Ο αγώνας σπουδαστών & αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών συνεχίζεται

Ο αγώνας των σπουδαστών και των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πάνω από ένα μήνα. Οι Δραματικές Σχολές του Εθνικού στην Αθήνα, του Κρατικού στη Θεσσαλονίκη και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας βρίσκονται σε κατάληψη, ενώ κάθε βδομάδα διοργανώνονται πορείες διαμαρτυρίας και άλλες ενημερωτικές δράσεις έξω από παραστάσεις.
Στον αγώνα συμμετέχουν επίσης και Σωματεία των εργαζομένων στον κλάδο, ενώ την τελευταία βδομάδα του Γενάρη υπήρξαν ανακοινώσεις για πιο δυναμικές δράσεις. Μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν εργαζόμενοι και σπουδαστές του κλάδου με τον Υφυπουργό Παιδείας Α. Συρίγο, ο Σύλλογος των Διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί σύσσωμος εάν μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου δεν υπάρξουν «έμπρακτες ενδείξεις» –και όχι μόνο δεσμεύσεις– για την επίλυση του ζητήματος! Επίσης, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών προκήρυξε 48ωρη απεργία για τις 1-2 Φλεβάρη με ταυτόχρονη Γενική Συνέλευση των Ηθοποιών την Τετάρτη 1/2/2023 και μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 2/2/2023 στην πλατεία Συντάγματος.
Διαβάστε στη συνέχεια την ανακοίνωση αλληλεγγύης στον αγώνα των σπουδαστών και αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων του κλάδου που μοιράζει το «Ξ».

Λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε μέσω Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ. 85/17-12-2022) μέτρο σύμφωνα με το οποίο όλοι/ες οι απόφοιτοι των «ανώτερων» δραματικών σχολών, σχολών χορού, κινηματογράφου και ωδείων κατατάσσονται στην κατηγορία εργαζομένων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ). 

Το χτύπημα αυτό στην Τέχνη δεν είναι βέβαια αποκομμένο από την υπόλοιπη πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Από την αρχή κιόλας της θητείας της, η ΝΔ έχει επιτεθεί στη δημόσια Παιδεία, ξεπουλάει την δημόσια Υγεία και μια σειρά κοινωνικών αγαθών, ενώ παράλληλα έχει ψηφήσει αντεργατικούς νόμους ανατρέποντας πολλά από τα κεκτημένα των περασμένων δεκαετιών, όπως το 8ωρο. Έτσι και τώρα, η κυβέρνηση χτυπά έναν ακόμα επαγγελματικό κλάδο, και μάλιστα έναν από αυτούς που θεωρούνται από τους πιο επισφαλείς, τον κλάδο των καλλιτεχνών. 

Μέσα σε αυτά τα οποία προβλέπει το Π.Δ. 85, είναι η ακύρωση κάθε αναγνώρισης/διαβάθμισης των καλλιτεχνικών πτυχίων, επομένως και η υποβάθμισή τους σε ΔΕ. Αυτό θα επιφέρει στους εργαζόμενους του κλάδου:

  • πτώση μισθολογικού κλιμακίου,
  • αποκλεισμό από διεκδίκηση θέσεων εργασίας,
  • σε αρκετές περιπτώσεις αδυναμία ακόμα και διατήρησης της θέσης εργασίας,
  • ενώ αφήνει την πόρτα ορθάνοιχτη στους διάφορους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, ούτως ώστε να μπορούν ανενόχλητοι να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους ακόμα περισσότερο, καθώς πλέον δεν κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα, κάτι που τους κάνει πολύ πιο ευάλωτους εργασιακά. 

Το Π.Δ. αυτό, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε αυτοβούλως το εργασιακό μέλλον των καλλιτεχνών, είναι μία ακόμα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, μία ακόμα επ-ίθεση στην νεολαία, μία ακόμα «επίθεση στην ελευθερία και την ζωή», όπως καταγγέλλουν οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών. 

Πριν τα Χριστούγεννα έγιναν οι πρώτες δυναμικές κινητοποιήσεις καλλιτεχνών, στις οποίες εκφράστηκε η αγανάκτηση που υπάρχει στον κλάδο. Η κυβέρνηση εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο, αναφέροντας ότι οι κάτοχοι πτυχίων ωδείων εξαιρούνται από το Π.Δ. 85 και κατατάσσονται στη μισθολογική κατηγορία ΤΕ (τεχνικής εκπαίδευσης). Ωστόσο τα σωματεία των μουσικών συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, παλεύοντας από κοινού για τη διεύρυνση του μέτρου για το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον αγώνα των σπουδαστών και των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών και διεκδικούμε μαζί τους:

  • Ανωτατοποίηση του τίτλου σπουδών και την κατάργηση του Π.Δ.85
  • Ίδρυση ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες, σύμφωνα με το πρότυπο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
  • Επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία σε όσες τάξεις έχουν καταργηθεί 
  • Κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων 
  • Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Μουσική Εκπαίδευση, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι και την Πανεπιστημιακή Βαθμίδα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα