Ο αγώνας για πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών συνεχίζεται

Του Δημήτρη Καρρά

Φιάσκο αποδείχθηκε η διαδικασία εγγραφής μεταναστών δικαιούχων στους καταλόγους για τις δημοτικές εκλογές. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εγγραφής στους καταλόγους γι’ αυτούς που θέλουν να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές του Νοέμβρη έληξε επίσημα στις 31 Αυγούστου.

Τα γραφεία εγγραφής με ευθύνη των δήμων και του υπ. Εσωτερικών είχαν απαράδεκτες ελλείψεις, τους έλειπε ακόμα και η μηχανογράφηση(!), με αποτέλεσμα τεράστιες ουρές. Το να περιμένεις ώρες για την κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών που δεν γνωρίζεις καν αν θα σου αποδώσουν άμεσα το δικαίωμα στη ψήφο, είναι από μόνο του απαγορευτικό για δεκάδες χιλιάδες σκληρά εργαζόμενους μετανάστες. Συν τοις άλλοις, υπήρχε όπως φαίνεται γαϊδουρινή γραφειοκρατική ασυνεννοησία μεταξύ δήμων και κυβέρνησης. Σε μια εγκύκλιο του υπ.εσ. προς τους δήμους με θέμα την λήξη της προθεσμίας, διαβάσαμε: «παρακαλούμε (σ.σ. τους δήμους) να προβείτε στην άμεση και κατεπείγουσα αναζήτηση του ποινικού μητρώου από τις αρμόδιες υπηρεσίες… να ολοκληρώνεται άμεσα η διαδικασία «οριστικοποίησης»… (σ.σ. ώστε) να καταστεί δυνατή η απάντηση, ει δυνατόν, όλων των αιτημάτων»! «Παρακαλούμε»;;;! «Ει δυνατόν»;;;!

Όπως φαίνεται η πολυδιαφημιζόμενη «αντιρατσιστική» ευαισθησία του ΠΑΣΟΚ κατέληξε στα τέλη Αυγούστου με μόλις 10.097 εγγεγραμμένους (οι 1.574 απ’ αυτούς στην Αθήνα), απ’ το σύνολο των 70.000 μεταναστών πανελλαδικά που έχουν νομικά δικαίωμα ψήφου. Υπενθυμίζουμε πως η ψήφος αφορά μόνο στις τοπικές εκλογές, μόνο για εκείνους που έχουν 5ετή, 10ετή, ή αόριστη άδεια παραμονής (η συντριπτική πλειοψηφία του μισού εκατομμυρίου των νόμιμων μεταναστών-προσφύγων έχει 2ετή άδεια παραμονής ή ροζ κάρτα).

Το ΠΑΣΟΚ βέβαια το μόνο που παρατηρεί είναι πως «βρέθηκαν εκτός πολιτικής πραγματικότητας όλοι εκείνοι που μιλούσαν για «κομματικούς στρατούς» που θα αλλοίωναν δήθεν το εκλογικό αποτέλεσμα»!! Δούλεμα ψιλό γαζί στους μετανάστες και το λαό! Η αριστερά, το αντιρατσιστικό και μεταναστευτικό κίνημα έχουν καθήκον να συνεχίσουν να παλεύουν για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών-προσφύγων και την απόδοση ίσων πολιτικών δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα. Είναι βέβαια σημαντικό και οι μετανάστες να βγάλουν συμπεράσματα, να ενταχθούν στο οργανωμένο εργατικό κίνημα και την αριστερά και να μη χαρίσουν την ψήφο τους στους εκμεταλλευτές τους/μας!                                   

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
401ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής