Η πανελλαδική κινητοποίηση φοιτητών και σπουδαστών σε 16 πόλεις που εξήγγειλαν τα “συντονιστικά” ΑΕΙ-ΤΕΙ είχε παταγώδη αποτυχία. Ούτε 1000 άτομα στην Αθήνα, μερικές εκατοντάδες μετά βίας, σε Θεσ/νίκη και Πάτρα, μερικές δεκάδες σε άλλες πόλεις.
Η αιτία γι αυτό δεν βρίσκεται στην έλλειψη διάθεσης των φοιτητών σπουδαστών ή πολύ περισσότερο στην έλλειψη προβλημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Βρίσκεται στην απαράδεκτη πολιτική και τακτική της ΠΚΣ που ονομάζει “Συντονιστικό” τα διορισμένα ουσιαστικά από την Κ.Ε του ΚΚΕ στελέχη της ΚΝΕ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και οργανώνει κινητοποιήσεις χωρίς καμία ουσιαστική προετοιμασία, για μικροκομματικούς σκοπούς και με βασικό στόχο να εμφανίσει αγωνιστικό προφίλ.
Στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις της 20ης Οκτώβρη τα “συντονιστικά” των ΑΕΙ-ΤΕΙ που κανένας δεν τα εξέλεξε και κανένας δεν τα ελέγχει εκτός από το ΚΣ της ΚΝΕ, πρότειναν μια κινητοποίηση 2 βδομάδες από την έναρξη των μαθημάτων, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση των φοιτητών και χωρίς να γίνουν ουσιαστικά Γ.Σ στην συντριπτική πλειοψηφία των σχολών. Αλλά ακόμα και εκεί που έγιναν (π.χ. Φιλοσοφική) πήραν με το έτσι θέλω την απόφαση μιας συνέλευσης παρότι δεν είχε απαρτία, ενώ στα ΤΕΙ Αθήνας ονόμασαν επιτροπή αγώνα της ΣΔΟ μια σύσκεψη των μελών της ΚΝΕ, που χωρίς καμία απόφαση συνέλευσης, και αυθαιρετώντας απέναντι στο σύλλογο έκλεισαν τη σχολή την ημέρα της κινητοποίησης.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα “συντονιστικά” πρότειναν σαν επόμενο βήμα κινητοποίησης την συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ (δηλ. την παράταξη του ΚΚΕ στα συνδικάτα) στην Αθήνα στις 12/11.
Όμως με αυτό τον τρόπο όχι μόνο κίνημα δεν κτίζεται αλλά αντίθετα απογοητεύονται και αυτοί που έχουν διάθεση συμμετοχής και αυτοί που κατέβηκαν στην πορεία καθώς και τα μέλη της ΚΝΕ που δεν έχουν παρωπίδες όπως η ηγεσία τους. Η στάση της ΠΚΣ όχι μόνο δεν κτίζει φοιτητικό κίνημα αλλά το υποσκάπτει!
Η ΕΑΑΚ, η δεύτερη μαζική φοιτητική κίνηση, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να δώσει διέξοδο απέναντι στο τέλμα που δημιουργεί η στάση της ΠΚΣ. Κι ενώ σε προηγούμενες χρονιές οργάνωνε δικές της ξεχωριστές συγκεντρώσεις μέσα απο το δικό της “συντονιστικό”, επιτείνοντας έτσι τη διάσπαση και απογοητεύοντας παραπέρα τους φοιτητές, φέτος λόγω της αδυναμίας και της καθοδικής πορείας της, απλά συμμετείχε με μερικές δεκάδες στις πορείες της ΠΚΣ.
Η κριτική της ΜΑΤΣΕΤΑΣ δεν έχει σαν στόχο την στείρα αντιπαράθεση με την ΠΚΣ. Αλλά κατ’ αρχας την ενημέρωση και την δραστηριοποίηση των ίδιων των φοιτητών, την εξαγωγή συμπερασμάτων και την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να ξεπεραστούν οι αδυναμίες του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει ενωτικά, μαχητικά και νικηφόρα την επίθεση της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Χρειάζεται άμεσα να προχωρήσουμε
-σε ενημέρωση των φοιτητών για τα νομοσχέδια που πέρασαν μέσα στο καλοκαίρι (αξιολόγηση, ισοτίμηση πτυχίων)
-για την διαρκή και συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των σχολών
-για τα επερχόμενα σχέδια του υπουργείου για την τοποθέτηση μάνατζερ στα πανεπιστήμια
-για την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, τον περιορισμό της φοιτητικής συμμετοχής στα όργανα καθώς και του χρόνου φοίτησης στις σχολές. < /p>
Πρέπει να γίνουν τμηματικές και γενικές συνελεύσεις
-με ουσιαστικές διαδικασίες και χωρίς τις γνωστές κοκορομαχίες των παρατάξεων
-που να εκλέξουν πραγματικά δημοκρατικές συντονιστικές επιτροπές αγώνα που να προετοιμάσουν μαζικές κινητοποιήσεις
-σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες των καθηγητών (ΠΟΣΔΕΠ στα ΑΕΙ -ΟΣΕΠ στα ΤΕΙ- ΟΛΜΕ στην δευτεροβάθμια) για την δημιουργία πανεκπαιδευτικού μετώπου ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.
Καλούμε τους φοιτητές που είναι εξοργισμένοι όχι μόνο με τις ΠΑΣΠ-ΔΑΠ και τις ατέρμονες κοκορομαχίες ΠΚΣ-ΕΑΑΚ να μην πάνε σπίτι τους γιατί έτσι τιμωρούν μόνο τους εαυτούς τους με την διαιώνιση των προβλημάτων αλλά να παλέψουν για μία πραγματικά ανώτατη και ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Θοδωρής Αναστόπουλος