Είπαν
«Οι δημοκρατίες μας δεν θα ανεχτούν και δεύτερη φορά τόσο εκτεταμένη στήριξη του χρηματιστικού τομέα με τα χρήματα των φορολογουμένων»
Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Πηγή: ημερήσιος τύπος, 1/12/2009
«Αυτός ο πόλεμος όμως δεν είναι μόνον αμερικανικός. Αντιμετωπίζουμε όλοι τις ίδιες απειλές λόγω όσων συμβαίνουν στο Αφγανιστάν: όλοι απειλούμαστε από την τρομοκρατία, τα ναρκωτικά, τον εξτρεμισμό. Πρόκειται για μια συμμαχική προσπάθεια και πρέπει να την ολοκληρώσουμε από κοινού. Σε αυτή την πολύ σημαντική στιγμή για την εξέλιξη της επιχείρησής μας, το ΝΑΤΟ θα επιδείξει την ενότητα και τη δύναμή του για άλλη μία φορά. Εντός του 2010 θα αυξηθούν τα στρατεύματα που παρέχουν χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ, εκτός των ΗΠΑ. Τουλάχιστον 5.000 στρατιώτες, και πιθανότατα αρκετές χιλιάδες περισσότεροι, θα προστεθούν στους περίπου 38.000 μη Αμερικανούς στρατιώτες οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Αφγανιστάν (….) Πιέζω τα μέλη της Συμμαχίας και τους εταίρους μας να εξασφαλίσουν κάθε απαραίτητο μέσο και να χρηματοδοτήσουν την εκπαιδευτική μας αποστολή»
Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
Πηγή: εφημερίδα Βήμα, 4/12/2009
Η κρίση δεν είναι για όλους ?
Ισχυρότερες απ? ότι ήταν πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση βγαίνουν οι μεγάλες τράπεζες της γηραιάς ηπείρου, αφού κατάφεραν να αυξήσουν την περιουσία τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg. Μάλιστα 15 τράπεζες της Ευρώπης ξεπερνούν την οικονομία της χώρας τους, ενώ πριν την κρίση τέτοια ισχύ είχαν μόνο δέκα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η γαλλική τράπεζα ΒΝΡ Paribas, η βρετανική Barclays και η ισπανική Banco Santander συμπεριλαμβάνονται στα 353 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης, τα οποία, από το 2007 που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική ύφεση έως και σήμερα, πέτυχαν την αύξηση της περιουσίας τους, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Η ΒΝΡ Paribas, μάλιστα, η οποία κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως λόγω του ενεργητικού της, αύξησε τα περιουσιακά της στοιχεία κατά 59% μέσα στα τελευταία 2 χρόνια, φθάνοντας έτσι το 117% του ΑΕΠ της Γαλλίας. Η δε βρετανική Barclays ενίσχυσε τα πάγιά της κατά 55%, στα 1.55 τρισεκατομμύρια στερλίνες, φθάνοντας το 108% του ΑΕΠ της Μ. Βρετανίας. Όσο για την ισπανική Santander, τα πάγιά της αυξήθηκαν κατά 30%, στα 1.08 τρισ. ευρώ, φθάνοντας στο 100% του ΑΕΠ της Ισπανίας.
Οι αναλυτές του Bloomberg, σημειώνουν πως, σε περίπτωση που κάποια από τις αυτές τράπεζες κατέρρεε, ακόμη και οι ισχυρότερες οικονομίες της ευρωπαϊκής ηπείρου θα αδυνατούσαν να απορροφήσουν τις ζημιές για δεύτερη φορά.
Η βρετανική οικονομία, που αναλογεί μόλις στο 1/5 αυτής των ΗΠΑ, αντιμετωπίζει ήδη τη διεύρυνση των οικονομικών της ελλειμμάτων, την εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας και την αύξηση της φορολογίας, μετά από 4 πακέτα στήριξης προς τις τράπεζες. Τα πάγια των τραπεζών της Ευρώπης έχουν ενισχυθεί κατά 25% σε σύγκριση με το 2007, ενώ για το ίδιο διάστημα, οι αμερικανικές τράπεζες αύξησαν τα δικά τους κατά 20%, σημειώνει το Bloomberg.
Οι τράπεζες πέτυχαν την ενίσχυση των ισολογισμών τους, αφού είχαν τη δυνατότητα φθηνών δανείων ώστε να χρηματοδοτήσουν δάνεια αλλά και επενδύσεις. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε μια δεκαετία, το ενεργητικό της RBS αυξήθηκε κατά 2.914%, καθώς ξόδεψε σε εξαγορές περί τα 140 δισ. δολάρια με κυριότερη την εξαγορά της ολλανδικής ΑΒΝ Amro.
Πηγή: tvxs.gr, 3/12/2009
«Επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του κύκλου εργασιών των ιδιωτικών νοσοκομείων στο 8,5% ως και το 2012 από 3,5% αναμένει η Εθνική Τράπεζα»
Πηγή: εφημερίδα Βήμα, 2/12/2009
«Την ώρα που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ακόμη στη μέγγενη της κρίσης, η οικονομική ολιγαρχία εξακολουθεί να συσσωρεύει δισεκατομμύρια. Η παλιά πλεονεξία βρίσκεται ξανά μπροστά μας, μαζί με την αρχαία ύβρι. Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη οικονομική ιστορία η χρηματιστική βιομηχανία δεν είχε τόσο ανεμπόδιστη πρόσβαση στα οικονομικά του κράτους»
Πηγή: περιοδικό Der Spiegel, 1/12/2009
Η Αμερική χωρίς μεσαία τάξη;
Σε αυτό το συμπέρασμα έχει καταλήξει η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, καθηγήτρια της Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και πρόεδρος της επιτροπής του Κογκρέσου που επιτηρεί τη χρηματοδότηση των προβληματικών τραπεζών. Σήμερα, γράφει σε άρθρο της που επιγράφεται «Η Αμερική χωρίς μεσαία τάξη», ένας στους πέντε Αμερικανούς είναι άνεργος ή υποαπασχολούμενος. Μία στις εννέα οικογένειες δεν μπορεί να πληρώσει ούτε την ελάχιστη δόση για τις πιστωτικές κάρτες της. Ένας στους οκτώ Αμερικανούς σιτίζεται με κουπόνια τροφίμων. Περισσότερες από 120.000 οικογένειες δηλώνουν χρεοκοπία κάθε μήνα. Η οικονομική κρίση έχει εξανεμίσει 5 τρισ. δολάρια από τις συντάξεις και την αποταμίευση. «Οι οικογένειες άντεχαν κάποτε τα σκαμπανεβάσματα της οικονομίας», γράφει η Ελίζαμπεθ Γουόρεν. «Στην οικονομική άνθηση του 1960, το μέσο οικογενειακό εισόδημα αυξήθηκε κατά 33%. Στην αντίστοιχη άνθηση του 2000, όμως, η αύξηση περιορίστηκε στο 1,6%, ενώ η Γουόλ Στριτ έκανε πάρτι. Η παραγωγικότητα αυξήθηκε, αλλά ο μισθός του εργαζόμενου έμεινε όπως ήταν στη δεκαετία του 1970. Σε εκατομμύρια οικογένειες πρέπει πια να δουλεύουν και οι δύο γονείς για να τα βγάλουν πέρα. Μα ακόμη και με δυο μισθούς στο σπίτι, πάλι σφίγγουν το ζωνάρι. Κι ούτε οι καλές σπουδές ούτε η καλή δουλειά εγγυώνται πια μια οικονομική ασφάλεια».
Πηγή: εφημερίδα Νέα, 4/12/2009
Κάμερες παντού ?
Στη «διακοπή της συνεργασίας» της με το γραφείο στο οποίο εργάζονταν οδήγησε η διαμαρτυρία ασκούμενης δικηγόρου για το γεγονός ότι το προσωπικό παρακολουθούνταν από κάμερες.
Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, εργαζόμενοι στο δικηγορικό γραφείο του Α.Μαστρογιάννη αντιλήφθηκαν πρόσφατα ότι παρακολουθούνταν στο χώρο εργασίας τους. Η εργοδοσία φέρεται να έχει επικαλεστεί αρχικά λόγους ασφαλείας και στη συνέχεια να αρνείται τη χρήση κάμερας. Οι διαμαρτυρόμενοι αντέδρασαν, προχωρώντας και σε κινητοποιήσεις.
Ακολούθησε η αναγγελία της «διακοπής της συνεργασίας» με την ασκούμενη δικηγόρο, η οποία εκτιμά ότι η μέθοδος της παρακολούθησης αποσκοπεί στην «τρομοκράτηση» των εργαζομένων.
«Καταγγέλλουμε την απόλυση της συναδέλφου στην προσπάθειά της να προστατεύσει το δικαίωμά της να μην προσβάλλεται η προσωπικότητά της. Η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς είναι υπαρκτή, με τη δικαιολογία της ασφάλειας εφαρμόζεται σε ολοένα και περισσότερα δικηγορικά γραφεία και πατάει στην υπάρχουσα αντεργατική νομοθεσία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Δικηγόρων.
Πηγή:tvxs.gr,4/12/2009
«Ανώτατη» παιδεία ?
Λουκέτο βάζουν στα ΤΕΙ οι πρόεδροι των ιδρυμάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι ακόμα παραμένουν στον αέρα τα επαγγελματικά δικαιώματα 23 ειδικοτήτων την ώρα που αναγνωρίζονται τα κολέγια του φραντσάιζινγκ. Η αναστολή της λειτουργίας των ιδρυμάτων έχει προγραμματιστεί για τις 18 Δεκεμβρίου. Η κινητοποίηση, ωστόσο, θα έχει συνέχεια από τον Φεβρουάριο αν δεν εκδοθούν μέχρι τότε τα Προεδρικά Διατάγματα για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ειδικοτήτων που εκκρεμούν.
Πηγή: εφημερίδα Αυγή, 5/12/2009