Νορβηγία: να μην επιστρέψουμε στις βελόνες του πλεξίματος!

Σχόλιο του «Ξ»

 

Στις 24 Νοέμβρη, χιλιάδες γυναίκες σε πάνω από 30 πόλεις της Νορβηγίας, βγήκαν μαζικά στους δρόμους για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση που απειλείται από τα σχέδια της δεξιάς κυβέρνησης της Έρνα Σόλμπεργκ. Οι μαζικές, μαχητικές κινητοποιήσεις των γυναικών, είχαν ως βασικό σύνθημα το «Να μην επιστρέψουμε στις βελόνες του πλεξίματος – Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην επιλογή». Το σύνθημα αναφέρεται στις μαύρες εποχές κατά τις οποίες η άμβλωση ήταν παράνομη, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να καταφεύγουν σε αυτοσχέδιες, επικίνδυνες για τη ζωή τους μεθόδους τερματισμού μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Σήμερα, οι αμβλώσεις επιτρέπονται μέχρι τη δωδέκατη εβδομάδα της κύησης, με περιθώρια επέκτασης αυτού του χρονικού ορίου, αν υπάρχουν ιατρικές επιπλοκές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή της γυναίκας ή το έμβρυο. Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση έχουν να κάνουν με τον τερματισμό αυτής της δυνατότητας και την υποχρεωτική, εξευτελιστική συνέντευξη από επιτροπή για κάθε γυναίκα που επιθυμεί να τερματίσει μια εγκυμοσύνη για λόγους υγείας.

Την τελευταία φορά που επιχειρήθηκε αντίστοιχη επίθεση στο δικαίωμα στην άμβλωση, το 2014, το γυναικείο κίνημα κατάφερε να την αποτρέψει, απαντώντας με τεράστιες διαδηλώσεις κατά την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 του Μάρτη. Οι κινητοποιήσεις αυτές ήταν οι μεγαλύτερες από την 8η Μάρτη του 1975! Σήμερα, με τα γυναικεία δικαιώματα και ιδιαίτερα το δικαίωμα στην άμβλωση να αμφισβητούνται σε μια σειρά χώρες του κόσμου, τα γυναικεία κινήματα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Οι γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο, βγαίνουν ξανά στους δρόμους και διεκδικούν πραγματική ισότητα και έλεγχο πάνω στα σώματα και τις ζωές τους!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα