Ο αγώνας των εργαζομένων του ΟΣΕ είναι και δικός μας αγώνας!

Απόσπασμα της προκήρυξης του “Ξ” για τον αγώνα των εργαζομένων στον ΟΣΕ

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ είναι σήμερα στους δρόμους για να σωθεί ο ελληνικός σιδηρόδρομος.

Αυτή η μάχη μας αφορά όλους. Γιατί:

Αφορά το αν θα μπορούμε να ταξιδεύουμε παντού. Λογαριάζουν να δώσουν τις γραμμές φιλέτα, όπως τον άξονα Αθήνας-Θσεσαλονίκης, στους ιδιώτες και να κλείσουν τις ζημιογόντες γραμμές (αυτές είναι σχεδόν τα 2/3 του συνόλου).

Αφορά τη δυνατότητά μας να ταξιδεύουμε φθηνά. Το τρένο είναι αυτή την στιγμή το πιο φτηνό (το μόνο φτηνό) μεταφορικό μέσο. Ιδιωτικοποίηση σημαίνει εκτίναξη της τιμής των εισιτηρίων, πανάκριβο τρένο.

Αφορά την ασφάλεια μας στο ταξίδι. Αν τα τρένα περάσουν σε ιδιώτες θα παραμεληθούν όλοι οι κανόνες ασφάλειας γιατί το μόνο που θα τους νοιάζει είναι τα κέρδη τους. Μια ματιά στη Βρετανία, τη «μητέρα των ιδιωτικοποιήσεων» τα λέει όλα: το 80% του πληθυσμού είναι υπέρ της επανεθνικοποίησης των σιδηροδρόμων λόγω των απανωτών τραγικών δυστυχημάτων.

Αφορά την πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση όλων των κοινωφελών επιχειρήσεων που έχουν απομείνει στο δημόσιο (ρεύμα, νερό, αστικές συγκοινωνίες, ταχυδρομεία κλπ) που αν ολοκληρωθεί θα σημαίνει όχι μόνο πιο ακριβό ΟΣΕ, αλλά και πιο ακριβές συγκοινωνίες (σχεδιάζουν αύξηση από 1€ σε 2€ στην Αθήνα) αλλά και πιο ακριβό ρεύμα (σχεδιάζουν αύξηση 50%) πιο ακριβό νερό, ιδιωτική παιδεία και υγεία, κοκ.

Αφορά την πάλη για να μην συνθλιφτεί εντελώς το βιοτικό μας επίπεδο, να μην διαλυθούν ολοκληρωτικά τα δικαιώματα που κατάκτησαν γενιές ολόκληρες – ένα στόχο που οι κυβερνώντες εφαρμόζουν σταθερά διασπώντας το λαϊκό κίνημα και κτυπώντας το κομμάτι-κομμάτι.

Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται έναν ΟΣΕ ενιαίο, δημόσιο, κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας, χωρίς διορισμένες και ανεξέλεγκτες διοικήσεις και μάνατζερ που αναπαράγουν το φαύλο καθεστώς των μιζών της διαφθοράς και της υπερχρέωσης, για να έχουμε φτηνό και ασφαλές μεταφορικό μέσο, φιλικό προς το περιβάλλον, που να καλύπτει όλη την Ελλάδα.

Το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν ευθύνη και υποχρέωση να στηρίξουν αποφασιστικά αυτό τον αγώνα με εκστρατείες ενημέρωσης, με οικονομικά μέσα, με απεργίες και κινητοποιήσεις συμπαράστασης στους σιδηροδρομικούς. Πάνω απ’ όλα με συντονισμό του αγώνα όλων των εργαζομένων που κτυπιούνται, ξεκινώντας από τις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας. Μέχρι στιγμής δεν κάνουν τίποτα. Είναι στο χέρι μας να τους πιέσουμε από τα κάτω. Σε πιο μακρόχρονη βάση, από εμάς, τους εργαζόμενους, εξαρτάται αν θα περάσει το συνδικαλιστικό κίνημα στα χέρια της βάσης και των εργαζομένων ή αν θα συνεχίσει να ελέγχεται από γραφειοκράτες συνδικαλιστές που δεν είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν πραγματικά με τις πολιτικές των κυβερνώντων και του κεφαλαίου.

ΓΙ’ αυτό οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ χρειάζονται την υποστήριξη όλων μας, με κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας: μάζεμα ψηφισμάτων και υπογραφών, οικονομική ενίσχυση των απεργών, δημιουργία επιτροπών συμπαράστασης, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, κλπ.

Η οργάνωση του «Ξ» έχει ξεκινήσει μαζική εκστρατεία, αφενός ενημέρωσης του κόσμου για το ζήτημα του ΟΣΕ και αφετέρου συμπαράστασης στους εργαζόμενους με την συλλογή υπογραφών σε τρεις μεγάλες πόλεις, Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη. Σας καλούμε όλους και όλες να συμμετέχετε δυναμικά στην εκστρατεία συμπαράστασης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα