Τη συνέντευξη πήρε ο σ. Νίκος Κανελλής
- Γιάννη, πριν λίγες ημέρες, με ανάρτησή σου ενημέρωσες για την νέα τροπή στην υπόθεση του παιδιού σας, Βασίλειου Μάγγου. Η εξέλιξη αφορά απαγγελία κατηγοριών εναντίον έξι αστυνομικών από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Βόλου. Γιατί είναι σημαντική αυτή η διάταξη; Τι νέο φέρνει στον αγώνα για απόδοση πραγματικής δικαιοσύνης;
Είναι σημαντική και θετική η εξέλιξη επειδή η υπόθεση ως τώρα ήταν υποβαθμισμένη δικαστικά. Για να γίνει αντιληπτό αυτό πρέπει να αναφερθώ ξανά στο ιστορικό της υπόθεσης.
Αρχικά, ένας εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου είχε κάνει αυτεπάγγελτη δίωξη τρεις μήνες αφότου είχαμε καταθέσει μήνυση ως οικογένεια στις 16 Ιούνιου 2021. Η αυτεπάγγελτη μήνυση του εισαγγελέα Βόλου έγινε στις 24 Σεπτεμβρίου 2021. Σε αυτή την μήνυση ο εισαγγελέας δεν έχει καλέσει αυτόπτες μάρτυρες!
Πως είναι δυνατόν, όμως, να οδηγηθεί στην αλήθεια χωρίς την μαρτυρία ανθρώπων που είδαν το περιστατικό του ξυλοδαρμού του Βασίλειου έξω από τα δικαστήρια του Βόλου στις 14 Ιουνίου 2020; Επιπλέον ο εισαγγελέας δεν είχε λάβει υπόψη το βιβλίο συμβάντων της αστυνομίας, στο οποίο αναγράφεται ότι τίποτα δεν προέκυψε εις βάρους του ΒΜ και κατά συνέπεια ο ξυλοδαρμός, η προσαγωγή στο ΑΤ Βόλου και στη συνέχεια ο βασανισμός του έγιναν χωρίς καμία αιτία.
Ο εισαγγελέας, στην αυτεπάγγελτη μήνυση είχε απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος μόνο τριών αστυνομικών και έστειλε την υπόθεση στο μονομελές πλημμελειοδικείο Βόλου με τις υποβαθμισμένες κατηγορίες για «επικίνδυνες σωματικές βλάβες».
Παράλληλα, η αστυνομία διεξήγαγε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) η οποία, όπως έχω πει πολλές φορές, κατέληξε σε παρωδία.
Και εξηγούμαι. Για την υπόθεση έχουμε αδιάσειστα ντοκουμέντα όπως: το βίντεο και τις φωτογραφίες του συμβάντος. Τις μαρτυρίες των ανθρώπων που είδαν το περιστατικό έξω από τα δικαστήρια. Τις μαρτυρίες των ανθρώπων που βρήκαν τον Βασίλειο πεταμένο έξω από την ασφάλεια, βαριά χτυπημένο. Την ίδια την αδιάψευστη καταγγελία που ανάρτησε ο Βασίλειος μέσα από το νοσοκομείο του Βόλου όπου νοσηλεύονταν μετά το βασανισμό του.
Τον ιατρικό φάκελο του Νοσοκομείου Βόλου που λέει τα πάντα για τους τραυματισμούς του και την κατάστασή στην οποία βρέθηκε. Το βιβλίο συμβάντων της αστυνομίας που γράφει ότι τίποτα δεν προέκυψε εις βάρος του Βασίλη. Δηλαδή, ότι τον χτύπησαν, τον πήγανε στο τμήμα και τον βασάνισαν χωρίς λόγο. Αλλά και το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που ήταν καταπέλτης εις βάρος των αστυνομικών.
Στη συνέχεια, η διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας στις 18/2/2023, μετά από δική μας προσφυγή, έβαλε την υπόθεση στη σωστή της διάσταση και παρήγγειλε νέες ανακριτικές πράξεις.
Διότι από τη στιγμή που ξεκίνησε η ΕΔΕ της αστυνομίας άρχισα να καταλαβαίνω ότι επρόκειτο για προσπάθεια συγκάλυψης. Μετά την ΕΔΕ ήρθε η αυτεπάγγελτη μήνυση του εισαγγελέα. Διαβάζοντας τη δικογραφία επιβεβαιώθηκε η αρχική υποψία μας για προσπάθεια της συγκάλυψης κι αυτή η προσπάθεια ήταν πλέον κατάφορη.
Διότι, με την αυτεπάγγελτη μήνυση του εισαγγελέα η μήνυση που είχαμε καταθέσει ως οικογένεια πήγαινε πλέον στο περιθώριο. Η αντίδρασή μας ήταν να κάνουμε και δεύτερη μήνυση έχοντας πλέον στα χέρια μας και το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη που ήταν καταπέλτης.
Στο πόρισμα του, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωνε ότι: «το πόρισμα της ΕΔΕ είναι ανεπαρκώς τεκμηριωμένο εξαιτίας ελλείψεων». Αυτό ήταν ακριβώς ότι καταλαβαίναμε και καταγγέλλαμε και εμείς.
Όμως η δεύτερη μήνυση που καταθέσαμε απορρίφθηκε από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου με ανερμάτιστα επιχειρήματα.
Όλα τα παραπάνω ανατράπηκαν από την Διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας που εκδόθηκε στις 18/2/2023, στην οποία αναγράφεται ότι:
«καθίσταται σαφές ότι έχει παραγγελθεί από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου προκαταρκτική εξέταση, πλην όμως αυτή δεν έχει περαιωθεί νόμιμα»
Ενώ σε άλλο σημείο η Εισαγγελέας Λάρισας λέει ότι:
«ο Ταξίαρχος που διενήργησε την ΕΔΕ εκτέλεσε πλημμελώς τα καθήκοντά του (ως προς τη συλλογή του ανακριτικού υλικού) με συνέπεια, εξαιτίας των πράξεων και παραλήψεων αυτού, τη συγκάλυψη της εγκληματικής δράσης των ελεγχόμενων αστυνομικών»
Είναι λοιπόν προφανές ότι η ΕΔΕ ήταν παρωδία και ότι ο σκοπός της ήταν ακριβώς η συγκάλυψη των ευθυνών των αστυνομικών.
Οπότε είχαμε πλέον τις αποδείξεις και φάνηκε ότι όταν άρχισα από την πρώτη στιγμή να φωνάζω για συγκάλυψη δεν ήμουν ένας γραφικός, που πήρε ένα πλακάτ και βγήκε στους δρόμους αλλά φώναζα και φωνάζω γιατί έχω δίκιο! Και οι λόγοι που έχω δίκιο δεν είναι απλά συναισθηματικοί, επειδή έχασα το παιδί μου, αλλά τα επιχειρήματα μου είναι αντικειμενικά.
Είναι, λοιπόν, θετική η πρόσφατη εξέλιξη επειδή ο Ανακριτής Πλημμελειοδικών Βόλου ολοκληρώνοντας τις ανακριτικές πράξεις που του είχε αναθέσει η Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας το Φεβρουάριο, εξέδωσε Διάταξη με την οποία κρίνει και ο ίδιος ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί αντί για τρεις είναι έξι.
Όπως έγραψα δημόσια:
Έξι αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας (τέσσερεις της ΟΠΚΕ και δύο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας) για τις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:
1) των βασανιστηρίων κατά συναυτουργία και κατά συρροή
2) της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και κατά συρροή
3) της έκθεσης κατά συναυτουργία και
4) της παράνομης κατακράτησης κατά συναυτουργία. (Η κατά συρροή κατηγορία αφορά τους τέσσερεις πρώτους).
Όπως αναφέρεται στη Διάταξη, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής των κατηγορουμένων για τις πράξεις που κατηγορούνται, εκ των οποίων η πρώτη είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων και να εξασφαλιστεί η εμφάνισή τους στο ακροατήριο του Δικαστηρίου, επιβλήθηκαν εις βάρος τους περιοριστικοί όροι ήτοι: 1) απαγόρευση εξόδου από την Ελλάδα και 2) την παροχή εκ μέρους τους εγγυοδοσίας ενός συγκεκριμένου χρηματικού ποσού.
- Πώς εξηγείς την νέα τροπή που δίνει στην υπόθεση; Τι ρόλο πιστεύεις ότι έπαιξε το κίνημα όλα αυτά τα χρόνια;
Θεωρώ ότι ο δικός μου αγώνας, ο αγώνας της οικογένειάς μου, ο αγώνας των δικηγόρων μας, αλλά κυρίως ο αγώνας του κινήματος και όλης της κοινωνίας που από την πρώτη είδε ότι η υπόθεση του Βασίλειου είναι δίκαιη ήταν ο βασικός παράγοντας.
Το κίνημα πήρε την υπόθεση του Βασίλη στα χέρια του και από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα δημιουργήθηκε ένα κύμα αλληλεγγύης. Η αλληλεγγύη εκδηλώνεται και σε πολλές άλλες υποθέσεις όπως η υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, του Παύλου Φύσσα, και του νεαρού Ρομά Νίκου Σαμπάνη, των Τεμπών κοκ. Βλέπουμε ότι το κίνημα δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά σε τέτοιες υποθέσεις που απασχολούν όλη την κοινωνία.
Αυτό το κίνημα αλληλεγγύης στην υπόθεση του Βασίλη που εκδηλώθηκε με τη μορφή γραπτών κειμένων, με διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις που συνεχίζονται, με διαρκή ενημέρωση έχει παίξει καθοριστικό ρόλο.
- Παράλληλα με την υπόθεση του Β. Μάγγου, τα τελευταία χρόνια η κοινωνία έχει έρθει αντιμέτωπη με πολλές ακόμη υποθέσεις που αφορούν την αστυνομία, τις δικαστικές αρχές και το λεγόμενο κράτος δικαίου. Από το έγκλημα στα Τέμπη ως τις δολοφονίες νέων Ρομά και από την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου ως την υπόθεση του Κολωνού η λέξη συγκάλυψη διαπερνά τις υποθέσεις αυτές. Ποιο το σχόλιο σου;
Θέλω να πω ότι εγώ κρατώντας το πλακάτ, που θα συνεχίσω να το κάνω, το κάνω για τρεις λόγους. Ο αγώνας είναι τριπλός.
- για τη δικαίωση του Βασίλη. Η δικαίωση έχει ήδη έρθει από την πλευρά της κοινωνίας η οποία έχει καταλάβει το δίκιο της υπόθεσης και το δείχνει αυτό διαρκώς.
- για να αποδοθεί δικαιοσύνη το οποίο είναι θέμα δικαστηρίων. Αυτή δεν έχει έρθει. Δεν έχει καν ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης ως τώρα. Τέσσερα χρόνια μετά δεν έχει γίνει κανένα δικαστήριο παρά μόνον αναβολές. Με την πρόσφατη Διάταξη προκύπτουν νέα δεδομένα και έτσι η αρχική κατηγορία του πλημμελήματος θα ενσωματωθεί στις άλλες κατηγορίες που για κακουργήματα.
- Εγώ, η Μάγδα Φύσσα, η Ελένη Κωστοπούλου, οι γονείς των παιδιών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη, όλοι μας θα αγωνιζόμαστε για να μην χάσουν ξανά νέοι άνθρωποι τη ζωή τους με τέτοιο άδικο τρόπο. Όλοι μας πάντα θα αγωνιζόμαστε για να μην ξανασυμβούν τέτοια εγκλήματα.
Γιατί, με τον τρόπο που ενεργεί, η ελληνική αστυνομία, όχι μόνο αυτοί που χτυπούν αλλά και αυτοί που τους δίνουν τις εντολές, έχουν ξεφτιλίσει την ανθρώπινη ζωή.
Σηκώνουν ένα γκλομπ και χτυπάνε ανεξέλεγκτα σαν να έχουν απέναντί τους σάκους του μποξ ή μπάλες ποδοσφαίρου. Είναι αδιανόητο! Και δυστυχώς αυτό τους έχει κάνει και ανάλγητους όταν καλούνται πραγματικά να προστατέψουν κάποιον άνθρωπο. Αδιανόητο ήταν και ότι μια νέα κοπέλα δολοφονήθηκε ένα μέτρο έξω από το ΑΤ των Αγίων Αναργύρων και κανένας αστυνομικός δεν έκανε τίποτα για να την προστατέψει.
Με αυτή την έννοια, εμείς οι γονείς που έχουμε χάσει τα παιδιά μας επικοινωνούμε και συναντιόμαστε. Οι κοινές μας σκέψεις και ο κοινός μας αγώνας είναι μια γροθιά αντίστασης η οποία γίνεται μια γροθιά της κοινωνίας και του κινήματος για αντίσταση τόσο ενάντια στην αστυνομική βία όσο και για τα άλλα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία.
- Από εδώ και πέρα, ποιοι οι επόμενοι σταθμοί στον αγώνα για δικαιοσύνη για τους οποίους θέλετε να ενημερώσετε το μαζικό κίνημα;
Πρακτικά, θα οριστεί νέα δικάσιμος.
Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για δικαίωση και για δικαιοσύνη για να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο και δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε όχι στη συγκάλυψη! Όχι άλλες δολοφονίες! Φτάνει πια!
Και εδώ οφείλω να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της, ο λαός πλέον δεν την εμπιστεύεται, άσχετα με το αν αυτό μεταφράζεται σε συσχετισμούς μέσα στη Βουλή. Πιστεύω ότι η δυσαρέσκεια αυτή θα πρέπει να αποκτήσει πολιτικό χαρακτήρα για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο κόσμος βλέπει ότι η υπόθεση του ΒΜ είναι δίκαιη. Βλέπει την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου. Βλέπει την υπόθεση των Τεμπών. Βλέπουμε τις καταδίκες της Ελλάδας από την ΕΕ σε αυτό που ονομάζεται κράτος δικαίου. Το βλέπει ο κόσμος. Πολλοί αναρωτιούνται που πάμε. Εγώ θέλω να δώσω θετική νότα.
Είμαι αισιόδοξος ότι με τον αγώνα των γονιών, με τον αγώνα της κοινωνίας και του κινήματος θα αντέξουμε. Υπάρχει ελπίδα να αλλάξουμε τα πράγματα γιατί ο κατήφορός τους κάπου έχει τέλος, κάπου έχει πάτο. Ο αγώνας μας συνεχίζεται!
- Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, καλή συνέχεια και καλή δύναμη.