Norman Atlantic: Άλλη μια τραγωδία στο βωμό του κέρδους

Σχόλιο του «Ξ»

Γύρω από την τραγωδία του Norman Atlantic, με ήδη 13 επιβεβαιωμένα νεκρούς και τον συνολικό αριθμό επιβατών να παραμένει ακόμη άγνωστος, παραμένουν ακόμη πολλά ερωτηματικά. Όμως όλα τα στοιχεία που έχουν βγει μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα, δείχνουν πως δεν πρόκειται για ένα απλό «δυστύχημα» αλλά για άλλο ένα έγκλημα στο βωμό του κέρδους.

Μόλις 9 μέρες πριν το δυστύχημα, στις 19 Δεκεμβρίου, το Norman Atlantic είχε περάσει έλεγχο αξιοπλοΐας από τις λιμενικές αρχές της Πάτρας όπου και διαπιστώθηκαν σοβαρά  προβλήματα στο σχέδιο εκκένωσης του πλοίου, στις πόρτες που εξασφαλίζουν τη στεγανότητα τμημάτων του, τα φώτα εκτάκτου ανάγκης κ.α[1]. Δεύτερο, το πλοίο ταξίδευε υπερφορτωμένο, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες επιβατών. Τρίτο, σύμφωνα με μαρτυρίες πάλι πολλών επιβατών, ο συναγερμός δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ οι επιβάτες ξύπνησαν όταν πια ο καπνός από την φωτιά είχε φτάσει στις καμπίνες.

Με λίγα λόγια, το Norman Atlantic ήταν ένα σαπιοκάραβο. Οι κανόνες ασφαλείας δεν τηρούνταν, αλλά κανένας έλεγχος δεν γινόταν από τους αρμόδιους φορείς, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ιταλία.

Ο μοναδικός λόγος που τέτοια πλοία – «φέρετρα» επιτρέπεται να ταξιδεύουν, είναι για να βγάζουν μεγαλύτερα κέρδη οι εφοπλιστές.

Τα ελληνικά ΜΜΕ, προσπαθούν όλες αυτές τις μέρες να ρίξουν το φταίξιμο αποκλειστικά στην ιταλική πλευρά: στους Ιταλούς ιδιοκτήτες του πλοίου, τις ιταλικές αρχές, ακόμη και… τους Ιταλούς ναύτες!

«Ξεχνάνε» πως το πλοίο το είχε ναυλώσει η ΑΝΕΚ και του είχαν δώσει άδεια απόπλου και οι ελληνικές, πέρα απ’ τις ιταλικές, αρχές. Το μόνο που «θυμούνται» αρκετά συχνά είναι να μας λένε πόσο περήφανοι πρέπει να νιώθουμε για τους «δικούς μας», τους Έλληνες εφοπλιστές, που «τιμούν την χώρα διεθνώς».

«Ξεχνάνε» τραγωδίες, όπως του σαπιοκάραβου Σάμινα, που πήρε μαζί του στο βυθό 81 ανθρώπους ή την οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στο Αιγαίο από την βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond το 2007 στη Σαντορίνη.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ο ρόλος της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» του μεγάλου κεφαλαίου – όχι απλά καταστροφικός, αλλά εγκληματικός, δολοφονικός.

Για μια ακόμη φορά τίθεται επιτακτικά το ζήτημα: οι θαλάσσιες μεταφορές, όπως και οι εναέριες και επίγειες, πρέπει να είναι δημόσιες και όχι στα χέρια κερδοσκόπων κεφαλαιοκρατών. Ο κατάλογος με τα αεροπλάνα που πέφτουν, τα τρένα που εκτροχιάζονται και τα πλοία που βυθίζονται, δεν έχει τελειωμό.

Ειδικά στην Ελλάδα οι θαλάσσιες μεταφορές, είναι κρίσιμης σημασίας και για την επικοινωνία της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά το χειμώνα και για την τουριστική κίνηση το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή οι Έλληνες εφοπλιστές απολαμβάνουν εξωφρενικά προνόμια υπό την απειλή ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα αλλάξουν σημαία!

Σε μερικές βδομάδες στη χώρα θα έχουμε, εκτός απροόπτου, κυβέρνηση της Αριστεράς. Έχει υποχρέωση να βάλει τάξη σ’ αυτό το χάος κι αυτή την ασυδοσία.

___________________________

[1] Ανακοίνωση ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων και Πληρωμάτων Ναυαγωσωστικών – Ρυμουλκών: http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/58108/anakoinosi-ton-naytergatikon-somateion-gia-norman-atlantic-synypografei-i


7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
394ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής