Άρθρο της Σύνταξης από το νέο τεύχος του «Ξ» (τ. 513, 15-29 Μάη) που κυκλοφορεί και πάλι ηλεκτρονικά.
Το «Ξ» προσαρμοζόμενο στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, έχει αναστείλει την έντυπη έκδοση της εφημερίδας, κάτι το οποίο σημαίνει και απώλεια εσόδων & οικονομικής ενίσχυσης. Διατηρώντας όμως την ηλεκτρονική έκδοση, δίνουμε την ευκαιρία στα μέλη και τους φίλους αναγνώστες του «Ξ» να διαβάσουν την εφημερίδα μας και σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθειά μας διαδίδοντας τα άρθρα μας αλλά και ενισχύοντάς μας οικονομικά. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο τέλος αυτού του άρθρου και εδώ.
Μέχρι την ημέρα έκδοσης του «Ξ» (Παρασκευή 15/5), πάνω από τέσσερα εκατομμύρια κρούσματα covid 19 σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν καταγραφεί, ενώ ο επίσημος αριθμός των νεκρών της πανδημίας πλησιάζει τις 300.000. Στην Ελλάδα, πάνω από 150 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό, ενώ επισήμως τα κρούσματα ξεπερνάνε τα 2.700.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού αγωνιά για τη ζωή, την υγεία, την οικονομική της επιβίωση και το υγειονομικό προσωπικό του πλανήτη δίνει μια γιγάντια μάχη να συγκρατήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, κάποιοι βλέπουν στην κρίση ευκαιρίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον Απρίλη μόνο στις ΗΠΑ, 20,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, ενώ μέσα σε μια μόλις ημέρα οι οκτώ πλουσιότεροι Αμερικανοί είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται κατά 6,2 δις δολάρια!
Στην Ελλάδα από την άλλη, οι μεγάλες επιχειρήσεις, με τις πλάτες πάντα της κυβέρνησης, βάζουν σήμερα τις βάσεις για να αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη μέσα στα επόμενα χρόνια.
Εν μέσω καραντίνας, ενώ ο κόσμος βρισκόταν κλεισμένος στο σπίτι του, η κυβέρνηση έφερε με συνοπτικές διαδικασίες στο κοινοβούλιο ρυθμίσεις «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα των επιχειρηματιών. Από το νόμο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση ως τη νέα εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση», η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχασε την ευκαιρία που της έδωσε η καραντίνα, να φροντίσει για τα συμφέροντα της τάξης που υπηρετεί.
Με το σχέδιο νόμου για την παιδεία με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», η κυβέρνηση αυξάνει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, παρά το χρόνιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για μείωσή του προκειμένου να εξασφαλιστεί ποιοτικό μάθημα για όλα τα παιδιά. Ταυτόχρονα, αυξάνει τα εξεταζόμενα μαθήματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, επαναφέρει τη βάση του 10 για την εισαγωγή από τη μια τάξη στην άλλη και αποκλείει από τα δημόσια επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ) τα παιδιά άνω των 17 ετών! Έτσι, υποβαθμίζοντας συνειδητά την εκπαιδευτική διαδικασία στα δημόσια σχολεία, αλλά και αποκλείοντας ή εκδιώκοντας μεγάλο τμήμα των μαθητών από τη φοίτηση σε αυτά, η κυβέρνηση ωθεί σημαντικά κομμάτια της νεολαίας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Στους φίλους της δηλαδή, που απαιτούν υψηλά δίδακτρα, παρέχοντας κατά κανόνα εκπαίδευση επιπέδου «σκοιλ ελικικού». Σαν να μην έφταναν αυτά το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην εξοργιστική ρύθμιση για τη θέσπιση μόνιμης παρουσίας της κάμερας μέσα στις αίθουσες κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας ενώ επανέφερε και τον αναχρονιστικό θεσμό της διαγωγής.
Εν μέσω καραντίνας κατατέθηκε και το νομοσχέδιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, που ψηφίστηκε μία μόλις μέρα μετά τη λήξη της, προκαλώντας μαζικές κινητοποιήσεις. Ανάμεσα σε άλλα, ο νέος νόμος προβλέπει τη μαζική νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις, τη χωροθέτηση επικίνδυνων περιβαλλοντικά έργων σε προστατευόμενες περιοχές και περιοχές Natura (από νέους δρόμους και αναψυκτήρια μέχρι εξορύξεις και εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων) την προκλητική απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των «μεγάλων επενδύσεων» και τη μαζική επέκταση των αιολικών πάρκων σε βουνά και δάση, χωρίς κανένα σχεδιασμό για τις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες και για τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις που έχουν για τη φύση αυτού του είδους τα έργα.
Και για να συμπληρωθούν όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο στο αγαπημένο της «σπορ», την καταστολή. Έτσι, είδαμε το προηγούμενο διάστημα τον κόσμο που βγήκε σε δρόμους και πλατείες αναζητώντας λίγη χαλάρωση μετά τη σκληρή καραντίνα σχεδόν δύο μηνών να μπαίνει στο στόχαστρο των ΜΑΤ, όπως π.χ. στην πλατεία του Αγ. Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή. Τις ίδιες μέρες, κυβερνητικά στελέχη συνωστίστηκαν εξίσου με τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής στην εκδήλωση μνήμης για τους νεκρούς της Μαρφίν. Καμία αστυνομία ωστόσο δεν τους εμπόδισε, κανένας κίνδυνος δεν υπήρξε απ’ ότι φαίνεται για τη δημόσια υγεία…
Όλα αυτά, η καταστολή από τη μια και η εκμετάλλευση της καραντίνας για να περάσουν μια σειρά νόμοι προς το συμφέρον των μεγάλων επιχειρήσεων από την άλλη, έχει αρχίσει να εξοργίζει κομμάτια της νεολαίας και της κοινωνίας συνολικά. Αυτή την οργή πρέπει να μετατρέψουμε σε κινήματα ανατροπής την επόμενη περίοδο.
Η λειτουργία της σελίδας xekinima.org και του “Ξ” βασίζεται αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση μελών και φίλων. Στηρίξτε κι εσείς την προσπάθειά μας, έστω και με ένα μικρό ποσό ή γραφτείτε συνδρομητές στην ηλεκτρονική έκδοση της δεκαπενθήμερης εφημερίδας μας!