Ο αγώνας των καλλιτεχνών βρίσκεται σε κρίσιμη φάση

Από τα μέσα Δεκέμβρη σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών καθώς και εργαζόμενοι του χώρου, βρίσκονται σε αναβρασμό και κινητοποιήσεις. Αιτία είναι το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 που υποβαθμίζει την αξία των πτυχίων τους, υποβιβάζοντάς τα από ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης – αντίστοιχο των πρώην ΤΕΙ) σε ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση – αντίστοιχο των απολυτηρίων λυκείου). Η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα σημαίνει αφενός μισθολογική υποβάθμιση και χτύπημα επαγγελματικών δικαιωμάτων και αφετέρου αποτελεί πρόκληση για τους καλλιτέχνες, καθώς «διαγράφει» τους κόπους, τα χρόνια και τα έξοδα που έχουν κάνει χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου για να σπουδάσουν την τέχνη που αγαπούν και να την κάνουν επάγγελμα.

Από τα τέλη Δεκέμβρη πραγματοποιούνται ενημερωτικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, πορείες και διαμαρτυρίες σε βδομαδιάτικη βάση. 

Οι σπουδαστές προχώρησαν σε καταλήψεις των Δραματικών Σχολών του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα, του Κρατικού στη Θεσ/νίκη, του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΕ) Πάτρας και τελευταία της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης (χορού) και υπήρξε συντονισμός του αγώνα μεταξύ των περισσότερων σχολών. 

Τα σωματεία και οι ομοσπονδίες εργαζομένων του κλάδου προχώρησαν επίσης σε κινητοποιήσεις. Η αρχή έγινε με τη 48ωρη απεργία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος (ΠΟΘΑ) στις 1-2 Φλεβάρη και τις πολύ μαζικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα-Θεσ/νίκη. 24ωρη απεργία πραγματοποιήθηκε και την Τετάρτη 8/2, με εξίσου δυναμικές πορείες. Την ίδια μέρα έγινε πράξη και η παραίτηση σύσσωμου του Συλλόγου Διδασκόντων Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (δηλώνοντας ότι αρνούνται να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, εάν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση). Ακόμα, σπουδαστές των δραματικών σχολών προχώρησαν σε καταλήψεις θεάτρων όπως το Κτήριο Τσίλλερ και ΡΕΞ στην Αθήνα και το Βασιλικό στη Θεσ/νίκη.

Η κυβέρνηση υπό πίεση – συνεχίζει όμως την επίθεση

Οι κινητοποιήσεις, η μαζική κατακραυγή από τον καλλιτεχνικό κόσμο για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και η στήριξη που υπήρξε από την κοινωνία, οδήγησαν την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά, φέρνοντας στη δημοσιότητα μια «διορθωτική» τροπολογία. Όμως, Σωματεία και Ομοσπονδίες εργαζομένων του κλάδου αναφέρουν ότι πρόκειται για «εμπαιγμό» και «νέα κατάργηση δικαιωμάτων». 

Σύμφωνα με την τροπολογία, πλέον οι αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΟΤΑ και ΝΠΙΔ θα καθορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των συναρμόδιων Υπουργών. Αυτό σημαίνει ότι οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση! Επιπλέον, δεν καταργείται η υποβάθμιση των πτυχίων σε ΔΕ που προβλέπει το ΠΔ 85/2022, ενώ ακόμα και όσοι σήμερα κατατάσσονται μισθολογικά στην κατηγορία ΤΕ κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν.

Παράλληλα, οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις στοχεύουν έτσι ώστε τα ιδιωτικά κολλέγια να βρουν έτοιμο το έδαφος για να μπορέσουν σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού να δίνουν «πανεπιστημιακά πτυχία» παραστατικών τεχνών – ένα ακόμα πεδίο για την ιδιωτική εκπαίδευση που για χρόνια υπηρετεί πιστά η ΝΔ.

Σπουδαστές-απόφοιτοι-εργαζόμενοι καλλιτέχνες σε θέσεις μάχης!

Δεν είναι η πρώτη επίθεση που δέχονται οι άνθρωποι του χώρου της τέχνης. Ήταν αυτοί/ες που μέσα στην πανδημία είδαν τα εισοδήματά τους να μηδενίζονται, χωρίς να έχουν καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, η οποία τώρα περνάει σε νέα επίθεση. Και βέβαια μιλώντας για «καλλιτέχνες» δεν εννοούμε τους διάσημους που αμείβονται με άλλους όρους, αλλά τις χιλιάδες που για χρόνια κοπιάζουν και εργάζονται σκληρά και ίσα-ίσα τα βγάζουν πέρα.

Απέναντι σ’ αυτήν την επίθεση οι πρώτες μάχες έχουν δοθεί, η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση και ο αγώνας σε κρίσιμο στάδιο. Χρειάζεται τώρα όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση και αλληλεγγύη από άλλους κλάδους. Η αρχή μπορεί να γίνει μέσω του συντονισμού με τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού, που βρίσκονται επίσης σε κινητοποιήσεις. Οι ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ είχαν προκηρύξει για 1-2/2 στάσεις εργασίας, για να καλύψουν τους εργαζόμενους των καλλιτεχνικών κλάδων ώστε να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Η επίθεση όμως στους καλλιτέχνες δεν αφορά μόνο τους ίδιους – μια ενδεχόμενη ήττα θα επηρεάσει συνολικά τους εργαζόμενους. Συνεπώς χρειάζεται η έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη, καλώντας και αυτοί οι χώροι τις δυνάμεις τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον αγώνα των σπουδαστών και των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών και διεκδικούμε μαζί τους:

  • Κατάργηση του ΠΔ 85/2022.
  • Καμία υποβάθμιση των τίτλων σπουδών, επαναφορά τους στη βαθμίδα ΤΕ, συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλο τον κλάδο.
  • Ίδρυση δημόσιας ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες, σύμφωνα με το πρότυπο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
  • Επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία σε όσες τάξεις έχουν καταργηθεί. 
  • Κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων. 
  • Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Καλλιτεχνική Εκπαίδευση, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι και την Πανεπιστημιακή Βαθμίδα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,278ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
430ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα