Ο γύρος του κόσμου…

Ευρωβουλευτές – μάλαμα

Ύστερα από έρευνα της υπηρεσίας οικονομικού ελέγχου του Ευρωκοινοβουλίου αποκαλύφτηκαν 167 περιπτώσεις απάτης ευρωβουλευτών μόνο για την περίοδο 2004-5. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν ευρωβουλευτές οι οποίοι κατά την εν λόγω περίοδο έβαλαν στην τσέπη τους μέρος ή το σύνολο των χρημάτων που τους κατέβαλε η ΕΕ για την απασχόληση συνεργατών και επιστημονικών συμβούλων. Δηλαδή οι συνεργάτες των ευρωβουλευτών είτε ήταν «φαντάσματα» είτε ήταν μέλη της οικογένειας.

Αν αναλογιστεί κανένας ότι οι ευρωβουλευτές δικαιούνται επίδομα 2.800 ευρώ το μήνα για έξοδα γραφείου και 12.000 ευρώ για την πρόσληψη συνεργατών ή επιστημονικών συμβούλων. Αν σε αυτά προσθέσουμε ένα μηνιαίο μισθό που με διάφορα επιδόματα φτάνει τα 15.000 ευρώ, τα πληρωμένα αεροπορικά εισιτήρια και τα 259 ευρώ αποζημίωση ημερησίως για την παρακολούθηση των συνεδριάσεων των επιτροπών ή της ολομέλειας του σώματος φτάνουμε σε μηνιαίες απολαβές που ξεπερνούν 2 και 3 φορές τα ετήσια εισοδήματα των εργαζομένων.

Ημερήσιος τύπος 22.2.08

Μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

– κάθε 3.5 λεπτά κάποιος πεθαίνει στην ΕΕ εξαιτίας αιτιών που έχουν σχέση με την εργασία

– πάνω από 150.000 θανάτους το χρόνο είτε λόγω εργατικών ατυχημάτων (8.900) είτε λόγω ασθενειών που έχουν σχέση με την εργασία (142.000)

– το στρες είναι η δεύτερη σημαντικότερη ασθένεια που έχει σχέση με προβλήματα υγείας στο χώρο εργασίας και επηρεάζει το 22% των εργαζομένων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 13.2.08

Ινδία: Οι γυναίκες στην αντεπίθεση

Με ροδί σάρι και ξύλινα μπαστούνια για αυτοπροστασία η συμμορία με τα ροζ συστάθηκε πριν από 2 χρόνια στην Ινδία με αρχηγό την 45χρονη Σαμπάτ Παλ Ντέβι, αναλφάβητη, μάνα 5 παιδιών, με το πρώτο να έχει γεννηθεί όταν εκείνη ήταν μόλις 12 ετών. «Αν είμαστε μια συμμορία είμαστε μια συμμορία για την απονομή δικαιοσύνης» λέει η Παλ.

Σε μια φτωχή γειτονιά της Μπάντα όπου το τοπικό γραφείο ηλεκτροδότησης τους έκοψε το ρεύμα προκειμένου να ζητήσει «φακελάκια», η παρέμβαση των γυναικών με τα ροζ όπου πήγαν στο γραφείο και κλείδωσαν τους υπαλλήλους στο κτίριο μέχρι να ξαναέρθει το ρεύμα, έλυσε το θέμα μέσα σε μια ώρα.

Επίσης σε περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας παρεμβαίνουν με στόχο την έμπρακτη συμπαράσταση στα θύματα και την συμμόρφωση των συζύγων.

Από το BBC 27.2.08

Γυναίκα στην Σαουδική Αραβία – έτος 2008

Η 37χρονη Γιάρα που είναι στέλεχος οικονομικής εταιρείας με αμερικανική και σαουδαραβική υπηκοότητα συνελήφθη στις 4/2 γιατί έπινε καφέ σε μοντέρνα καφετέρια του Ριάντ μαζί με Σύρο συνάδελφό της. Παρότι φορούσε τα επιβαλλόμενα από το νόμο ρούχα και επρόκειτο για το ισόγειο του κτιρίου όπου δουλεύει ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στην Επιτροπή για την προώθηση της ηθικής και την πρόληψη των κακών συνηθειών ήταν αρκετό. Στο αστυνομικό τμήμα κακοποιήθηκε και παρέμεινε υπό κράτηση για 6 ώρες προτού παρέμβει ο σύζυγός της και τη σώσει κυριολεκτικά.

Από το site της Διεθνούς Αμνηστίας www.amnesty.org

Γυναίκα Αλβανίδα στην Ελλάδα – έτος 2008

Τελικά αισθάνεστε Ελληνίδα;

«Δεν ξέρω! Ζω 16 χρόνια στην Ελλάδα, έχω τελειώσει Δημοτικό, Γυμνάσιο, Πανεπιστήμιο και δεν έχω διαβατήριο. Στο Φεστιβάλ Θες/νίκης δεν ήμουν υποψήφια για το βραβείο γυναικείου ρόλου, λόγω αλβανικής υπηκοότητας. Δεν έχω τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες. Εδώ αντιμετώπισα ρατσισμό. Θυμώνω. Είμαι υποχρεωμένη κάθε 3 χρόνια να αντιμετωπίζω τον κάθε κομπλεξικό μπάτσο, ο οποίος στο πρόσωπό μου βλέπει τον πιο μισητό του εχθρό. Πρέπει να σέρνομαι επί ώρες στην ουρά σαν σκουπίδι για να πάρω την κάρτα. Κι αν έχει χρόνο ή αν βαριέται, μπορεί να μου πει: «έλα αύριο ή μεθαύριο ή θα σε πάρω τηλέφωνο». Μπορεί η κάρτα να εκκρεμεί και να είμαι για 2 χρόνια παράνομη. Με ένα χαρτί στα χέρια, που ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιος να στο σκίσει»

Από συνέντευξη της αλβανίδας ηθοποιού Ορνέλα Καπετάνι στον Γιώργο Καρουζάκη – Ελευθεροτυπία 20.2.08

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Αγγλία

Το γεγονός: Η κυβέρνηση των Εργατικών στην Βρετανία εθνικοποίησε την βρετανική τράπεζα Northern Rock. Πρόκειται για την 5η μεγαλύτερη στεγαστική τράπεζα που την είχε εμπιστευτεί ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ για το στεγαστικό δάνειο του σπιτιού του. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εθνικοποίηση της μεταπολεμικής βρετανικής ιστορίας – της πρώτης μετά το 1984- που προσθέτει στο δημόσιο χρέος 90 δις. στερλίνες, ποσό που ισοδυναμεί με 6.7% του ΑΕΠ.

Η αιτία: Με κεφαλαιοποίηση 5 δις. στερλίνες η τράπεζα κατέρρευσε στις 380 εκατ.στερλίνες εξαιτίας της πολιτικής της παροχής στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου – δηλ. δάνειζε χρήματα σε όποιον είχε και κυρίως σε όποιον δεν είχε – που οδήγησε σε μείωση της χρηματοδότησης και πολιορκία των υποκαταστημάτων της από πανικόβλητους μικροκαταθέτες το περασμένο καλοκαίρι όταν ξέσπασε η πιστωτική κρίση σε ΗΠΑ και Βρετανία.

«Το να φορτώνονται τα χρέη στο Δημόσιο, ενώ τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται, δεν είναι κάποια απόκλιση, είναι η πεμπτουσία της λειτουργίας των πραγμάτων. Αυτό δεν είναι το κριτήριο για κάθε ιδιωτικοποίηση; Ο κατακερματισμός των εταιρειών σε κερδοφόρα και μη τμήματα, η πώληση των πρώτων και η παραμονή στο Δημόσιο των δεύτερων;…» αναρωτιέται η Ευρυδίκη Μπερσή στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 19.2.08 και συμπληρώνει: «… τα funds – μεγαλομέτοχοι της τράπεζας απειλούν να μηνύσουν τη βρετανική κυβέρνηση αν κάποια στιγμή κάποιος καταφέρει να βγάλει κέρδος από την τράπεζα».

Συμπέρασμα: Αυτού του είδους οι εθνικοποιήσεις έχουν τόση σχέση με το σοσιαλισμό όση και ο Αδωνις Γεωργιάδης με τον Άδωνη της μυθολογίας. Ο Μπράουν και η παρέα του κάνουν ότι και ο αδίκως κατηγορηθείς για σοσιαλμανία Κων/νος Καραμανλής τη δεκαετία του 70. Παίρνουν τις χρεωκοπημένες επιχειρήσεις ή τράπεζες από αυτούς που τις χρεωκόπησαν δαπανώντας ζεστό χρήμα από τα δημόσια ταμεία, τις σώζουν από την κατάρρευση και κατόπιν τις παραδίδουν ξανά απαλλαγμένες από χρέη στους ίδιους ή και σε νέους ιδιοκτήτες.

Το κράτος δουλεύει για το κεφάλαιο είπατε;

Ελαιώνας ή πως να αποκτήσετε τζάμπα γήπεδο και εμπορικά κέντρα

Πουλάς ένα γήπεδο που δεν σου ανήκει. Φτιάχνεις ένα καινούργιο χωρίς να δώσεις φράγκο σε έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αθήνας. Αν είσαι η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ και ο Βαρδινογιάνης μπορείς. Αλλωστε τον δρόμο τον άνοιξε ο Κόκκαλης με το Καραϊσκάκη, ο ΠΑΟΚ με το κλειστό της Πυλαίας ενώ η ΑΕΚ αφού δεν μπόρεσε να λεηλατήσει περισσότερο το άλσος της Ν.Φιλαδέλφειας ετοιμάζεται να ακολουθήσει με το νέο γήπεδο πιθανά σε χώρο του ΟΔΔΥ στα Α.Λιόσια.

« Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς, όπως ο ίδιος ο κ.δήμαρχος έχει αναγνωρίσει, ο ερασιτέχνης (ΠΑΟ) να έχει προσκομίσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ή τίτλο σύμφωνα με τα οποία να θεμελιώνει ιδιοκτησιακό δικαίωμα επί του γηπέδου στη Λ.Αλεξάνδρας…»

«.. το γήπεδο κτίζεται πάνω σε γη που ανήκει στο δήμο και το μεγαλύτερο τμήμα της (περί τα 75 στρέμματα) έχει αγοραστεί από την Εθνική Τράπεζα αντί 20.3 εκατ. ευρώ πλέον των τόκων…»

«… η ΠΑΕ προσπορίζεται μια έκταση 97 στρεμμάτων ενώ το γήπεδο με τον περιβάλλοντα χώρο έχει έκταση 40 στρέμματα βάσει συμβατικών εγγράφων…»

«… ο Δήμος Αθηναίων αγοράζει τα οικόπεδα της Εθνικής, τα μισθώνει στον ΠΑΟ και παράλληλα αποζημιώνει τον Ερασιτέχνη για τα ανύπαρκτα δικαιώματά του στο γήπεδο της Λεωφόρου. Από αυτή τη διαδικασία ο Δήμος, μετά 37 χρόνια θα βρεθεί με χρέος 106 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Παράλληλα όχι μόνον θα έχει πληρώσει ο ίδιος το νέο γήπεδο αλλά θα έχει δώσει και μια «επιχορήγηση» της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ στην ΠΑΕ.»

Αποσπάσματα από την εισήγηση της δημοτικής συμβούλου της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ στο ΔΣ του δήμου της Αθήνας για το θέμα της σύμβασης με την ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ για το γήπεδο στον Ελαιώνα – ΕΠΟΧΗ 24.2.08

Nομοσχέδιο για την ελεύθερη συμβίωση εκτός γάμου: Επιτέλους

Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή αναγνωρίζει με μια απλή συμβολαιογραφική πράξη στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης που τους δίνει τα ίδια δικαιώματα με αυτά που θα είχαν αν έκαναν γάμο.

Ένα απλό πράγμα που ισχύει και για τους ομοφυλόφιλους σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία κτλ.), έχει αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (άρθρο 8 της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου) και αφορά τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και κυρίως νέων ζευγαριών, έρχεται να αναγνωρίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Στην Ελλάδα το ποσοστό γεννήσεων εκτός γάμου το 2004 (σύμφωνα με την Eurostart) ανερχόταν στο 5% τη στιγμή που σε άλλες χώρες της ΕΕ κυμαίνεται από 10-50% (Γαλλία, σκανδιναβικές χώρες κτλ)

Από 2447 που ήταν οι εκτός γάμου γεννήσεις στην Ελλάδα το 1991 εκτοξεύτηκαν στις 5485 το 2005 (σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία- ΕΣΥΕ). Την ίδια ώρα από τα 10 διαζύγια ανά 100 γάμους που είχαμε το 1993, έχουμε φτάσει στα 24 διαζύγια ανά 100 γάμους το 2005 (στοιχεία ΕΣΥΕ).

Κάτω από την πίεση της εκκλησίας το σχετικό νομοσχέδιο έχει μείνει για πολλά χρόνια στο συρτάρι ενώ και τώρα ο μητροπολίτης Θες/νίκης Άνθιμος δήλωσε πως «νομιμοποιεί την πορνεία». Τέτοιου είδους δηλώσεις δείχνουν το σεβασμό της εκκλησίας στο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να επιλέξει τον τρόπο επικύρωσης της σχέσης του. Βέβαια η εκκλησία ανησυχεί και για έναν επιπλέον λόγο: με την καθιέρωση του συμφώνου και την παράλληλη αύξηση των πολιτικών γάμων οι ιεράρχες χάνουν ένα πολύ σημαντικό μπαξίσι από την τέλεση γάμων στους ναούς.

Η νομιμοποίηση της ελεύθερης συμβίωσης είναι ένα βήμα για τα νέα ζευγάρια που θα πρέπει – εκτός από το να είναι απολύτως ισότιμη με το γάμο – να συνοδευτεί με ανάλογα μέτρα που αφορούν την καθημερινή ζωή και έχει να κάνει με την απόκτηση στέγης, σταθερής δουλειάς, την δημιουργία περισσότερων δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών κτλ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα