Ο Έλον Μασκ αγοράζει το Twitter, οι εργαζόμενοι ανησυχούν και οι ακροδεξιοί πανηγυρίζουν

Το παρόν άρθρο του σ. Βαγγέλη Κολτσίδη γράφτηκε την Τετάρτη 02/11/22 για το τεύχος #563 της εφημερίδας «Ξεκίνημα» που κυκολοφορεί από χθες. Την Παρασκευή 04/11/22 ο Ελον Μασκ απέλυσε 3.700 υπαλλήλους, το 50% των εργαζομένων της εταιρείας, μέσω email χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει ομαδική αγωγή εναντίον της εταιρείας για την παράνομη ενέργεια των μαζικών απολύσεων σύμφωνα με την ισχύουσα ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, αγόρασε τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων (44,5 δισ. ευρώ) μετά από πολύμηνη διαμάχη.

Ο Έλον Μασκ είχε αγοράσει ένα ποσοστό μετοχών τον περασμένο Απρίλιο με προοπτική την εξαγορά της εταιρείας. Στη συνέχεια άλλαξε γνώμη επειδή διαπίστωσε ότι τα bots και spam account (ψεύτικοι λογαριασμοί που εκτελούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες μαζικής αποστολής μηνυμάτων και αναρτήσεων) ήταν περισσότερα από ότι νόμιζε. 

Η εταιρεία αρχικά κινήθηκε νομικά εναντίον του για αθέτηση της συμφωνίας οπότε μετά από μερικούς μήνες ο Μασκ αποφάσισε να προχωρήσει στην εξαγορά και να παύσουν οι δικαστικές διαμάχες.

Ανησυχία για μαζικές απολύσεις εργαζομένων

Οι πρώτες φήμες, από διαρροές στελεχών της εταιρείας, σχετικά με τα πλάνα του νέου ιδιοκτήτη του Twitter κάναν λόγο για απολύσεις από 25% έως και 75% του προσωπικού της εταιρείας!

Το Twitter απασχολεί περισσότερους από 7.500 εργαζόμενους και οι πρώτες κινήσεις του Μασκ ήταν να απολύσει τον Διευθύνων Σύμβουλο, 3 ακόμη διευθυντές, να διαλύσει το Διοικητικό Συμβούλιο και να ζητήσει λίστες από τα στελέχη της εταιρείας με υποψήφιους για αποχώρηση εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την αμερικανική καθημερινή εφημερίδα The Washington Post:

«Ο Μασκ έχει τη φήμη ενός σκληρού μάνατζερ που αντικαθιστά γρήγορα όσους δεν αποδίδουν σωστά και που κατά καιρούς κάνει “οργισμένες απολύσεις”».

Επιβεβαιώνοντας την φήμη του ο Μασκ έδωσε διορία 7 ημερών στους εργαζόμενους για να υλοποιήσουν την διαδικασία χρέωσης συνδρομής στους επιβεβαιωμένους χρήστες του Twitter (επίσημοι λογαριασμοί ατόμων ή οργανώσεων) διαφορετικά τους περιμένει η απόλυση.

Πριν από 5 χρόνια οι 33.000 εργαζόμενοι μιας άλλης εταιρείας του Μασκ στις ΗΠΑ, της Tesla, ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την σύσταση σωματείου στους χώρους δουλειάς τους. Αυτό που τους οδήγησε στην προσπάθεια δημιουργίας σωματείου ήταν οι αντεργατικές πρακτικές της εταιρείας το προηγούμενο διάστημα που έφτασαν μέχρι και το να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία. Η απάντηση της εταιρείας ήταν η απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων από βιομηχανικούς εργάτες, μηχανικούς, διοικητικούς μέχρι και στελέχη.

Με βάση την παραπάνω αντεργατική συμπεριφορά του Μασκ ως εργοδότη, οι εργαζόμενοι του Twitter έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας τους.

Πανηγυρισμοί ακροδεξιών και συνωμοσιολόγων μετά την εξαγορά

«Όπως αποδεικνύεται η μοναδική κοινότητα που υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την εξαγορά του Twitter από τον Ελον Μασκ είναι οι ακροδεξιές οργανώσεις που έχουν αποκλειστεί από τα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα και οι κάθε λογής συνωμοσιολόγοι που επιστρέφουν μαζικά στην πλατφόρμα».

Η παραπάνω διαπίστωση αποτελεί την εισαγωγή βασικού άρθρου της οικονομικής εφημερίδας «Ναυτεμπορική» την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 και πράγματι έχει δίκιο.

Το Twitter μέχρι σήμερα περιείχε μηχανισμούς εντοπισμού παραπληροφόρησης (fake news), ρατσιστικού λόγου, ρητορικής μίσους και απαγορευμένων χρηστών. Μέσω της διαδικασίας «content moderation» (περιορισμός περιεχομένου) εντόπιζε και περιόριζε δημοσιεύσεις οι οποίες ήταν επιβλαβείς, άσεμνες, προσβλητικές και παράνομες ως προς το περιεχόμενό τους.

Ο Έλον Μασκ εξέφρασε εξαρχής την διάθεσή του να επαναφέρει μπλοκαρισμένους λογαριασμούς που ενέπιπταν στην παραπάνω διαδικασία όπως του Ντόναλντ Τραμπ, μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ή του ράπερ Κάνιε Γουέστ για αναρτήσεις με αντισημιτικό περιεχόμενο.

Η ακροδεξιά πολιτική οργάνωση Britain First δημοσίευσε μια σειρά από βίντεο κατά των μεταναστών τις πρώτες 24 ώρες μετά την απόκτηση του νέου της λογαριασμού.

Το περιεχόμενο που δημοσίευσε η Britain First μετά την επανένταξή της στο Twitter περιλάμβανε ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει παράνομους μετανάστες να πηδούν από ένα φορτηγό στη βόρεια Γαλλία.

«Θα διασχίσουν όλοι το κανάλι για μια ζωή που χρηματοδοτείται από τους Βρετανούς φορολογούμενους, κλείστε τα σύνορα», έγραφε η λεζάντα.

Η Britain First είχε απαγορευτεί το 2017 βάσει των κανόνων του Twitter για ρητορική μίσους, αφού είχε αναρτήσει εμπρηστικά αντιμουσουλμανικά βίντεο. Ορισμένα βίντεο αναδημοσιεύτηκαν και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν πριν από την απαγόρευση της Britain First περιείχαν επίσης παραπληροφόρηση. Ένα βίντεο υποτίθεται ότι έδειχνε έναν μουσουλμάνο μετανάστη να επιτίθεται σε έναν Ολλανδό με πατερίτσες, αλλά αργότερα διαψεύστηκε από τις ολλανδικές αρχές, οι οποίες δήλωσαν ότι το άτομο που συνελήφθη για την επίθεση γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ολλανδία και δεν ήταν μετανάστης.

Ο ηγέτης της οργάνωσης Britain First, Πολ Γκόλντινγκ, φυλακίστηκε το 2018 για εγκλήματα μίσους κατά μουσουλμάνων.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ελέγχει το περιεχόμενο των αναρτήσεών μας

Υπάρχει έκδηλη ανησυχία των χρηστών του Twitter για τον τρόπο με τον οποίο ο Έλον Μασκ θα διαχειριστεί την εταιρεία και αν το μίσος και η παραπληροφόρηση θα αποκτήσουν μεγαλύτερο βήμα.

Μετά την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ οι ρατσιστικές, αντισημιτικές και ομοφοβικές αναρτήσεις στην πλατφόρμα αυξήθηκαν σε ποσοστό 500% με αρκετούς διάσημους αθλητές και καλλιτέχνες, όπως ο Λεμπρόν Τζέιμς και η Τόνι Μπράξτον, αλλά και διαφημιζόμενες εταιρείες, όπως οι General Mills, General Motors, Volkswagen, να αποσύρονται (προσωρινά τουλάχιστον).

Η επιστροφή των ακροδεξιών λογαριασμών εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πού θα οριοθετήσει ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter τη γραμμή του περιορισμού του περιεχομένου και των χρηστών που θα επιτρέπονται στην εφαρμογή. Ο Μασκ έχει ζητήσει στο παρελθόν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό που θεωρεί ως «ελευθερία του λόγου».

Υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό επιλεκτικής ευαισθησίας μεταξύ των μεγαλοεργοδοτών, από την μια μεριά, και των ακροδεξιών από την άλλη, τα οποία συνήθως συμπίπτουν.

Οι ελευθερίες έκφρασης και υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων πάνε περίπατο για τους μεγαλοεργοδότες όταν νιώθουν να απειλούνται τα διασφαλιζόμενα από την εργασιακή εκμετάλλευση κέρδη τους.Οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους ξένους δεν υφίστανται σύμφωνα με τους ακροδεξιούς αλλά ξεκινούν να υπάρχουν για τους ίδιους όταν περιορίζουν το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να διαδίδουν ανυπόστατες φήμες, αβάσιμη κινδυνολογία, ρατσιστικό μίσος και να δίνεται δημόσιο βήμα σε εγκληματικές οργανώσεις.

Ο έλεγχος και η διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να γίνεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και την κοινωνία μέσα από δημοκρατικά εκλεγμένες επιτροπές που σκοπό θα έχουν την διασφάλιση της εύρυθμης και δημοκρατικής λειτουργίας τους με γνώμονα τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι της μεγιστοποίησης των κερδών μιας χούφτας δισεκατομμυριούχων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
421ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα