Ντίνα Γεωργακοπούλου: θύμα αντεργατικής και σεξιστικής συμπεριφοράς από διοίκηση ΟΣΥ

ελενη
Της Ελένης Μήτσου

 

 

Η Ντίνα Γεωργακοπούλου εργαζόταν σαν οδηγός λεωφορείου για 12 χρόνια. Είναι μια από τις λίγες γυναίκες οδηγούς στην ΟΣΥ, καθώς ο κλάδος κυριαρχείται από άντρες. Ο διοικητικός μηχανισμός της ΟΣΥ την τιμώρησε όμως τόσο για το φύλο όσο και για την ανεξαρτησία της (αφού δεν ανήκει σε κυβερνητική παράταξη ή κλίκα του χώρου) καταστρέφοντας την υγεία της, ενώ τώρα την καταστρέφει και οικονομικά.

Στιγμιότυπο 2017-02-24, 12.38.54 μ.μ.

Το Σεπτέμβρη του 2011 η Ντίνα υπεβλήθη σε εγχείριση βουβωνοκήλης (παρουσίαζε πολλαπλές κήλες). Μετά την εγχείριση ο χειρούργος της, της εξήγησε πως δεν πρέπει να κάνει βαριές και έντονες εργασίες για να μην υποτροπιάσει. Ακολουθώντας την προβλεπόμενη στην ΟΣΥ διαδικασία, η Ντίνα έκανε αίτηση να κατέβει από το τιμόνι μέχρι να αναρρώσει και να μεταταγεί (γι’ αυτό το χρονικό διάστημα) σε μια άλλη θέση.

Εγκληματικές αμέλειες, αδιαφορίες & αυθαιρεσίες

Ωστόσο ο γιατρός εργασίας της ΟΣΥ που εξέτασε την περίπτωση της, δεν έγραψε στο χαρτί της προσωρινής εσωτερικής μετάταξης ότι η Ντίνα πρέπει να αποφεύγει την άρση βαρών και τη σωματική καταπόνηση, όπως έκανε σε περιπτώσεις άλλων συναδέλφων της. Έτσι η Ντίνα, κατέβηκε από το τιμόνι του λεωφορείου, αλλά βρέθηκε να οδηγεί ένα ελαφρύ φορτηγό και (ακόμα χειρότερα) να φορτώνει και να ξεφορτώνει πυροσβεστήρες, ανταλλακτικά (μπαταρίες κ.α.) αναλώσιμα (μπουκάλες φρέον με βάρος αρκετά κιλά, λιπαντικά, κλπ) και άλλες προμήθειες για το αμαξοστάσιο.

Καταλαβαίνοντας ότι αυτή η θέση επιβαρύνει την κατάσταση της, πήγε στον τότε Διευθυντή του Αμαξοστασίου κ. Τσακοπιάκο μια αίτηση με την οποία του ζητούσε να της αλλάξει καθήκοντα.

Ο Διευθυντής όμως της έσκισε την αίτηση και αρνήθηκε να της αλλάξει καθήκοντα!!

Βλέποντας πως ο διοικητικός μηχανισμός της ΟΣΥ δεν πρόκειται να προστατέψει την υγεία της, αναγκάστηκε να επιλέξει το «λιγότερο κακό» και έτσι τον Δεκέμβρη του 2014 έκανε νέα αίτηση με την οποία ζητούσε να γυρίσει στο τιμόνι. Ο κ. Τσακοπιάκος όμως της «επέτρεψε» να γυρίσει στο τιμόνι 5 μήνες αργότερα (Μάιο 2015).

Και τελικά το κακό έγινε… Στις 15/6/2016 η Ντίνα οδηγήθηκε για 2η φορά στο χειρουργείο καθώς είχε υποτροπιάσει. Μετά την 2η εγχείριση ο χειρούργος την προειδοποίησε πως αν δεν σταματήσει να κάνει βαριές και έντονες εργασίες θα καταλήξει πάλι στο χειρουργείο και θα είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί η όποια ζημιά έχει πάθει.

Διευθύνων σύμβουλος ΟΣΥ: Όχι στα δικαιώματα, ναι στα ρουσφέτια

Η Ντίνα απευθύνθηκε στο νέο, διορισμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ο.ΣΥ. κ. Αναγνωστόπουλο – τον Διευθύνοντα που έκανε κόλαση τη ζωή των καθαριστριών από τη μέρα που ξεκίνησαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Του ζήτησε να της αναθέσει καθήκοντα ή να την μετατάξει σε μια άλλη θέση, χωρίς βέβαια να υπάρχει μείωση του μισθού της αφού η Ο.ΣΥ. φέρει τεράστιες ευθύνες για το πρόβλημα της.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος αντιμετώπισε την Ντίνα σαν να του ζητά ρουσφέτι και όχι σαν να διεκδικεί κάτι που δικαιούται. Αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημά της, ενώ της είπε κυνικά «έρχεσαι εδώ για 100-150 ευρώ το μήνα;»!!!

Έτσι είναι… Άμα έχεις συνηθίσει να αμείβεσαι με πολλές χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα, τα 100 και τα 150 ευρώ σου φαίνονται αστεία ποσά…

Η θέση στην οποία θα μπορούσε να τοποθετηθεί η Ντίνα άμεσα και στην οποία δεν θα μειωνόταν οι αποδοχές της, ούτε θα κινδύνευε η υγεία της είναι η θέση του «Σταθμάρχη». Γι’ αυτή τη θέση διαθέτει όλα τα τυπικά προσόντα (αρχαιότητα κ.α.) και «κάτι παραπάνω» αφού είναι εκπαιδεύτρια οδηγών και έχει εκπαιδεύσει αρκετούς από τους οδηγούς λεωφορείων.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Η Ντίνα είναι γυναίκα. Και στην ΟΣΥ (πρώην ΕΘΕΛ) έχουν να ανατεθούν καθήκοντα Σταθμάρχη σε γυναίκα εδώ και 20 χρόνια! Η θέση του Σταθμάρχη θεωρείται «υπεύθυνη» θέση και θέση εξουσίας. Έτσι σ’ έναν ανδροκρατούμενο κλάδο αυτή η θέση είναι «απαγορευτική» για γυναίκες, ανεξάρτητα από τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που έχουν.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η Ντίνα δεν ανήκει στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ακριβώς περίοδο που ο κ. Αναγνωστόπουλος αρνούνταν να βοηθήσει τη Ντίνα, προχώρησε σε 10 προαγωγές αντρών εργαζομένων της ΟΣΥ κάνοντας χρήση του «διευθυντικού δικαιώματος» – δηλαδή χωρίς να συσταθεί υπηρεσιακό συμβούλιό το οποίο κάνει τις κρίσεις για τις προαγωγές. Οι 10 αυτοί άντρες ήταν υποψήφιοι με το ΜΕΤΑ-ΣΥΡΙΖΑ στις συνδικαλιστικές εκλογές του χώρου ή είχαν κάποια σχέση με στελέχη της κυβέρνησης.

Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του με την Ντίνα Γεωργακοπούλου, ο κ. Αναγνωστόπουλος την μετέταξε με διαδικασίες εξπρές σε θέση κλητήρα. Θέση στην οποία χάνει περίπου 300 ευρώ κάθε μήνα!

Επιπλέον από τη θέση του κλητήρα δεν έχει πια δικαίωμα να κάνει αίτηση για να γίνει Σταθμάρχης εάν συσταθούν ποτέ Υπηρεσιακά Συμβούλια στην ΟΣΥ και γίνουν προαγωγές και αναθέσεις από κάποιον άλλον πέρα του κ. Αναγνωστόπουλου! Δικαίωμα για να γίνουν σταθμάρχες έχει μόνο το προσωπικό κίνησης.

300 ευρώ λιγότερα κάθε μήνα σημαίνει για την Ντίνα ότι δεν μπορεί να πάει τον γιο της φροντιστήριο, ο οποίος είναι στην 3η Λυκείου και έχει το όνειρο να σπουδάσει κτηνίατρος – λατρεύει τα ζώα και «μαζεύει» διαρκώς αδέσποτα στο σπίτι. Σημαίνει επίσης ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το στεγαστικό της δάνειο.

Αλλά όλα αυτά είναι για τον κ. Αναγνωστόπουλο λεπτομέρειες….

Η ΟΣΥ αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας

Η Ντίνα έστειλε εξώδικο στην Ο.ΣΥ. προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας καθώς και σε αγωγή εναντίον της ΟΣΥ.

Η Επιθεώρηση Εργασίας δικαίωσε τη Ντίνα. Περιγράφει τη περίπτωση της ως «μονομερή βλαπτική μεταβολή» και καλεί την ΟΣΥ να την βάλει σε μια θέση που και να προστατεύεται η υγείας της και να μην πέφτει μισθολογικά. Ωστόσο η ΟΣΥ δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο αγώνας συνεχίζεται!

Μετά την θετική απόφαση της επιθεώρησης εργασίας, η Ντίνα προχώρησε σε αγωγή εναντίον της Ο.ΣΥ. Θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα δικαστικά και συνδικαλιστικά ενάντια σ’ έναν Διοικητικό Μηχανισμό που παίρνει τις αποφάσεις με βάση το φύλο του εργαζόμενου, την συνδικαλιστική παράταξη και το κόμμα στο οποίο ανήκει και βέβαια το βαθμό γλυψίματος…

Ο αγώνας της Ντίνας μας αφορά όλους – είναι αγώνας για τα εργατικά δικαιώματα, ενάντια στα ρουσφέτια τη διαφθορά και το σεξισμό. Να είμαστε όλοι στο πλευρό της με όλες μας τις δυνάμεις.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα