Ο «Γολγοθάς» των φοιτητών του ΔΙΠΑΕ Θεσ/νίκης (πρώην ΑΤΕΙΘ) στη γραμμή 52

Tης Γεωργίας Σκουλέλη, φοιτήτριας στο Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού ΔΙΠΑΕ

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος – ΔΙΠΑΕ με έδρα την Σίνδο (που προέκυψε μετά τη συγχώνευση του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης με τα ΤΕΙ Κεντρ. Μακεδονίας και Ανατ. Μακεδονίας, Θράκης), απέχει περίπου 15 χλμ από το κέντρο της πόλης. Αυτό σημαίνει ότι η μετακίνηση από τον τόπο κατοικίας των φοιτητών/τριών προς το πανεπιστήμιο διαρκεί -υπό κανονικές συνθήκες- πάνω από μία ώρα, αλλάζοντας δύο λεωφορεία και για μερικούς φοιτητές ακόμη και τρία.

Για να φτάσει ένας φοιτητής στο ΔΙΠΑΕ θα πρέπει αρχικά, να κατευθυνθεί προς τον ΟΣΕ, με ένα ή δύο λεωφορεία και στην συνέχεια, να πάρει το λεωφορείο για το πανεπιστήμιο. Εάν συμπεριλάβουμε τις καθυστερήσεις των δρομολογίων και την αλλαγή λεωφορείου, κάποιοι φοιτητές ίσως χρειάζονται μέχρι και μιά ώρα μόνο για να φτάσουν στον Σιδηροδρομικό Σταθμό!

«Γραμμή μαρτύριο» ή αλλιώς 52

Στη συνέχεια πρέπει να πάει τη μία και μοναδική γραμμή του ΟΑΣΘ που εξυπηρετεί ολόκληρο πανεπιστήμιο. Τη γραμμή με το νούμερο 52. Τα δρομολόγια του 52 δεν είναι συχνά με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές οι επιβάτες να είναι σαν «παστές σαρδέλες», ο ένας πάνω στον άλλον. Περιστατικά μικροτραυματισμών και λιποθυμιών συμβαίνουν επίσης αρκετά συχνά.

Φοιτήτριες και φοιτητές αργούν στα μαθήματά τους και αποκλείονται από τις εξετάσεις επειδή άργησε να έρθει το λεωφορείο ή γιατί δεν χώρεσαν να μπουν στο λεωφορείο που έφτασε και έπρεπε να περιμένουν το επόμενο. Το επόμενο λεωφορείο είναι άγνωστο το πότε θα φτάσει, αφού σε καθημερινή βάση και σε ώρες αιχμής υπάρχουν μεγάλα κενά στο πρόγραμμα των δρομολογίων. Τα κενά μπορεί να διαρκέσουν από 20 έως και 50 λεπτά, δυσχεραίνοντας έτσι την μετακίνηση των φοιτητών/τριων αλλά και των εργαζομένων. Το «κόλπο» των φοιτητών/τριών, για να μπορέσουν να μπουν στο λεωφορείο όταν έχει πολύ κόσμο, είναι να στηθούν στον δρόμο και να «κολλήσουν» πάρα πολύ κοντά στο λεωφορείο όταν θα έρχεται προς την στάση, μήπως και σταθούν τυχεροί και το λεωφορείο σταματήσει μπροστά τους σε μία από τις πόρτες του και να ανέβουν πρώτοι/ες. Ήδη πριν από την επιβίβαση των πρώτων επιβατών, ξεκινάνε τα πρώτα σπρωξίματα από τους φοιτητές για να εξασφαλίσουν μία θέση μέσα στο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν συχνά τραυματισμοί στους υπόλοιπους φοιτητές και φοιτήτριες.

Δεν το βάζουμε κάτω

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση, ούτε στον δρόμο για το πανεπιστήμιο, ούτε μέσα στην πόλη. Τα προβλήματα του μοναδικού μέσου μεταφοράς της πόλης είναι τεράστια και όλο πληθαίνουν. Πρέπει να παλέψουμε για περισσότερα και σύγχρονα λεωφορεία, άμεση αύξηση των δρομολογίων σε όλες τις γραμμές, για ασφαλείς, γρήγορες και ανθρώπινες μετακινήσεις.

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου καλείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου. Είναι σημαντικό να στηρίξουμε αυτήν την κινητοποίηση για να δοθεί μια δυναμική απάντηση στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον ΟΑΣΘ!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα