Ο γύρος του συστήματος σε 7000 γράμματα.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Πραντούνας

Είπαν

«Αυτός είναι ο ασύδοτος χρηματοοικονομικός καπιταλισμός που προκάλεσε τα σημερινά δεινά»

Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων σε ομιλία του στην Βουλή στις 18/11

Πηγή: εφημερίδα Ναυτεμπορική, 19/11

«Για μένα συνδικαλισμός ίσον φασισμός»

Διονύσης Ψωμιάδης, αντινομάρχης Θεσσαλονίκης απευθυνόμενος σε απολυμένους εργαζόμενους της Ελληνικής Κλωστοϋφαντουργίας που πήγαν στη νομαρχία για να ζητήσουν στήριξη στα αιτήματα τους

Πηγή: in.gr, 7/11

«Φυσικά και υπάρχει ταξική πάλη. Και είναι η δική μου τάξη που κερδίζει συνέχεια!»

Warren Buffett, από τους πλουσιότερους χρηματιστές των ΗΠΑ

Πηγή: New York Times, 26/11

Με την γλώσσα των αριθμών

Οι Ελληνες εργαζόμενοι σε ποσοστό 75% δηλώνουν ότι η «χώρα είναι σε λάθος κατεύθυνση» και οι 8 στους 10 (ποσοστό 82%) δηλώνουν ανασφάλεια για το μέλλον.

Η «γενιά των 700 ευρώ» αποτελεί το 25% των μισθωτών και είναι γυναίκες σε ποσοστό 64%, νέοι 18-34 (67%), απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα (75%) και μη συνδικαλισμένοι (89%).

Οι 2 στους 3 ανέργους (65%) δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ λόγω μη μεσολάβησης στην αγορά εργασίας και έτσι το 49% βρίσκει δουλειά από γνωστό, φίλο ή την οικογένειά του.

Το 9% των μισθωτών δουλεύει με «μπλοκάκι» (252.063 άτομα), κυρίως στις ηλικίες των 25-34 ετών και άνω των 65. Το «μπλοκάκι» δεν αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα (το 10%) αλλά και τον δημόσιο (8%).

Το 43% έχει μισθό από 550-1.000 ευρώ και συνολικά οι 3 στους 4 κάτω από 1.500 ευρώ.

Το 13% αμείβεται κάτω από τη συλλογική σύμβαση.

Το 13% κάνει και δεύτερη δουλειά, συνήθως ανασφάλιστοι (84%)

Το 53% πληρώνει δόσεις-κάρτες.

Στοιχεία από έρευνα της εταιρείας Vprc για την ΓΣΕΕ, εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 12/11

91 συνδικαλιστές δολοφονήθηκαν και άλλοι 73 φυλακίστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο κατά το 2007. Στην Κολομβία, η οποία κατέχει την πρωτιά ανάμεσα στις 138 χώρες που εξετάζονται, στη διάρκεια του 2007 σκοτώθηκαν 39 συνδικαλιστές. Κανένας από τους υπεύθυνους δεν έχει τιμωρηθεί μέχρι στιγμής.

Πηγή: Ετήσια έκθεση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας

300 χιλιάδες ανήλικοι χρησιμοποιούνται ως στρατιώτες σε διάφορες περιοχές του κόσμου, 130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων. Περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας κάθε χρόνο και 115 εκατομμύρια δεν πηγαίνουν σχολείο.

Πηγή: Δελτίο τύπου της UNICEF με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20/11/08

Ο αριθμός των παιδιών που πεινούν στις ΗΠΑ αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% μέσα στο 2007 φτάνοντας τις 700.000

Πηγή: Στοιχεία του αμερικάνικου υπουργείου Γεωργίας, www.tvxs.gr, 22/11

Ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια οι νέοι κάτω των 18 ετών που εργάζονται στις ΗΠΑ. Από αυτούς, περισσότεροι από 400 τραυματίζονται καθημερινά και περίπου κάθε δέκα μέρες ένας εργάτης κάτω των 18 σκοτώνεται. Κατά το διάστημα 2000-2007, οι συνολικές ποινές για τις παραβάσεις στην παιδική εργασία μειώθηκαν κατά 29% ενώ ο μέσος όρος των ποινών που επιβλήθηκαν κατά το 2006 ήταν λιγότερο από 1.000 δολάρια πρόστιμο κατά περίπτωση

Πηγή: www.tvxs.gr, 19/11

«Οι διευθυντές των επιχειρήσεων κερδίζουν σήμερα 419 φορές περισσότερα χρήματα από τους εργάτες, σε αντίθεση με την προηγούμενη δεκαετία, που κέρδιζαν ‘μόνο’ 42 φορές περισσότερα».

Loic Wacquant ("Οι φυλακές της μιζέριας", εκδ. Πατάκη, Αθήνα 2001)

Ο εκπαιδευτικός Χριστόφορος Παπαϊωάννου, που υπηρετεί σε δημοτικό σχολείο της Σέριφου, καλείται σε απολογία από τον προϊστάμενο του κατόπιν παραγγελίας από το Υπουργείο Παιδείας. Ο λόγος; Ένας «αγανακτισμένος» γονιός ανακάλυψε στο διαδίκτυο άρθρο (γραμμένο το 1989) του εν λόγω εκπαιδευτικού που καταφερόταν ενάντια στις σχολικές παρελάσεις.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 8/11

Το λιμενικό της Πάτρας εντόπισε μετανάστες κρυμμένους μέσα σε σακ-βουαγιάζ στο πίσω κάθισμα αυτοκινήτου ενός ζεύγους αλλοδαπών στο λιμάνι της Πάτρας. Οι μετανάστες είχαν κρυφτεί για να μπορέσουν να διαφύγουν στο εξωτερικό και να γλιτώσουν την απέλαση πίσω στη χώρα τους.

Πηγή: in.gr, 25/11

Στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης παραπέμπεται για να δικαστεί διευθυντικό στέλεχος υποκαταστήματος τράπεζας της ανατολικής Θεσσαλονίκης κατηγορούμενος για παράτυπη χορήγηση 45 δανείων συνολικής αξίας άνω των 650.000 ευρώ.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, παραπέμπονται να δικαστούν μαζί του άλλα τρία άτομα που ανέλαβαν να βρίσκουν πελάτες, εισπράττοντας προμήθεια επί του ποσού των χορηγηθέντων δανείων.

Οι πελάτες που δανειοδοτήθηκαν ήταν κατά κύριο λόγο άτομα που δεν μπορούσαν να λάβουν δάνειο από άλλες τράπεζες, ενώ κάποιοι εξ αυτών ήταν καταχωρημένοι στη λίστα του «Τειρεσία» για χρέη.

Πηγή: lawnet.gr, 21/11

1.500 ευρώ «μπόνους» δίνει το ιταλικό φασιστικό κόμμα Μovimiento SocialeFiamma Τricolore σε όσους γονείς από την περιοχή Basilicata της Νότιας Ιταλίας επιλέξουν να δώσουν στα παιδιά τους το όνομα Benito(μικρό όνομα του φασίστα Μουσολίνι) ή Ρακέλε(το όνομα της συζύγου του).

Πηγή: εφημερίδα Τα Νέα, 26/11

Για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης

Μέσα στον Νοέμβριο ολοκληρώθηκε στην Βουλή η συζήτηση περί του «συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης». Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές την νομική εξίσωση των παντρεμένων ζευγαριών με εκείνα τα ζευγάρια που συμβιώνουν αλλά δεν επιθυμούν να παντρευτούν. Αυτό πρακτικά σημαίνει εξίσωση όσον αφορά επιδόματα, κληρονομικά κτλ. Παρόμοιες νομικές πράξεις υπάρχουν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε κάποιες μάλιστα εδώ και χρόνια. Μεγάλη συζήτηση έγινε στην χώρα μας σχετικά με το αν μια τέτοια ρύθμιση θα έπρεπε ή όχι να επεκταθεί και στα ομόφυλα ζευγάρια που ζουν μαζί και δεν μπορούν ούτως ή άλλως να παντρευτούν ακόμα. Κάτι τέτοιο κανονικά θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Ακόμα περισσότερο θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για την αριστερά. Από την συζήτηση στην βουλή όμως φάνηκε πως δεν είναι.

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν την επέκταση του συμφώνου και για τα ομόφυλα ζευγάρια και τελικά καταψήφισαν το νομοσχέδιο επειδή η πρόταση τους για επέκταση δεν πέρασε. Η ΝΔ διαφώνησε, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να αφήνει να εννοηθεί πως αφού έτσι και αλλιώς οι ομοφυλοφιλικές οργανώσεις θα δικαιωθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το πρόβλημα θα λυθεί, ενώ ο ΛΑΟΣ έδωσε ρεσιτάλ ομοφοβίας με τον εισηγητή του να παρομοιάζει τα ομόφυλα ζευγάρια με τους κτηνοβάτες. Ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος δήλωσε πως το κόμμα του δηλώνει «παρών» όσον αφορά την νομική εξίσωση Συμφώνου και γάμου γιατί «όσοι προτιμούν το Σύμφωνο θέλουν κάτι πιο χαλαρό από τον γάμο, αλλιώς θα τον επέλεγαν». Όσον αφορά την επέκταση του Συμφώνου και στα ομόφυλα ζευγάρια και την προοπτική να τους επιτραπεί στο μέλλον και ο γάμος ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε πως διαφωνεί επειδή «Ο γάμος δημιουργήθηκε σαν θεσμός, εδώ και χιλιάδες χρόνια για να υπάρχει ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει κυρίως τα παιδιά, ένας θεσμός που τελικά θα εξασφαλίζει την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους…»(Ριζοσπάστης 6/11).

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα