Νομοσχέδιο ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά, κόλαση για τους εργαζόμενους

Η κυβέρνηση έδωσε μέσα στον Ιανουάριο στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο με τίτλο «εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας και άλλες διατάξεις» που έχει σαν στόχο να καταπολεμήσει υποτίθεται την εργασιακή ανασφάλεια. Αν διαβάσει όμως κανείς το κείμενο του ν/σ κατανοεί ότι κάθε άλλο παρά μπορεί να επιτελέσει το σκοπό του.

1. Μπλοκάκια

Όσον αφορά τους εργαζόμενους με μπλοκάκια το ν/σ προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αλλά προϋποθέτει την ύπαρξη σύμβασης 3 συνεχών μηνών και την απασχόληση στον ίδιο εργοδότη.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι αυτή η ρύθμιση ίσχυε και πριν (μάλιστα χωρίς το προαπαιτούμενο τρίμηνο, φτάνει ο εργαζόμενος να αποδείκνυε ότι δούλευε για ένα και μοναδικό εργοδότη) αλλά χωρίς να εφαρμόζεται πουθενά και από την άλλη ότι το βάρος της απόδειξης πέφτει στον ίδιο τον εργαζόμενο.

Βλέπουμε δηλαδή ότι η κυβέρνηση δε στοχεύει να υποχρεώσει τους εργοδότες να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με κανονικές συμβάσεις και πλήρη δικαιώματα αλλά πετά το μπαλάκι στους εργαζόμενους.

2. Μερική απασχόληση

Το ν/σ και εδώ αντί να καταργεί τη μερική απασχόληση, από τη μια την επεκτείνει και στις ΔΕΚΟ ενώ, από την άλλη, ανοίγει το δρόμο και για τη μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής «όταν το ζητήσει ο εργαζόμενος».

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ανοίγει το δρόμο για τους εργοδότες να εκβιάζουν τους εργαζόμενους με την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας (ειδικά σήμερα που η ανεργία καλπάζει) για να δεχθούν τη μείωση των δικαιωμάτων τους.

Τέλος το ν/σ θεσμοθετεί την εκ περιτροπής εργασία (λιγότερες μέρες τη βδομάδα ή μήνες το χρόνο κοκ) χωρίς μάλιστα να δίνει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να μην αποδεχθούν αυτή τη λύση.

3. Δανεισμός και ενοικίαση εργαζομένων

Στο κομμάτι αυτό το ν/σ διατηρεί το καθεστώς σκλαβιάς για χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν με τη μορφή της ενοικίασης κατά χιλιάδες κυρίως σε μεγάλους ομίλους (τράπεζες, τηλεπικοινωνίες κτλ) και ασχολείται μόνο με όσους εργάζονται μέσω των γραφείων προσωρινής απασχόλησης.

Σε αυτή την περίπτωση δεν υποχρεώνει τους εργοδότες να προσλάβουν απευθείας εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα και ενώ απαγορεύει το συνεχή δανεισμό ενός εργαζόμενου από ένα γραφείο προσωρινής απασχόλησης σε μία εταιρεία δεν απαγορεύει τον συνεχή δανεισμό του ίδιου εργαζόμενου στην εταιρεία από διαφορετικά γραφεία.

Διευκολύνεται έτσι ο δρόμος για τη δημιουργία στην ουσία ενός σκλαβοπάζαρου εργαζομένων.

4. Εργολαβίες & συμβασιούχοι

Το ν/σ αυτό δεν αγγίζει καθόλου τα ζητήματα των εργολαβιών και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Από αυτό και μόνο φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση ρίχνει στάχτη στα μάτια της κοινωνίας αφού φτιάχνει ένα ν/σ για την επισφάλεια και δεν ασχολείται καθόλου με τους πάνω από 400.000 εργαζόμενους που βιώνουν εδώ και χρόνια την επισφάλεια με αυτές τις μορφές. Για την κυβέρνηση λοιπόν τα πράγματα με τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους σε εργολαβικές εταιρείες έχουν καλώς και δε χρειάζεται καμιά αλλαγή.

Το ν/σ της κυβέρνησης όχι μόνο δεν χτυπά την επισφάλεια στην εργασία αλλά εκτός από μερικές δευτερεύουσες ρυθμίσεις αφήνει ελεύθερους τους εργοδότες να κάνουν ό,τι θέλουν.

Καμία αυταπάτη – οργάνωση κι αγώνας ο μόνος δρόμος

Οι εργαζόμενοι και κυρίως όσοι βρίσκονται στην επισφάλεια δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από τα κυβερνητικά νομοσχέδια αλλά πρέπει να οργανωθούν για τα δικαιώματα τους και για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα για όλους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος.

Δημήτρης Πανταζόπουλος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα