Ν/σχέδιο για ιθαγένεια και πολιτική συμμετοχή. Κανένας μας χωρίς δικαιώματα

1 ½ μήνας πέρασε από την πρώτη κατάθεση για διαβούλευση μέχρι την τελική κατάθεση στην βουλή του ν/σ της κυβέρνησης με τον τίτλο “Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα”. Τόσες ήταν και οι μέρες που … άντεξαν πριν μεταμορφώσουν το μισό βήμα μπροστά σε δύο βήματα πίσω! Τα ψαλίδια έκοψαν και έραψαν τόσο που η Ν.Δ. και όλοι οι πολέμιοι του ν/σ αναγνωρίζουν πια τον εαυτό τους μέσα στο κείμενο, και ζητάνε κι άλλο, κι άλλο … !!

Το Δεκέμβρη γράφαμε με αφορμή την πρώτη εκδοχή του ν/σ : «οι σημερινοί … φίλοι των μεταναστών – ριών και των παιδιών τους, από την μια δίνουν δημοκρατικά δικαιώματα σε κάποιους, ενώ συνεχίζουν να τα στερούν σε πολλούς άλλους. Από την μια φορούν το “ευαίσθητο” προσωπείο, κι από την άλλη εφαρμόζουν ανάλγητες πολιτικές για το εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, τις συντάξεις, τα δημόσια αγαθά, σε όλα αυτά δηλ. που πάντα ήμασταν “συγκάτοικοι” Έλληνες και μετανάστες».

Σήμερα προσθέτουμε πως ακόμα κι αυτά τα δημοκρατικά δικαιώματα θα δοθούν σε ακόμα λιγότερους, και πως οι «τυχεροί» θα κοπιάσουν παρά πολύ για να επιβιώσουν των εμποδίων που ορθώνει το ν/σ.

Ο μόνος δρόμος ήταν και παραμένει ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών!

Για τη δεύτερη γενιά

Οι νέες ρυθμίσεις όχι απλώς δεν κλείνουν το κεφάλαιο «2η γενιά», αλλά θα σχηματίσουν τρία είδη 2ης γενιάς:

αυτή που θα πάρει την υπηκοότητα πριν τα 18,

αυτή που ίσως θα την πάρει μετά τα 18 πιο δύσκολα, στην πραγματικότητα με τους όρους της πολιτογράφησης και όχι της αυτοδίκαιης κτήσης

και αυτή που θα παραμείνει «φάντασμα».

Για τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ ζητείται η νόμιμη παραμονή και των δύο γονιών επί μια 5ετία (άδεια παραμονής ούτε καν βεβαίωση που είναι επίσημο έγγραφο του ελληνικού κράτους). Για τα παιδιά που μεγάλωσαν εδώ ζητείται το ίδιο και επιπλέον η επιτυχής φοίτηση σε συνολικά 6 τάξεις του ελληνικού σχολείου. Αυτά στον βαθμό που είναι κάτω των 18.

Γιατί αν το παιδί που γεννήθηκε ή μεγάλωσε εδώ περάσει τα 18 τότε κάνει την αίτηση μόνος του, αλλά θα πρέπει να περιμένει 2 χρόνια (!!), για να εξεταστεί αν είναι επικίνδυνος για την «δημόσια ή εθνική ασφάλεια»! Και οι δύο όροι είναι τόσο γενικοί που μπορεί να περιλαμβάνουν τα πάντα! Επιπλέον όλοι πληρώνουν 100 ευρώ παράβολο.

Πρακτικά η ρύθμιση εξαιρεί χιλιάδες παιδιά μεταναστών γεννημένα ή μεγαλωμένα στην Ελλάδα, όταν οι γονείς τους δεν έχουν άδεια παραμονής. Φταίνε όμως τα παιδιά αν οι γονείς δεν έχουν χαρτιά; Φταίνε μήπως οι γονείς; Ή τελικά φταίνε οι ακολουθούμενες μεταναστευτικές πολιτικές;

Θα απαντήσουμε με ένα παράδειγμα. Ο υπουργός εσωτερικών Γ.Ραγκούσης μας ενημέρωσε επίσημα ότι 140.000 παλιοί νόμιμοι μετανάστες, έχασαν τα χαρτιά τους τα τελευταία 2 χρόνια. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι εργοδότες τους, τους έκλεβαν τα ένσημα! Αυτοί οι άνθρωποι προφανώς έχουν οικογένεια και παιδιά. Εύκολο θα πείτε, ας τιμωρηθεί ο παράνομος εργοδότης. Κι όμως αυτός θα μείνει στο απυρόβλητο και ο μετανάστης θα χάσει τα χαρτιά του. Όσο για τα παιδιά του, όχι υπηκοότητα δεν θα πάρουν, αλλά ούτε καν ένα μεταβατικό καθεστώς νομιμότητας!

Από την πλευρά μας προτείνουμε:

Επαναφορά στη νομιμότητα των 140.000 μεταναστών. Με αυτό τον τρόπο αποκτούν τα δικαιώματα τους και τα παιδιά τους.

Ειδική ρύθμιση για τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εδώ και δεν έχουν χαρτιά μέσω της οικογένειας τους, να μπορούν να αιτηθούν και να τους δοθεί με την ενηλικίωση τους η υπηκοότητα ή πάντως άλλο καθεστώς μεταβατικής νομιμότητας.

Αυτοδίκαιη κτήση και μετά τα 18. Όχι στην γραφειοκρατική καθυστέρηση των 2 χρόνων. Όχι στην αόρατη απειλή της επίκλησης της «δημόσιας και εθνικής ασφάλειας» που ο καθένας μπορεί να ερμηνεύει όπως θέλει.

Να γίνεται δεκτή για την κατάθεση αιτήματος και η βεβαίωση.

Για την πολιτογράφηση

Η όλη διαδικασία αποτελεί «ναρκοπέδιο». Προβλέπει την μείωση του συνολικού χρόνου νόμιμης παραμονής σε 5ετία, συν 2 χρόνια αναμονή, δηλ. σύνολο 7, για τους παλιούς νόμιμους μετανάστες. Για τους μελλοντικούς θα είναι 7 χρόνια παραμονή και 1 χρόνος αναμονή, δηλ. σύνολο 8. Απλά για να κάνουν την αίτηση εννοείται.

Γιατί κατά τα άλλα απαιτούνται:

α) παράβολο 1000 ευρώ – το πιο ακριβό στην Ε.Ε.

β) επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας

γ) συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή (δηλ. φορολογική, ασφαλιστική και περιουσιακή κατάσταση, συμμετοχή σε κοινωνικές οργανώσεις ή φορείς, συγγένειες, εκπαίδευση κ.λ.π.)

δ) γνώση της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας

ε) 3 συστατικές επιστολές Ελλήνων

ζ) ειδικά τεστ Γλώσσας, Πολιτικής Αγωγής και Ιστορίας από την Επιτροπή Πολιτογράφησης

η) ποινικό μητρώο, όπου όμως κώλυμα δεν αποτελούν μόνο κακουργήματα, αλλά ακόμα και πλημμελήματα όπως η «αντίσταση κατά της αρχής» (πολύ συνηθισμένη στοχοθέτηση μεταναστών από αστυνομικούς), ή άκου-σον-άκουσον η «διευκόλυνση ή εξασφάλιση καταλύματος» για άλλους μετανάστες χωρίς χαρτιά (ποινικοποίηση της απλής αλληλεγγύης)

θ) να μην υπάρχουν λόγοι «δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας» (σ.σ. σ? αυτό το ? τσουβάλι μπορούν να χωρέσουν τα πάντα).

Αλλά και πάλι δεν μπορούν να κάνουν αίτηση όποιοι να ?ναι, αλλά μόνο όσοι έχουν την άδεια του επί μακρόν διαμένοντος, όσοι είναι μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή γονείς ανήλικου Έλληνα πολίτη, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, οι ανιθαγενείς! Πόσοι είναι αλήθεια αυτοί που σήμερα μπορούν να κάνουν καν την αίτηση; Κατά το υπ. εσωτερικών είναι: Επί μακρόν διαμένοντες 130, δελτία διαμονής με πενταετία 14.000, γονείς ημεδαπών 1.000, δικαιούχοι διεθνούς προστασίας 1.000, ανιθαγενείς 120, δηλ. σύνολο ούτε 16.500 άτομα!!

Στην πραγματικότητα η διαδικασία της πολιτογράφησης γίνεται ακόμα χειρότερη και από αυτή του τελευταίου νόμου της Ν.Δ.!

Απαιτούμε:

Δραστική μείωση του παράβολου στα 100 ευρώ.

Απόσυρση των ειδικών τεστ Γλώσσας, Πολιτικής Αγωγής και Ιστορίας, τα οποία καταγγέλλονται ακόμα και στις χώρες που εφαρμόζονται όπως στην Γερμανία.

Απόσυρση όλων των κωλυμάτων που αφορούν πλημμελήματα ή παραβάσεις των νόμων περί αλλοδαπών.

Απόσυρση της ασαφούς επικινδυνότητας περί «δημοσίας και εθνικής ασφάλειας».

Το δικαίωμα στο αίτημα πολιτογράφησης να καθιερώνεται μόνο από τον χρόνο νόμιμης παραμονής (5 συνολικά) κι όχι από τον τύπο της άδειας.

Για το δικαίωμα στην ψήφο

Το ν/σ προβλέπει την παροχή του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι μόνο για τις δημοτικές εκλογές, με εξαίρεση τις θέσεις του δημάρχου, αντιδημάρχου και προέδρου δημοτικού Συμβουλίου. Την προβλέπει για όσους μετανάστες έχουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος (δηλ. 5ετή άδεια παραμονής), 10ετείς άδειες παραμονής ή αόριστης διάρκειας, ειδικές άδειες των συζύγων Ελλήνων, ή γονιού ανήλικου Έλληνα, και για πρόσφυγες, ή όσους έχουν επικουρικό ή ανθρωπιστικό καθεστώς. Η αλήθεια όμως είναι πως τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών μπήκαν στην κλίνη του Προκρούστη. Κι εξηγούμαστε:

Το πνεύμα και το γράμμα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών οδηγιών για το δικαίωμα στην ψήφο μή ευρωπαίων πολιτών αφορά στην συνολική νόμιμη παραμονή 5 ετών. Και καθόλου στον τύπο άδειας που κάποιος-α κατέχει! Με βάση το ν/σ προκύπτουν -κατά δήλωση Γ.Ραγκούση- 65.000 εν δυνάμει νέοι ψηφοφόροι από τις γραμμές των μεταναστών (εφόσον γραφτούν σε ειδικές εκλογικές λίστες μέχρι τις 30/6/2010). Ενώ αν τηρούνταν ουσιαστικά οι ευρωπαϊκές οδηγίες, αυτός ο αριθμός θα ήταν πολλαπλάσιος!

Εμείς πιστεύουμε ότι τα πολιτικά δικαιώματα είναι αδιαίρετα και παλεύουμε για:

πλήρη πολιτικά δικαιώματα σε όλες τις εκλογές μετά την συμπλήρωση των 5 χρόνων νόμιμης διαμονής.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί μετανάστες, θα σκεφτούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την πρώτη τους ψήφο, ως «ευχαριστώ» προς αυτούς που τους έδωσαν αυτό το δικαίωμα. Εμείς από την μεριά μας θα τους εξηγήσουμε πως καλύτερα θα ήταν να την χρησιμοποιήσουν ως «όπλο». Μόνο που αυτό προϋποθέτει και μια αριστερά που θα δώσει τις μάχες που πρέπει, όπως πρέπει και όταν πρέπει, για να μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση. Προϋποθέτει μια αριστερά με πρόγραμμα για την κρίση, μέσα στο κίνημα, που θα χτίζει τον διεθνισμό και την ενότητα.

Χριστίνα Ζιάκκα

_____________

Εμείς & η Ε.Ε.: Τι ισχύει για την πολιτογράφηση

Στο 41% των κρατών μελών της Ε.Ε. το δικαίωμα στην πολιτογράφηση κατοχυρώνεται σε λιγότερο από 5-6 χρόνια νόμιμης διαμονής και στο 50% σε 8-10 χρόνια. Μεταξύ των 15 παλαιών κρατών-μελών που συγκεντρώνουν και τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, ισχύουν τα εξής:

Μετά από 3-4 χρόνια νόμιμης διαμονής σε Βέλγιο και Ιρλανδία.

Μετά από 5 χρόνια νόμιμης διαμονής σε Ολλανδία, Γαλλία, Φινλανδία, Σουηδία, Βρετανία.

Μετά από 8 χρόνια στην Γερμανία.

Μετά από 9 χρόνια νόμιμης διαμονής στη Δανία.

Μετά από 10 χρόνια σε Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο.

* Η πολιτογράφηση δεν περιλαμβάνει εξετάσεις γλώσσας σε Βέλγιο, Ιρλανδία, Ιταλία, Σουηδία. Σε Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βρετανία, υπάρχουν εξετάσεις γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού.

Από την εφημερίδα «Καθημερινή», 17/1/2010

_____________

Εμείς & η Ε.Ε.: Τι ισχύει για τη 2η γενιά

Η Ελλάδα ήταν η μία από τις δύο χώρες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. (η άλλη είναι η Τσεχία) που μέχρι σήμερα δεν είχε καμιά ειδική ρύθμιση για τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ!

Σε 7 χώρες (Βρετανία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Λιθουανία, Λετονία, Ιρλανδία, Βέλγιο) δίνεται αυτόματη ιθαγένεια (δηλ. με την γέννηση) σε παιδιά νομίμων μεταναστών.

Σε 6 χώρες (Γερμανία, Φινλανδία, Δανία, Αυστρία, Ελβετία, Ουγγαρία) δίνεται μετά από 3 χρόνια νόμιμης διαμονής των γονιών.

Σε 5 χώρες (Ισπανία, Ολλανδία, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Εσθονία) δίνεται μετά από 5 χρόνια νόμιμης διαμονής των γονιών.

Σε 1 χώρα (Κύπρος) μετά από 8 χρόνια νόμιμης διαμονής των γονιών.

Σε 3 χώρες (Σλοβενία, Σλοβακία, Πολωνία) μετά από 10 χρόνια νόμιμης διαμονής των γονιών.

Σε 2 χώρες (Γαλλία, Ιταλία) χορηγείται αυτόματα στα 18 έτη σε όσα παιδιά έχουν γεννηθεί στη χώρα.

Στην Σουηδία, ο/η έφηβος αποφασίζει στα 15 χρόνια εάν επιθυμεί την ιθαγένεια.

* αναλυτικότερα στο http://www.integrationindex.eu/ (Ευρωπαϊκός Δείκτης Πολιτικών Ένταξης Μεταναστών) και ?Καθημερινή? 17/1/2010

_____________

Το ΛΑΟΣ, οι φασίστες

και η … Αλ Κάιντα

O Γ.Καρατζαφέρης το 2007 δήλωνε: «Η ερμαφρόδιτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα προσβάλλει τους μετανάστες αλλά και την εικόνα της χώρας η οποία αρνείται πεισματικά να πάρει θέση σε αυτό το φλέγον θέμα. Από τη στιγμή που γεννιέται σε έναν τόπο το παιδί πρέπει να παίρνει αυτόματα την υπηκοότητα του συγκεκριμένου κράτους και βεβαίως, εάν θέλει, να παίρνει και της χώρας από την οποία προέρχεται η οικογένειά του». http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=15348

Σήμερα το ΛΑΟΣ σε αγαστή συνεργασία με όλες τις νεοφασιστικές οργανώσεις και την Χρυσή Αυγή και με την συνεπικουρία ιεραρχών της ελληνικής εκκλησίας (Άνθιμος Θεσσαλονίκης), κηρύσσει νυν υπέρ πάντων αγώνα για να μην ? σπιλωθεί το ελληνικό αίμα, για να μην έχει ? δικαιώματα κανένας μη Έλληνας κάτοικος της χώρας! Κινδυνολογεί με τους αριθμούς μιλώντας για ½ εκ. «νέους» πολίτες-ψηφοφόρους που θα συγκροτήσουν Μουσουλμανικό Κόμμα για να στεγάσουν την … Αλ Κάιντα και για … ορδές μεταναστών που θα κατακλύσουν την χώρα … Με ψέματα πάνω στα ψέματα προσπαθούν να πείσουν τους Έλληνες εργαζόμενους και την κοινωνία, ότι εχθρός τους είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, αυτοί και τα παιδιά τους. Μόνο που εχθρός όλων μας, μεταναστών και ντόπιων, είναι οι κυβερνητικές πολιτικές, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ο καπιταλισμός.

_____________

Ας ακούσουμε τους Έλληνες μετανάστες του εξωτερικού (απόδημοι)

«Θέλω τα παιδιά μου να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Σουηδούς πολίτες. Θα ήταν παράλογο να μην τα έχουν αφού εδώ μεγαλώνουν, εδώ πηγαίνουν σχολείο, εδώ γεννήθηκαν. Δεν θα ?θελα να έχουν άνιση μεταχείριση επειδή οι γονείς τους γεννήθηκαν σε άλλη χώρα».

Γ. Κοντορίνης, δημ. σύμβουλος Σόλνα Σουηδίας, πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης*, “Τα Νέα” 31/12/2009.

«Μακριά από ρατσισμούς. Δεν μας τιμούν και εμάς τους Έλληνες του εξωτερικού τέτοια φαινόμενα … Η κοινωνική ενσωμάτωση δεν πραγματοποιείται χωρίς τουλάχιστον το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές, δεν νοείται δημοκρατία αν όλοι όσοι πληρώνουν τη φορολογία τους δεν συναποφασίζουν».

Γρ. Ζαρκάδας, δημ. σύμβουλος Φρανκφούρτης

?Τα Νέα? 31/12/2009

«Στηρίζουμε την απόφαση της ελληνικής πολιτείας και συμμετέχουμε στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, έτσι ώστε να περιοριστούν απόψεις και θέσεις υποτιμητικές για τους συνανθρώπους μας που ζουν στη χώρα μας και προπάντων απόψεις που ενισχύουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Επισημαίνουμε με αγωνία ότι υπερβολές και αναλήθειες που εκφράζονται επίσημα και ανεπίσημα και έχουμε ζήσει και εμείς στη Γερμανία οδήγησαν στα φαινόμενα του 1933 προπολεμικά και στο Sollingen** και Rostock** μεταπολεμικά».

Σύλλογος «Δορυφόρος» Ελλήνων δεύτερης γενιάς Γερμανίας, που με την παραπάνω ανακοίνωση συλλέγουν υπογραφές υποστήριξης των δικαιωμάτων των μεταναστών στην Ελλάδα! ?Τα Νέα? 1/2/2010

* Το Δίκτυο αποτελούν περίπου 300 Έλληνες μετανάστες του εξωτερικού εκλεγμένοι σε διάφορες θέσεις.

** Αναφέρονται στους εμπρησμούς ξενώνων προσφύγων και στις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον Ελλήνων μεταναστών στις δύο γερμανικές πόλεις πριν μια 10ετία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα