Array

Nοσοκομείο Παπαγεωργίου – Θεσσαλονίκη:Η αγανάκτηση ξεχείλισε…

Της Στέλλας Χονδροματίδου, Νοσοκομειακή Επιτροπή

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο Παπαγεωργίου μέσα στον Ιούνιο, διεκδικώντας λύση σε μια σειρά βασικά και δίκαια αιτήματα.

Με μια πρώτη 24ωρη απεργία στις 8/6 και με μια δεύτερη 24ωρη στις 14/6 και με τρίτη 24ωρη στις 24 Ιούνη, και με συμμετοχή 100%, με συμβολικό κλείσιμο δρόμου έξω από το νοσοκομείο δείχνουν ότι έχουν ξεπεράσει τη φάση της απραξίας της προηγούμενης περιόδου όπου κυριαρχούσε ο κυβερνητικός συνδικαλισμός ο φόβος και οι συναινετικές αντιλήψεις απέναντι στη διοίκηση.

5 χρόνια κοροϊδίας

Από το 1999 ως σήμερα το νοσοκομείο λειτουργεί με όλα τα βασικά προβλήματα των εργαζομένων, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και αυτά που αφορούν το καθεστώς λειτουργίας του, άλυτα.

Οι χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό, η εντατικοποίηση, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και η έλευση των πανεπιστημιακών κλινικών (ο διακαής πόθος της διοίκησης) χωρίς όμως τις απαραίτητες προσλήψεις, σημαίνουν τον πολλαπλασιασμό του όγκου της δουλειάς και της εντατικοποίησης.

Το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων ειδικά για τους εργαζόμενους είναι αποικιοκρατικό και στην ουσία παράνομο καθώς δεν συμβαδίζει ούτε με αυτά που ισχύουν στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.

Πέρα από τα πιο πάνω οι εργαζόμενοι παλεύουν για συλλογικές συμβάσεις, παλεύουν για νόμιμες άδειες μητρότητας (!) παλεύουν για εργασιακά δικαιώματα κόντρα στο απαράδεκτο αυταρχικό καθεστώς που υπάρχει σήμερα.

Οι γιατροί παλεύουν για να δοθεί λύση στο συνταξιοδοτικό τους αφού είναι υποχρεωμένοι να έχουν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου.

Μετάλλιο εμπαιγμού από διοίκηση και ΠΕΣΥ

Όλα αυτά τα χρόνια η διοίκηση σε συνεργασία με το ΠΕΣΥ και όλες τις κυβερνήσεις εμπαίζει και εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους. Ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου μάλιστα σε διάφορες συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ διαβεβαιώνει ότι η γενική λειτουργία του νοσοκομείου είναι πολύ ικανοποιητική και ότι η διοίκηση θα δώσει λύση στα προβλήματα που υπάρχουν. Κάθε όριο υπομονής των εργαζομένων έχει εξαντληθεί.

Το απαραίτητο συμπλήρωμα στο σκηνικό της κοροϊδίας και της αδράνειας όλα αυτά τα χρόνια ήταν βέβαια ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, του παραγοντισμού, των παρασκηνίων, της υποταγής.

Αφού έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να μην προχωρήσει καμμία κινητοποίηση, για να μείνουν τα πράγματα όπως είναι σήμερα. αφού συνέβαλλαν στο ξεπούλημα των υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα (βλ. απογευματινά ιατρεία), οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ ανακάλυψαν σήμερα (!) την … απαράδεκτη κατάσταση και μάλιστα θυμήθηκαν και τον… δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου (!) σε ένα νοσοκομείο που λειτουργεί από το 1999 σαν ΝΠΙΔ (νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου)!

Συντονισμός και δυναμικές κινητοποιήσεις

Παρά το ότι οι γιατροί δεν συμμετείχαν στις 2 πρώτες 24ωρες, έστω και αργά, πήραν απόφαση για συμμετοχή στην 24ωρη της Πέμπτης 24/6.

Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη, θετική για την πορεία της πάλης των εργαζομένων και πρέπει να διαφυλαχτεί παλεύοντας αποφασιστικά ενάντια σε κάποιους κύκλους στο χώρο των γιατρών οι οποίοι υποστηρίζουν ξεχωριστές κινητοποιήσεις (!) των γιατρών από τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Σε γενική συνέλευση που έγινε μετά την τελευταία (τρίτη) 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία μέσα στον Ιούλη, συγκεκριμένα στις 22 και 23 του μηνός.

Υπάρχει η κατανόηση ότι κυβέρνηση και διοίκηση δεν πρόκειται να δώσουν λύσεις στα προβλήματα. Ότι αυτά θα χειροτερεύσουν με τον ερχομό των Ολυμπιακών αφού το Παπαγεωργίου είναι ένα από τα ολυμπιακά νοσοκομεία. Κι ότι χωρίς αγώνα τίποτα δεν πρόκειται να λυθεί.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα