Νορβηγία: γενικές απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Γενάρη

Των Trond Sverre και Elise Kollveit
Όσλο, Νορβηγία
Από το socialistworld.net

Στη Νορβηγία, μια από τις σκανδιναβικές χώρες-υποδείγματα κοινωνικού κράτους και ισχυρών εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων (τουλάχιστον μέχρι πριν από κάποια χρόνια) η κατάσταση αλλάζει ραγδαία. Ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός επιτίθεται με βιαιότητα στα εργατικά δικαιώματα, με ένα νέο πακέτο μέτρων, το λεγόμενο «Νέο Εργασιακό Περιβάλλον» που ανάμεσα στα άλλα διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, ανοίγοντας το δρόμο στη δημιουργία επισφαλών θέσεων εργασίας και μαζικής ημιαπασχόλησης.

Επιπλέον, τα νέα μέτρα προβλέπουν τη δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου δουλειάς και αφαιρούν από τα συνδικάτα τη δυνατότητα να επεμβαίνουν και να σταματούν εργασίες όταν οι συνθήκες κρίνονται επικίνδυνες για τους εργαζόμενους.

Η απάντηση των συνδικάτων

Απαντώντας στην επίθεση, η Εργατική Συνομοσπονδία στη Νορβηγία (LO) έχει προκηρύξει πανεθνική δίωρη στάση εργασίας στις 28 Γενάρη.

Μια κινητοποίηση που μπορεί για τα ελληνικά δεδομένα να φαίνεται σταγόνα στον ωκεανό, ωστόσο για τη Νορβηγία είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού οι απεργιακές κινητοποιήσεις που καλούνται από το σύνολο των συνδικάτων είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Οι πιο πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στο «Νέο Εργασιακό Περιβάλλον» τον περασμένο Σεπτέμβρη ήταν μαζικές, αλλά ασυντόνιστες και αποκομμένες μεταξύ τους.

Έτσι η απεργιακή δράση της 28ης Γενάρη, είναι ένας σημαντικός σταθμός για τη νορβηγική κοινωνία, που απορρίπτει τα νέα μέτρα κατά 62% και ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους, το 70% των οποίων δηλώνει την αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης.

Εξάλλου, τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων είναι ήδη ορατά σε μια σειρά τομείς, όπως π.χ. στο χώρο της υγείας, όπου το ωράριο έχει ήδη επεκταθεί, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εξοντώνονται, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ίδιων και βέβαια των ασθενών τους.

Οργή και δυσαρέσκεια

Οι επιθέσεις όμως δε σταματάνε εδώ, αφού πέρα από τις «μεταρρυθμίσεις» στα εργασιακά, η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, την ίδια ώρα που προχωρά σε προκλητικές φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους. Οι πολιτικές της δεξιάς κυβερνητικής συμμαχίας έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στην κοινωνία.

Την ίδια ώρα, το «Εργατικό Κόμμα» αν και βλέπει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να ανεβαίνουν (φτάνοντας το 41%) δεν αποτελεί πραγματική εναλλακτική στις πολιτικές της κυβέρνησης, αφού δηλώνει ότι θα διατηρήσει το «Νέο Εργασιακό Περιβάλλον», αλλά μετά από διάλογο με τα συνδικάτα!

Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, μόνη εναλλακτική για τη νορβηγική κοινωνία είναι ο αγώνας για την ανατροπή τους.

Παρά το γεγονός ότι οι ηγεσίες των συνδικάτων θα προσπαθήσουν να εκτονώσουν την οργή της κοινωνίας στην απεργιακή κινητοποίηση της 28ης Γενάρη, η βάση των εργαζομένων μπορεί να πιέσει για να τη μετατρέψει στο πρώτο βήμα ενός σχεδιασμένου απεργιακού αγώνα, με στόχο την ανατροπή των εργασιακών μεταρρυθμίσεων και την υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων των προηγούμενων δεκαετιών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα