραντούνας

Ο κόσμος τους …

Από το site του Ευρωκοινοβουλίου πληροφορούμαστε ότι στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της κοινοτικής εξουσίας κινούνται δραστήρια 15 ώς 20.000 λομπίστες που την πέφτουν σαν ακρίδες σε ευρωβουλευτές και μανδαρίνους. Υπάρχουν 950 ομάδες πίεσης για συμφέροντα επιχειρήσεων, οι 300 υπέρ γνωστών πολυεθνικών. Κάπου 2.600 «ομάδες πίεσης» εργάζονται επίσης άοκνα για να παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες ενοχλητικά νομοσχέδια, να ακυρώσουν κανόνες που θίγουν τα κέρδη των εταιρειών και να προωθήσουν νομοσχέδια που τους εξυπηρετούν. Κατά το Corporate Europe Observatory, όργανο που παρακολουθεί τις μεγάλες εταιρείες, το 70% των λόμπι των Βρυξελλών εκπροσωπούν εταιρικά συμφέροντα, το 20% τοπικά -πόλεων δηλαδή και διεθνών οργανισμών, κι ένα 10% συμφέροντα πολιτών -κοινωνικών ομάδων τουτέστιν ή επαγγελματικών σωματείων.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 30/5/2009

Πολιτικός σεισμός στην Αγγλία από τις αποκαλύψεις για διασπάθιση δημοσίου χρήματος από υπουργούς και βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο Μάικλ Μάρτιν έγινε ό πρώτος πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων σε 300 χρόνια που εξαναγκάζεται σε παραίτηση και τουλάχιστον άλλοι δέκα βουλευτές αποσύρονται από την πολιτική. Σύμφωνα με έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας εννέα υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης και διψήφιος αριθμός βουλευτών πλήρωσαν με χρήματα των φορολογουμένων λογιστικά γραφεία, στα οποία είχαν αναθέσει τη διεκπεραίωση προσωπικών τους υποθέσεων. Ένας από τους 9 υπουργούς, ο κ. Ντάρλινγκ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι προσέλαβε λογιστή προκειμένου να διασφαλίσει «την καταβολή του ορθού ποσού» που αντιστοιχεί στις δαπάνες του πολιτικού του γραφείου. Η Τζάκι Σμιθ, υπουργός Εσωτερικών, είχε «περάσει» στα βουλευτικά έξοδα τα ποσά ενοικίασης ταινιών ερωτικού περιεχομένου από τον σύζυγό της, ενώ υπερδιπλασίαζε το σχετικό επίδομα που δικαιούνται οι βουλευτές με ψευδείς δηλώσεις περί κύριας κατοικίας.

Η βουλευτής των Εργατικών, Μάργκαρετ Μοράν έλαβε το χρηματικό ποσό των 25.000 ευρώ για να "αντιμετωπίσει" έναν μύκητα σε τοίχο κατοικίας της, η οποία μάλιστα δεν βρισκόταν ούτε κοντά στο Κοινοβούλιο, ούτε στην περιφέρεια της.

Η Τζούλι Κιρκμπράιντ, βουλευτής των Συντηρητικών, αποφάσισε να εγκαταλείψει την έδρα της, μιμούμενη τον σύζυγο της και επίσης βουλευτή των Συντηρητικών Άντριου Μακάι, μετά τη δημοσίευση άρθρου από την εφημερίδα Daily Telegraph που αποκάλυπτε ότι ζήτησαν να καλυφθούν διάφορες δαπάνες για δύο διαφορετικές και δευτερεύουσες κατοικίες τους. Ο Πίτερ Βίγκερς. Βουλευτής των Συντηρητικών, φόρτωσε στους Βρετανούς φορολογουμένους τη δαπάνη των πλωτών καταφυγίων για τις πάπιες του. Ο Φιλ Χόουπ, υφυπουργός Υγείας, προσπάθησε να περάσει ως έξοδα παραστάσεως 41.709 λίρες για επίπλωση του γραφείου του, ενώ ο τέως ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, σερ Μέντζις Κάμπελ, δαπάνησε 10.000 λίρες για την πρόσληψη διακοσμητή. Αρκετοί βουλευτές πήραν δάνεια για την αγορά δεύτερης κατοικίας με το επιχείρημα ότι ήθελαν να βρίσκονται κοντά στη Βουλή, παρόλο που η πρώτη τους κατοικία απείχε μόλις λίγα μίλια από την αίθουσα των συνεδριάσεων. Από τη δίνη του σκανδάλου δεν διασώθηκε ούτε ο πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος φέρεται ότι ανέθεσε στον αδερφό του εργασίες καθαρισμού.

Καθόλου παράξενο λοιπόν πως σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Guardian τα 2/3 των Βρετανών επιθυμούν διεξαγωγή εκλογών εντός του έτους και όχι το 2010 οπότε λήγει η θητεία της κυβέρνησης Μπράουν. Στο σκάνδαλο των βουλευτικών εξόδων που συνταράσσει τη βρετανική κοινή γνώμη επί δύο εβδομάδες εμπλέκονται πάνω από 200 βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα.

Πηγή: Ημερήσιος τύπος, 26/5 – 2/6

… και ο κόσμος μας

Ένας στους εννέα Αμερικανούς κάνει χρήση των ομοσπονδιακών κουπονιών για την αγορά τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς η βαθιά ύφεση που έχει ενσκήψει στη χώρα ώθησε άλλους 591.000 ανθρώπους να ενταχθούν στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της πείνας, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση.

Ο αριθμός των πολιτών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αυξήθηκε κατά 2%, στα 33,2 εκ. ανθρώπων, τον Μάρτιο.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή, 4/6/2009

Ένας 65χρονος άντρας αυτοκτόνησε στην περιοχή Βιάννου Ηρακλείου όταν τον ενημέρωσαν ότι δεν επρόκειτο να λάβει σύνταξη, αφού του έλειπαν 300 ένσημα. Ο 65χρονος εργαζόταν μέχρι και πριν από ένα χρόνο, είχε καταθέσει τα χαρτιά του για να συνταξιοδοτηθεί και δεν άντεξε τη σκληρή στάση με την οποία τον αντιμετώπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου, σύμφωνα με καταγγελίες συγγενών του.

Πηγή: tvxs.gr, 19/5/2009

O X.K., μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνιστικής Οργάνωσης Ξεκίνημα, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στη Σουηδία για σπουδές, συνελήφθη από τη σουηδική αστυνομία, παρέμεινε για 4 ώρες κρατούμενος στην γενική ασφάλεια της Στοκχόλμης, τον έγδυσαν τελείως για να του κάνουν σωματική έρευνα, έμεινε 2 ώρες σε κελί ημίγυμνος και στο τέλος ενώ είχε αστυνομική ταυτότητα 2 αστυνομικοί τον συνόδευσαν στο σπίτι του για να τους δείξει το διαβατήριο του, όπου και μπήκαν χωρίς ένταλμα έρευνας. Όλα αυτά, επειδή ο Χ.Κ. κόλλησε 3 αυτοκόλλητα της Rattvisepartiet Socialisterna (Σουηδικό τμήμα της C.W.I), σε ένα φωταγωγό και 2 κάδους σκουπιδιών στο Μετρό.

Πηγή: xekinima.org 

Σύμφωνα με έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που διεξήχθη ανάμεσα σε μαθητές Λυκείου κατά τη διάρκεια που οι μαθητές βρίσκονται στο σχολείο αισθάνονται: κούραση (67.2%), πίεση (58%), πλήξη (52.7%), άγχος (52.4%) και απογοήτευση (31.7%).

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 1/6/2009

Επί τρεις μέρες ανεστάλησαν οι δραστηριότητες στην αμερικάνικη στρατιωτική βάση Φορτ Κάμπελ, στο Κεντάκι των ΗΠΑ, ύστερα από ένα ανησυχητικό κύμα αυτοκτονιών μεταξύ των στρατιωτών.Στη συγκεκριμένη βάση, όπου στεγάζεται η περίφημη 101η αερομεταφερόμενη μεραρχία, κατεγράφη το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, με τουλάχιστον 11 επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα, εκ των οποίων δύο μόλις την περασμένη εβδομάδα. Συνολικά για τον αμερικάνικο στρατό, το 2007 είχαν καταγραφεί 115 αυτοκτονίες, το 2008 ο αριθμός έφτασε τις 128, ενώ φέτος -με 64 επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα μέχρι στιγμής- εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα καταγράψουν νέο θλιβερό ρεκόρ.

Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή, 29/5/2009

Περίπου 300.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο , λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας που είναι συνέπεια των κλιματικών αλλαγών, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ. Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, ως το 2030 ο αριθμός των ανθρώπων που θα πληγούν από αυτή την κατάσταση θα αυξηθεί σε 660 εκατομμύρια, ενώ το οικονομικό κόστος αναμένεται να εκτιναχθεί στα 300 δισ. δολάρια ετησίως.

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, 29/5/2009

Η λύση για την κρίση…

Η κεραμοποιία Ζανόν στην επαρχία Νεουκέν της Παταγωνίας είναι πια γνωστή ως FaSinPat από τα αρχικά της ισπανικής φράσης Fabrica Sin Patrones (Εργοστάσιο Χωρίς Αφεντικά). Όταν το 2001, ο Ζανόν έκλεισε το εργοστάσιο με λοκ αουτ απολύοντας ομαδικά τους εργαζόμενους με την ελπίδα ότι θα μπορούσε αργότερα να το ξανανοίξει με πιο υπάκουο προσωπικό οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστασίου και αποφάσισαν να αρχίσουν ξανά τη λειτουργία του αυτή τη φορά χωρίς αφεντικό. Τώρα βρίσκονται πολύ κοντά σε μια μεγάλη νίκη αφού το τοπικό κοινοβούλιο, κάτω από την πίεση των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εγκρίνει νομοσχέδιο για την οριστική απαλλοτρίωση των εγκαταστάσεων. Τώρα με την οικονομική κρίση, αντιμετωπίζει και το FaSinPat προβλήματα, όμως η κυβέρνηση δεν του δίνει καμία επιδότηση ή δάνειο όπως κάνει με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η ύπαρξη του FaSinPat όμως, έχει τρομάξει τους καπιταλιστές αφού όπως εξηγεί ο Πάρις, μέλος της εργοστασιακής επιτροπής, "Πολλοί επιχειρηματίες δεν κηρύττουν πτώχευση και κρατάνε τα εργοστάσια τους ανοιχτά επειδή φοβούνται το φαινόμενο των καταλήψεων. Και πρέπει να τους κρατάμε φοβισμένους".

Πηγή: Εφημερίδα Αυγή, 31/5/2009

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα