Ο γύρος του συστήματος σε… 7.000 γράμματα

Μεσαίωνας

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ραδιοφωνικού BBC από την Αθήνα παρουσιάστηκαν οι συνθήκες εγκλεισμού των ασθενών στις ψυχιατρικές κλινικές της χώρας μας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μία επίσκεψη στο Δρομοκαΐτειο Ίδρυμα αποδεικνύει ότι 20 χρόνια μετά το διεθνές σκάνδαλο με τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Λέρο «σε ορισμένους τομείς του συστήματος λίγα πράγματα έχουν αλλάξει». Η δημοσιογράφος περιγράφει εικόνες ασθενών δεμένων στα κρεβάτια τους με δερμάτινα λουριά και κουβάδες που χρησιμοποιούνται ως αυτοσχέδιες λεκάνες αποχωρητηρίων. Τονίζει την έλλειψη επαρκούς νοσηλευτικού προσωπικού και σημειώνει ότι εξωτερικά το κτίριο μοιάζει εγκαταλειμμένο, με τοίχους που καταρρέουν και σπασμένα πατζούρια που κρέμονται από τα παράθυρα.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή, 1/7/2009

Η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνει με έκθεση της την έντονη ανησυχία της για τις συνθήκες κράτησης πολλών κρατουμένων και κυρίως μεταναστών που έχουν συλληφθεί για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα. Αίσθηση προκαλεί η μαρτυρία ενός λαθρομετανάστη από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος κατήγγειλε στα μέλη της CPT ότι απειλήθηκε με ένα καυτό σίδερο από αστυνομικούς κατά τον έλεγχο που διενήργησαν οι τελευταίοι στο σπίτι του. Στις Φέρες Έβρου, το κλιμάκιο της CPT διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 95 λαθρομετανάστες κρατούνταν σε δύο κελιά συνολικής επιφάνειας 49 τ.μ. το καθένα, με τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής να απουσιάζουν. Επίσης, σε άλλον έλεγχο, που διενεργήθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Ξάνθης πολλά κελιά δεν είχαν φυσικό φωτισμό και οι κρατούμενοι κοιμούνταν σε στρώματα στο έδαφος κάτω από άθλιες συνθήκες. Από την πλευρά τους, οι ελληνικές αρχές απορρίπτουν κατηγορηματικά το πόρισμα της εν λόγω έκθεσης και υποστηρίζουν ότι "κάθε παραβατική συμπεριφορά αστυνομικού οργάνου τιμωρείται αυστηρά"…

Πηγή: εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 30/6/2009

Μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης …

Την σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 3 έως 5 χρόνια, ανάλογα με τη χώρα, προωθεί η Κομισιόν. Σήμερα ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην ευρωζώνη είναι 61,7 για τους άνδρες και 61,2 για τις γυναίκες. Με τα σημερινά δεδομένα το 2060 οι ηλικίες συνταξιοδότησης θα γίνουν αντιστοίχως 63,4 για τους άνδρες και 63,1 για τις γυναίκες. Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως, η ηλικία εξόδου από την αγορά εργασίας πρέπει να παραταθεί 4,7 χρόνια για τους άνδρες και 3,1 χρόνια για τις γυναίκες. Προτείνεται ακόμη η δραστική μείωση των πρόωρων και αναπηρικών συντάξεων, η αύξηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση «πλήρους» σύνταξης, η αύξηση των κινήτρων για συμμετοχή στην αγορά εργασίας και η μείωση των συντάξιμων αποδοχών, με παράλληλη αποφυγή δημιουργίας «φτωχών συνταξιούχων».Ακόμη, η Κομισιόν προωθεί την άρση των εμποδίων για την εργασία των ηλικιωμένων, κίνητρα για την παραμονή συνταξιούχων στην αγορά εργασίας, παρότρυνση των εργαζομένων να έχουν διαφορετικές πηγές εισοδημάτων κατά τη σύνταξή τους, όπως η υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση.

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα, 4/7/2009

«Όταν πρόκειται για εξοικονόμηση χρημάτων δεν υπάρχει κανένα ταμπού». Η δήλωση ανήκει στον δήμαρχο της γερμανικής πόλης Hildesheim (Χίλντεσχάιμ). Με εντολή του δημάρχου, εδώ και 3 μήνες οι μαθητές των 27 σχολείων της πόλης έχουν αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά τον καθαρισμό των σχολείων τους. Σκουπίζουν και σφουγγαρίζουν τις αίθουσες, αδειάζουν τους κάδους, πλένουν τους πίνακες κτλ. Οι τουαλέτες είναι το μόνο μέρος του σχολείου που εξακολουθεί να καθαρίζεται από το προσωπικό, που είδε τις ώρες εργασίας του και τις απολαβές του να μειώνονται δραστικά. Σκοπός του νέου μέτρου σύμφωνα με τον δήμαρχο η εξοικονόμηση 174 χιλ. ευρώ τον χρόνο.

Πηγή:  Περιοδικό Γαλέρα, τεύχος Ιουλίου/Αυγούστου

Μισή δουλειά, μισός μισθός, μισή ζωή

Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), μόνο το 72,3% των νέων συμβάσεων που υπογράφηκαν εντός του έτους αφορούν πλήρη απασχόληση. Το 22,7% είναι μερικής απασχόλησης και ένα 5% εκ περιτροπής εργασίας (τριήμερα ή τετραήμερα, υποχρεωτικές άδειες κ.ά). Με δεδομένο ότι τους έξι πρώτους μήνες του έτους οι νέες συμβάσεις υπολογίζονται σε 630.000, συνάγεται ότι σχεδόν 200.000 εξ αυτών δεν έχουν πλήρη εργασία και δεν διαθέτουν έναν κανονικό (τακτικό) μισθό.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 5/7/2009

Μια, δύο, χιλιάδες Κούνεβες …

Τον άγριο ξυλοδαρμό εργαζόμενης ως καθαρίστριας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καταγγέλλουν τα μέλη του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους: «Υπεύθυνη εργολάβος εταιρείας καθαρισμού ξυλοκοπεί συναδέλφισσά μας καθαρίστρια που εδώ και καιρό αρνούνταν να υπογράψει ψεύτικο αριθμό χώρων που καθάριζε για να παίρνει περισσότερα χρήματα ο εργολάβος και είχε καταγγείλει ότι εξαναγκάζονταν να υπογράφει ότι έπαιρνε λιγότερα από όσα υπέγραφε πάλι για τη μεγιστοποίηση του κέρδους του εργολάβου. Η αξιοπρέπεια και η αντίσταση πληρώθηκαν καταλλήλως, με ξυλοδαρμό!!! Οι σύγχρονοι δουλέμποροι που επισήμως δρουν εδώ και χρόνια στο πανεπιστήμιο με αποφάσεις πρυτανειών, παρά τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και την αντίθεσή της να δοθούν υπηρεσίες του Πανεπιστήμιου σε εργολάβους, έχουν δώσει δείγματα γραφής και ήταν γνωστό ότι με απειλές και εξευτελιστικούς μισθούς στις εργαζόμενες αυξάνανε τα κέρδη τους.»

Πηγή: tvxs.gr, 2/7/2009

Φοιτητές και προσωπικό του πανεπιστημίου Ανατολικών και Αφρικανικών μελετών του Λονδίνου προχώρησαν σε κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του πανεπιστημιακού συγκροτήματος σε ένδειξη αλληλεγγύης σε εννέα μετανάστες που εργαζόταν σε αυτό και που συνελήφθηκαν από τις υπηρεσίες μετανάστευσης. Από τους εννέα συλληφθέντες οι έξι έχουν ήδη απελαθεί και οι άλλοι τρείς περιμένουν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης έως ότου έρθει η σειρά τους. Οι καταληψίες διαμαρτύρονται εκτός της απέλασης και για τον βρώμικο ρόλο που έχει η εταιρεία που είχε αναλάβει την εργολαβία του καθαρισμού του χώρου καθώς είναι βέβαιο ότι οι συλλήψεις προήρθαν μετά από ειδοποίηση του εργολάβου που ήθελε να εκδικηθεί τους εργαζόμενους για την συμμετοχή τους στην νικηφόρα κινητοποίηση που πραγμάτωσαν οι καθαρίστριες και καθαριστές για το δικαίωμα τους να έχουν συνδικάτο και επίσημη αντιπροσώπευση στις γενικές εργατικές ενώσεις.

Πηγή: athens.indymedia.org, 17/6/2009

Διάλογος μεταξύ μεγάλων πολιτικών ανδρών

Βενιζέλος: Δεν γίνεται να περιμένω τόση ώρα. Αυτή η κατάσταση εμένα με προσβάλλει βάναυσα. Δεν μπορώ να γίνομαι θέαμα σαν να είμαι σε ζωολογικό κήπο και να περιμένω όρθιος σαν … μαλάκας!

Πάγκαλος: «Βαγγέλη, κάτσε εκεί. Ούτως ή άλλως, όρθιος ή καθιστός το ίδιο μαλάκας είσαι»!

Ο παραπάνω διάλογος έλαβε χώρα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Αφορμή για τον εκνευρισμό του κ. Βενιζέλου η αναμονή στον διάδρομο των γραφείων για την άφιξη του κ. Παπανδρέου

Πήγη: tvxs.gr, 17/6/2009

________________

Γερμανία: Κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση – χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους!

Στις17 Ιουνίου πάνω από 250.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε 80 γερμανικές πόλεις. Μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν να παλεύουν μαζί ενάντια στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών ήταν

– η αύξηση των δαπανών για την παιδεία,

– μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τάξη,

– πρόσληψη 100.000 επιπλέον εκπαιδευτικών,

– κατάργηση των διδάκτρων και

– μια καλύτερη δημόσια παιδεία για όλους

Ήταν η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που φοιτητές και μαθητές κατέβηκαν σε κοινές διαδηλώσεις.

Στο Βερολίνο, 27.000 νεολαίοι έκαναν κοινή πορεία με το συνδικάτο των καθηγητών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είχε καλέσει σε 24ωρη απεργία. Σε πολλές πόλεις συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και βρεφονηπιοκόμοι που βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση εδώ και εβδομάδες.

Η διαδήλωση της 17ης Ιούνη ήταν το αποκορύφωμα της «εκπαιδευτικής απεργίας» που οργανώθηκε από τις 15 ως τις 19 Ιούνη σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας με πρωτοβουλία της οργάνωσης νεολαίας του Αριστερού Κόμματος (Die Linke) και άλλων αριστερών και φοιτητικών οργανώσεων.

Στις καταλήψεις των σχολών, τις συνελεύσεις και τις εκδηλώσεις του κινήματος έχει αρχίσει να συζητιέται πλατιά η ανάγκη καλύτερης οργάνωσης του εκπαιδευτικού κινήματος και προετοιμασίας για τις μάχες που έρχονται. Ολοένα και περισσότεροι φοιτητές καταλαβαίνουν πως μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβρη που έρχεται, κυβέρνηση και άρχουσα τάξη θα εντείνουν την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Η πορεία της 17ης Ιούνη ήταν ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να τους σταματήσουμε.

Άννι Ένγκελχαρτ (Anne Engelhardt), «Σοσιαλιστική Εναλλακτική» (SAV, γερμανικό τμήμα της CWI)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα