Νομοσχέδιο για ταυτότητα φύλου, πολιτικά παιχνίδια και δικαιώματα των τρανς

Το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται η ψηφοφορία στην ολομέλεια την επόμενη περίοδο.

Το νομοσχέδιο αυτό, αν και έχει σημαντικές ελλείψεις, δεν παύει να είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τα δικαιώματα των διεμφυλικών (τρανς) ατόμων. Διεμφυλικά είναι τα άτομα που το βιολογικό τους φύλο, δηλαδή το φύλο με το οποίο γεννήθηκαν, δεν ταυτίζεται με το φύλο που τα ίδια τα άτομα προσδιορίζουν στον εαυτό τους. Δηλαδή το βιολογικό φύλο τους δεν ταυτίζεται με το κοινωνικό. Μέχρι σήμερα, η νομοθεσία προέβλεπε ότι για να μπορέσει ένα διεμφυλικό άτομο να επαναπροσδιορίσει το φύλο του, θα έπρεπε να προβεί σε επέμβαση διόρθωσης φύλου, κάτι που αφενός συνεπάγεται την στείρωση του ατόμου, αφετέρου είναι μία διαδικασία που δεν επιθυμούν όλα τα διεμφυλικά άτομα, ενώ είναι και εξαιρετικά κοστοβόρα. Προϋπέθετε επίσης να υπάρχει ψυχιατρική γνωμάτευση για «αναμφίβολη τρανσεξουαλικότητα» και να περάσει από δικαστική διαδικασία.

Περιττό μάλλον να πούμε ότι τα τρανς άτομα είναι από τις πιο καταπιεσμένες ομάδες στη σημερινή κοινωνία, καθώς θεωρούνται κάτι «άρρωστο» και αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και στα πιο απλά ζητήματα όπως να βρουν δουλειά, σπίτι, κτλ.

Αξίζει όμως πριν ασχοληθούμε με τις αλλαγές που θα επιφέρει η ψήφισή του νομοσχεδίου από την Βουλή στις ζωές των διεμφυλικών, να ασχοληθούμε και με το πολιτικό παιχνίδι που παίχτηκε στις πλάτες μίας από τις πιο καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες.

Το «θρίλερ» που εκτυλίχθηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής, είχε να κάνει με την στάση του Π. Καμένου και των ΑΝΕΛ, που κάθε μέρα προχωρούσε σε διαφορετικές δηλώσεις για το εάν τελικά το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, αφού οι πιέσεις που δεχόταν τόσο από βουλευτές του, όσο και από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους του, ήταν έντονες.

Με αφορμή τη στάση Π. Καμμένου, ΝΔ και ΔΗΣΥ, επίσης για λόγους μικροκομματικών συμφερόντων, δήλωσαν πως θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο μόνο εφόσον υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, επειδή καλούνται συνεχώς να κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά και να στηρίζουν την Κυβέρνηση κάθε φορά που ο Καμμένος αποφασίζει να παίξει το χαρτί του λαϊκισμού και να αποδείξει ότι «δε σέρνεται» πίσω από τον «αριστερό» ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν τελικά, ο Καμμένος αποφάσισε να δώσει τη στήριξή του στο νομοσχέδιο, είδαμε και ακούσαμε διάφορα «μαργαριτάρια» στα έδρανα της Βουλής.

Σοφία Βούλτεψη: Η προστάτιδα της Δημοκρατίας

Η Σοφία Βούλτεψη είχε και πάλι λαμπρές στιγμές στο Κοινοβούλιο. Καταρχήν, μη μπορώντας να κρύψει την απογοήτευσή της που το παιχνίδι με τον Καμμένο τελείωσε με τον τελευταίο να υποχωρεί και το κόμμα του να ψηφίζει υπέρ, έκανε ένα κακοποιητικό και τρανσφοβικό σχόλιο:

«Ο Καμμένος θα αλλάξει και φύλο προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία»

υπονοώντας ότι τα τρανς άτομα επαναπροσδιορίζουν το φύλο τους με κάποιον «υποχθόνιο» σκοπό, με κάποιο άλλο, κρυφό συμφέρον. Πόσο ανίδεη για τις ζωές των τρανς ανθρώπων, τις δυσκολίες και όλες τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν, είναι η Βούλτεψη για να ξεστομίζει μία τέτοια ατάκα;

Το «ρεσιτάλ» της όμως δε σταμάτησε εκεί. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή, τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου (αλήθεια, γιατί;) Χάρης Αποστόπουλος. Μετά από μεταξύ τους συνεννόηση, όταν ανέβηκε στο βήμα, οι ΛΟΑΤ+[1] οργανώσεις που συμμετείχαν στη συζήτηση αποχώρησαν από την αίθουσα και σύμφωνα με μαρτυρίες της Άννας Κουρουπού, μέλους του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, η Βούλτεψη άρχισε να τους φωνάζει: «Είστε φασίστες»! Γιατί, προφανώς είναι φασισμός να μη δέχεσαι να ακούσεις την τρανσφοβική ομιλία του εκπροσώπου της Εκκλησίας, όταν η Εκκλησία με κάθε ευκαιρία αποκαλεί τα ΛΟΑΤ+ άτομα «ζώα», «άρρωστους», «ανώμαλους» κοκ. Είναι φασισμός να προστατεύεις τον εαυτό σου από μία κατάσταση προσβλητική και κακοποιητική.

Κατσίκης: το δικαίωμα του καθενός τελειώνει εκεί που… ενοχλείται ο τρανσφοβικός

Στο θέατρο του παραλόγου, συμμετείχε και ο Κώστας Κατσίκης, βουλευτής των ΑΝΕΛ, που επέστησε την προσοχή για το γεγονός ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου, υπάρχει κίνδυνος για θεσμούς όπως το Άγιον Όρος, ο στρατός, ο αθλητισμός, αφού π.χ. άνθρωποι με βιολογικό φύλο το γυναικείο, μετά τον επαναπροσδιορισμό θα μπορούν να επισκεφτούν το Άγιο Όρος, αλλά και να συμμετέχουν σε αντρικές αθλητικές ομάδες, να πηγαίνουν στρατό κλπ…

Και επειδή μάλλον ακόμα και στα δικά του τα αυτιά αυτή η λογική ακουγότανε σαθρή, αποφάσισε να πετάξει και ένα «γνωμικό» για να φανεί πιο ψαγμένος. Έτσι, ο γνωστός από τα παλιά για τις ομοφοβικές του δηλώσεις Κατσίκης μας είπε:

«Το δικαίωμα του καθενός τελειώνει εκεί που αρχίζει του άλλου και το δικαίωμα του άλλου δεν είμαι σίγουρος ότι λήφθηκε υπόψη. Και ως άλλον εννοώ τα εκ φύσεως ετερόφυλα ζευγάρια».

Κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί ότι το νομοσχέδιο δεν καταπατά κανενός είδους δικαίωμα των ετερόφυλων ζευγαριών, αλλά αντιθέτως αποκαθιστά εν μέρει την ισονομία μεταξύ των τρανς ατόμων και των cis ατόμων, των ατόμων δηλαδή που το βιολογικό και το κοινωνικό τους φύλο ταυτίζονται. Τι σχέση έχει το δικαίωμα του καθενός να αυτοπροσδιορίζει το φύλο του με τα δικαιώματα των ετερόφυλων ζευγαριών; Μάλλον λοιπόν, αυτό που ήθελε να πει ο κύριος Κατσίκης είναι ότι τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων πρέπει να σταματάνε εκεί που «επιτρέπει» ο ομοφοβικός, τρανσφοβικός, βυθισμένος στο συντηρητισμό άνθρωπος.

Κ(άπα) Κ(άπα) Ε: το κόμμα σου λαέ;

Και αφού μιλήσαμε για ομοφοβικούς και τρανσφοβικούς ανθρώπους, πρέπει να αναφερθούμε και στο μοναδικό αριστερό κόμμα της σημερινής Βουλής, το ΚΚΕ, που οι θέσεις του δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτές του Κατσίκη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο επειδή το ζήτημα του φύλου είναι “αντικειμενικό” και όχι “υποκειμενικό”, ενώ επίσης αστικά κόμματα που το στηρίζουν

«περιορίζονται στη γνωστή αστική αντίληψη και πολιτική που αναγορεύει ως μέγιστο ανθρώπινο δικαίωμα την ατομική ικανότητα, την ατομική επιλογή, την ατομική ευθύνη».

Το ΚΚΕ λοιπόν αρνείται το δικαίωμα του κάθε ατόμου να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει και να εκφράζεται με όποιο φύλο επιθυμεί, καθώς το φύλο είναι «αντικειμενικό» και όσοι/ες δεν χωράτε σε αυτήν την αντικειμενικότητα, κόψτε το λαιμό σας! Επίσης, γυρνάει την πλάτη στα ατομικά δικαιώματα γιατί «διαφθείρουν» τη συλλογική συνείδηση του ατόμου! Την ίδια ώρα όμως, γυρνάει την πλάτη στις καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες και στις «ανάσες ελευθερίας» που μπορεί να τους προσφέρει η καλύτερη νομοθεσία.

Το νομοσχέδιο

Όσον αφορά το ίδιο το νομοσχέδιο, αν και όπως αναφέρθηκε κάνει κάποια βήματα μπροστά σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις που πρέπει να αναφερθούν. Καταρχήν, η διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου εξακολουθεί να είναι δικαστική, αφήνοντας στην υποκειμενική κρίση του/της δικαστή/ίνας το κατά πόσο η εξωτερική εμφάνιση ταιριάζει με το επιθυμητό φύλο του ατόμου. Αυτό απέχει πολύ από τις διεκδικήσεις των διεμφυλικών ατόμων για την αλλαγή των εγγράφων με μία απλή διαδικασία στο Ληξιαρχείο. Επίσης, προβλέπει ότι επαναπροσδιορισμός μπορεί να γίνει για άτομα από 17 ετών και άνω[2], αγνοώντας στην ουσία ότι η αναζήτηση του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας και έκφρασης φύλου μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, όπως άλλωστε και ο σχολικός εκφοβισμός των ΛΟΑΤ+ ατόμων. Τέλος, η νέα διαδικασία δεν αφορά έγγαμα άτομα, βάζοντας τα διεμφυλικά άτομα στην ουσία να επιλέξουν είτε το δικαίωμα στο γάμο, είτε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό του φύλου τους.

Πέρα από όλα αυτά όμως, πρέπει να κρατήσουμε και το εξής: κάθε νομικό δικαίωμα που κατακτιέται είναι πολύ σημαντικό, αλλά δυστυχώς δε συνεπάγεται την εξάλειψη της τρανσφοβίας, ομοφοβίας, κλπ. Είναι ζήτημα αφενός των ΛΟΑΤ+ οργανώσεων να συνεχίσουν τις διεκδικήσεις σε θεσμικό και κυρίως σε κινηματικό επίπεδο, αλλά αφετέρου είναι ζήτημα της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος, να συμπεριλάβουν στους αγώνες τους τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των ΛΟΑΤ+ ατόμων, στοχεύοντας σε μία κοινωνία όπου οι διακρίσεις βάσει φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού θα είναι παρελθόν.

 

 

[1] Λεσβίες Ομοφυλόφυλοι Αμφιφιλόφυλοι Τρανς +
[2] Στις 4/10 κατατέθηκε νομοτεχνική βελτίωση με βάση την οποία το όριο ηλικίας κατεβαίνει από τα 17 στα 15 έτη. Η ρύθμιση αυτή όμως είναι αμφίβολο αν θα περάσει, καθώς μια σειρά βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα την καταψηφίσουν. Σε κάθε περίπτωση, τα δύο χρόνια δε λύνουν το πρόβλημα, αφού εξακολουθεί να μη λαμβάνεται υπόψιν το γεγονός ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί τη σεξουαλικότητα ή την ταυτότητα φύλου του σε διαφορετική ηλικία. Το ΛΟΑΤ+ κίνημα διεκδικεί να μην υπάρχει όριο ηλικίας στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου. Επιπλέον, η ρύθμιση εξακολουθεί να μη λαμβάνει υπόψιν, τόσο το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, όσο και την πλήρη έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, με αποτέλεσμα οι νέοι άνθρωποι, αλλά και οι εκπαιδευτικοί να μην έχουν ολοκληρωμένη αντίληψη γύρω από τις διαφορετικές ταυτότητες και εκφράσεις φύλου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα