Νοσοκομείο Σαντορίνης – το πρώτο που λειτουργεί σαν «Ανώνυμη Εταιρεία» στο ΕΣΥ!

malinoglou-jpg
Του Νίκου Μαλίνογλου
Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου

 

 

«Το ΓΝΘ λειτουργεί κανονικά από τις 18/07/2016, παρέχοντας υπηρεσίες Υγείας τόσο στους κατοίκους του νησιού, όσο και στον τουριστικό πληθυσμό», 

λέει στην ανακοίνωση του το Υπ. Υγείας απαντώντας στις επικρίσεις της ΠΟΕΔΗΝ για τον χαρακτήρα, τη λειτουργία και τα προβλήματα που παρουσιάζει το νοσοκομείο Σαντορίνης που μόλις πριν λίγες ημέρες μπήκε σε λειτουργία.

ImageHandler.ashx

Υπάρχει κάποιος που δε θα ήθελε όλα όσα δηλώνει το υπ. Υγείας να είναι πραγματικά; Όχι βέβαια! Στις κινητοποιήσεις μας ως εργαζόμενοι στην Υγεία, όταν ο Αδωνις Γεωργιάδης έκλεινε τα 10 νοσοκομεία πριν 4 χρόνια εξηγούσαμε ότι

«όταν κλείνεις ένα νοσοκομείο ανοίγεις ένα νεκροταφείο».

Και είναι αλήθεια. Άρα τι, τώρα υπάρχει περίπτωση να διαφωνήσει κανείς για το άνοιγμα ενός νοσοκομείου;

«602 περιστατικά αντιμετώπισε τις τρεις πρώτες ημέρες», 

μας λέει επίσης η ανακοίνωση του Υπ. Υγείας.

Μπράβο! Και ακόμα περισσότερα περιστατικά στο αμέσως επόμενο διάστημα! Και η επόμενη έγκυος γυναίκα στο νησί να μη χρειαστεί να μεταφερθεί στην Κρήτη ή αλλού, αλλά να αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο Σαντορίνης, αφού αναπτυχθούν όλες οι απαραίτητες ειδικότητες για να είναι η συμπολίτης μας και το νεογέννητο που θα έρθει στη ζωή ασφαλείς.

Όλα αυτά όμως μπορούν να επιτευχθούν μόνο εάν το νοσοκομείο λειτουργήσει με δημόσιο χαρακτήρα και όχι ως Ανώνυμη Εταιρεία, χωρίς τη λογική της εμπορευματοποίησης και του κέρδους, χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη λογική του κέρδους! Με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και όχι με ετήσιες συμβάσεις, με αξιοπρεπείς αμοιβές και όχι με 800 ευρώ το μήνα.

Πρόδρομος εξελίξεων για τα νοσοκομεία στο μέλλον!

Αυτό που συζητάμε επομένως δεν είναι το άνοιγμα ενός νοσοκομείου, που όπως είπαμε κανείς (λογικός άνθρωπος που ενδιαφέρεται για την κοινωνία) δε διαφωνεί, αλλά το πώς άνοιξε, πώς διοικείται, πώς στελεχώνεται, πώς λειτουργεί, ποιος είναι ο χαρακτήρας του, και τι θα σημαίνει μελλοντικά το άνοιγμα του για τα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή.

Το πρώτο νοσοκομείο Ανώνυμη Εταιρεία του ΕΣΥ

Την Παρασκευή 15.7.2016 εγκαινιάστηκε το Νοσοκομείο Σαντορίνης, το πρώτο Νοσοκομείο Ανώνυμη Εταιρεία του ΕΣΥ.

Το Νοσοκομείο φτιάχτηκε με χρήματα (14 εκ. ευρώ) του Ελληνικού Λαού. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση παραχώρησε την λειτουργία του στην Α.Ε.Μ.Υ. ΑΕ. 

Τι είναι η Α.Ε.Μ.Υ

«Η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.) ιδρύθηκε με το Ν.3293/2004 αναλαμβάνοντας την άμεση μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού. Αποτελεί Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ) που τελεί υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία ασκείται από τη Διυπουργική Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του Ν.3429/2005 περί λειτουργίας των ΔΕΚΟ. 

»Πρωταρχική βασική δραστηριότητα της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. αποτέλεσε η λειτουργία και αξιοποίηση των υποδομών της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού, η οποία αποτελεί εποπτευόμενο φορέα της. 

»Η Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.. εποπτεύει και διαχειρίζεται την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, το Κέντρο Υγείας Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Κερατέας – Κ. Πρίφτης και το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας». (Προφίλ Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.– Από το site της Α.Ε.Μ.Υ.)

Το καταστατικό της Α.Ε.Μ.Υ

Κεφάλαιο Α, Άρθρο 1.: Η Α.Ε.Μ.Υ. A.Ε. είναι δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας, η οποία συνεστήθη με τα άρθρα 1 και 2 παρ. 1 του ν. 3293/2004 (Α 231), λειτουργεί με βάση τους κανόνες της Ιδιωτικής Οικονομίας (σημ: η υπογράμμιση δική μας).

Άρθρο 4: Σκοπός της Εταιρείας, παρ. ε) Αγοράζει, εκμισθώνει, μισθώνει – υπεκμισθώνει ή με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο εκμεταλλεύεται ακίνητα και κινητά πράγματα. 

Άρθρο 7: Μέτοχοι

Οι μέτοχοι, είτε είναι το Δημόσιο είτε άλλος φορέας του δημόσιου τομέα, έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα καθαρά κέρδη και την διοίκηση της Εταιρείας, ασκούν δε τα δικαιώματα αυτά όπως ορίζουν ο Νόμος, το παρόν Καταστατικό και οι αποφάσεις των οργάνων της εταιρείας.

Οι θέσεις και οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία

Τι σχέση έχουν όλα αυτά που περιγράψαμε παραπάνω για το νοσοκομείο Σαντορίνης με ότι έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ας θυμηθούμε κάποιες από τις δεσμεύσεις και τις θέσεις που έκφραζε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά:

«Το ΠΑΣΟΚ διέλυσε τους φορείς πρόνοιας (ν. 2646/98). Επέτρεψε τη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα της παροχής υπηρεσιών Υγείας. Σήμερα, συμφωνεί με τις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)».

«Η ΝΔ συνέχισε την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας. Ενισχύει το ρόλο του μεγάλου κεφαλαίου. Προωθεί τις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα για την ανέγερση και λειτουργία νέων νοσοκομείων, με προϋπολογισμούς έργων πολύ υψηλότερους του κόστους». 

«Η εναλλακτική προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναμόρφωση του συστήματος Υγείας εκκινεί από την αρχή ότι η Υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορευματοποίησης ούτε να υπόκειται στη δικαιοδοσία του κέρδους. Αποτελεί, αντιθέτως, αναφαίρετο κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, που οφείλει να βρίσκεται έξω από τις διαδικασίες της αγοράς.

«Θα χρηματοδοτείται ενιαία από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τους κλάδους Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. 

»Η χρηματοδότηση του συστήματος , σε πρώτη φάση των νοσοκομείων, θα περάσει αποκλειστικά στον κρατικό προϋπολογισμό με την κατάργηση ανωνύμων εταιρειών όπως η ΕΣΑΝ Α.Ε. κ.α.

«Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα (πχ. ατομικές συμβάσεις ΕΟΠΥΥ) από όπου συνάγεται πως ή πρόσληψη ενός γιατρού σε μόνιμη θέση έχει το μισό περίπου κόστος από την σύναψη σύμβασης και πολλαπλασιαστικό βέβαια κοινωνικό αποτέλεσμα. Η «έξοδος» από τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα είναι ιδιαίτερα «οικονομική» λύση».

«Δέσμευση μας η διατήρηση σταθερών και αξιοπρεπών σχέσεων εργασίας για το προσωπικό». (σημ: οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Η πρότασή μας

Όπως και οι άλλες ΔΕΚΟ σιγά σιγά το νοσοκομείο Σαντορίνης θα μπει στο Χρηματιστήριο και με βάση το καταστατικό λειτουργίας της η Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. ως πολυμετοχική εταιρεία, η πλειοψηφία των μετοχών της θα περάσει σε ιδιώτες. Μην έχουμε καμιά αμφιβολία γι’ αυτό. 

Έτσι θα έχει γίνει το πρώτο βήμα για να ξεπουληθεί και αργότερα σε ιδιώτες. Έτσι δεν έγινε εξάλλου και με μια σειρά άλλες ΔΕΚΟ;

Για αυτό πρέπει να παλέψουμε για:

  • Κατάργηση της Α.Ε.Μ.Υ. ΑΕ.
  • Άμεση λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης ως ΝΠΔΔ.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
  • Ανάπτυξη όλων των ιατρικών ειδικοτήτων που χρειάζονται στο νοσοκομείο για τη πλήρη φροντίδα των νησιωτών. 
  • Δημόσια, δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα για όλους τους συμπολίτες μας, μακριά από τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια της κερδοσκοπίας και της εκμετάλλευσης. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,147ΥποστηρικτέςΚάντε Like
647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα