Ο αγώνας για την απελευθέρωση των ζώων στην Τουρκία

Τσίκντεμ Οσμπάς,
Συμμαχία για την Κλιματική Δικαιοσύνη – Τουρκία 


Το ζήτημα της συμβίωσης με τα αδέσποτα ζώα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στα πιο πιεστικά κοινωνικά θέματα στην Τουρκία. Το σχετικό νομοσχέδιο που αφορά τα αδέσποτα, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για την ευθανασία των σκύλων του δρόμου, ψηφίστηκε το καλοκαίρι και πλέον βρίσκεται σε ισχύ. Η πιο αμφιλεγόμενη πτυχή του νόμου, είναι ότι ανοίγει τον δρόμο για τη θανάτωση των αδέσποτων σκύλων.

Οι νέοι κανονισμοί για τα αδέσποτα έχουν ενθαρρύνει τα βίαια άτομα, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι αναφορές για σφαγές σκύλων σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές από διάφορες περιοχές, ότι δημοτικά καταφύγια έχουν προχωρήσει σε μαζικές θανατώσεις σκύλων και τους έχουν θάψει σε ομαδικούς τάφους.

Εδώ και χρόνια, επιστήμονες, κτηνίατροι και υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων συνιστούν ανθρώπινες, μη θανατηφόρες μεθόδους για τη διαχείριση του πληθυσμού των σκύλων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στους κοινόχρηστους αστικούς χώρους. Πολλοί σκύλοι παλεύουν να επιβιώσουν σε φρικτές συνθήκες λόγω πείνας, ασθενειών και τραυματισμών. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την εγκατάλειψη των ζώων που εκτράφηκαν και πουλήθηκαν, τα οποία συχνά αφήνονται στους δρόμους ή στα δάση. Επιπλέον, η έλλειψη ενός αποτελεσματικού προγράμματος στειρώσεων από τους δήμους εδώ και πολλά χρόνια, έχει συμβάλει στην αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων.

Υπάρχουν όλο και λιγότεροι χώροι που απομένουν για να ζήσουν τα ζώα, τόσο στις αγροτικές όσο και στις αστικές περιοχές, με τα ενδιαιτήματά τους να συρρικνώνονται καθημερινά. Οι σκύλοι δεν είναι εχθροί μας. Είναι ζώα συντροφιάς που συνυπάρχουν με τον άνθρωπο εδώ και χιλιετίες και εξελίσσονται παράλληλα με εμάς. Αν ο πληθυσμός τους ελέγχεται αποτελεσματικά και η διαβίωσή τους είναι αξιοπρεπής, οι σκύλοι μπορούν να συνεχίσουν να ζουν αρμονικά με τους ανθρώπους.

Γνωρίζουμε επίσης ότι όσο αυξάνεται η βία ενάντια στα ζώα, είναι πιθανό να αυξηθούν και άλλες μορφές βίας στην κοινωνία. Υπάρχουν λύσεις ανθρώπινες, μη βίαιες, βασισμένες στα δικαιώματα των ζώων, που μπορούν να προωθήσουν την αρμονική συνύπαρξη ανάμεσα σ αυτά και τον άνθρωπο.

Το κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στις θανατώσεις που επιβάλλονται σε αδέσποτα ζώα και υπερασπίζεται ένα νομικό πλαίσιο που να προστατεύει το «δικαίωμα στη ζωή». Ζητά τη συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπινων και ζώων μέσω μιας νομοθεσίας που να τα προστατεύει.

Η λύση στην κρίση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων βρίσκεται σε μια ολοκληρωμένη εκστρατεία στειρώσεων και επανένταξης. Θα πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα στειρώσεων στις γειτονιές και ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Επιπλέον, πρέπει να απαγορευτεί η αναπαραγωγή και η πώληση κατοικίδιων ζώων και να επιβληθούν αυστηρές διοικητικές κυρώσεις σε όσους εγκαταλείπουν τα υιοθετημένα ζώα τους.

Η απόρριψη των ανθρώπινων μεθόδων και η υιοθέτηση των θανατώσεων και των κλουβιών, αποτελεί μια δεξιά, νεοφιλελεύθερη απάντηση στο πρόβλημα. Το πραγματικό ερώτημα είναι σε τι είδους πόλεις θέλουμε να ζήσουμε. Αυτό που χρειαζόμαστε στην ουσία, είναι να επανασχεδιάσουμε και να μεταμορφώσουμε τους δρόμους και τους αστικούς χώρους μας συνολικά.

Η έλλειψη επαρκών χώρων πρασίνου, πάρκων και κήπων είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει τόσο τους ανθρώπους όσο και τα ζώα. Ως εκ τούτου, στόχος μας θα πρέπει να είναι η εφαρμογή λύσεων που επιτρέπουν σε ανθρώπους και ζώα να μοιράζονται αρμονικά τους αστικούς χώρους, αντί να εξαλείψουμε τα ζώα από τις πόλεις μας.

Στην Τουρκία, υπάρχει μαζικό κίνημα που υποστηρίζει την προσέγγιση «Στειρώνω, εμβολιάζω, αφήνω να ζήσουν στον τόπο τους» για τα αδέσποτα ζώα. Πολλά δίκτυα γειτονιάς φροντίζουν ενεργά τους αδέσποτους σκύλους και παρακολουθούν πιθανές καταχρήσεις από τις αρχές.

Οι ακτιβιστές της Συμμαχίας για την Κλιματικής Δικαιοσύνης στην Τουρκία καλούν όλους όσους υποστηρίζουν το δικαίωμα στη ζωή και αντιτίθενται στη βία να συμμετάσχουν στον συνεχιζόμενο αγώνα στους δρόμους και στην καθημερινότητά τους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα