Νόμος για το Ασφαλιστικό: Πρώτος «εχθρός» οι γυναίκες

Του Γιώργου Κασαμπαλάκου

Μετά από αναμονή μηνών, ασάφειες και αοριστίες από τη μεριά της κυβέρνησης, κατατέθηκε τελικά το νομοσχέδιο της ασφαλιστικής «απορρύθμισης» στη βουλή. Ό,τι ήταν φήμες τώρα πια γίνονται συγκεκριμένα σχέδια με βασικό στόχο την μείωση των δαπανών του κράτους και των εργοδοτών, που μεταφράζεται: 

-σε μείωση των συντάξεων 

-σε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

-και σε μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Το νομοσχέδιο Πετραλιά προσπαθεί να εμφανιστεί λιγότερο επιθετικό από τα αρχικά σχέδια της κυβέρνησης. Αυτό δείχνει την ανησυχία της κυβέρνησης από τις κλιμακούμενες αντιδράσεις. Δεν αποτελεί όμως κανενός είδους αλλαγή πολιτικής. Θέλει να προχωρήσει τις αλλαγές της με την τακτική της σαλαμοποίησης – κτυπώντας δηλαδή σήμερα μερικούς κλάδους, αύριο άλλους, κοκ, παρά να τα βάλει με όλους μαζί ταυτόχρονα.

Παρόλα αυτά, η επίθεση δεν είναι καθόλου ήπια, και αφορά 1,5 εκ. εργαζόμενους.

Γυναίκες – μητέρες – αγρότισσες

Σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ως τα 65 έτη, ώστε να επιτευχθεί η περιβόητη «εξίσωση» μεταξύ αντρών και γυναικών.

Για να χρυσώσει το χάπι η κυβέρνηση χαρίζει 5 πλασματικά χρόνια στις γυναίκες με 3 παιδιά και 6μηνες άδειες μετ’ αποδοχών στις μητέρες.

Οι γυναίκες είναι οι μεγάλες «χαμένες», αφού το νομοσχέδιο πλήττει κυρίως αυτές. Από την βασική αυτή αρχή στις αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν ξεφεύγουν ούτε οι αγρότισσες, παρά το γεγονός πως ακόμα και 55 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν πρόταση να συνταξιοδοτούνται οι αγρότισσες στα 60. Έτσι ισχύει και για αυτές η σύνταξη στα 65.

Μείωση πρόωρων συντάξεων

Μείωση των αποδοχών για τις πρόωρες συντάξεις, κατά 6% για κάθε έτος. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος επιλέξει να αποχωρήσει στο 60ο αντί στο 65ο έτος η σύνταξή του θα είναι μειωμένη κατά 30% (Ελευθεροτυπία, 9/3/08). Η διάταξη αυτή ενεργοποιείται από του χρόνου (2009).

Eνοποιήσεις ταμείων – περικοπή επικουρικών συντάξεων

Μέσα από τις ενοποιήσεις των ταμείων μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις από 20% έως και 50%. Αυτό σημαίνει πως η σύνταξη, που είναι το άθροισμα κύριας και επικουρικής ασφάλισης, θα μειωθεί στο σύνολό της κατά 10% κατά μέσο όρο. Η υπόσχεση Καραμανλή περί μη μείωσης των συντάξεων αποδεικνύεται ένα ακόμη ψέμα. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει ακόμα και για όσους συνταξιοδοτηθούν τους επόμενους μήνες, δηλαδή θίγονται ακόμα και τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Δημιουργία «ασφαλιστικού κεφαλαίου αλληλεγγύης γενεών»

Με τον βαρύγδουπο αυτό τίτλο παίρνει σάρκα και οστά η δημιουργία ενός «κουμπαρά» όπου θα μπαίνουν χρήματα από ιδιωτικοποιήσεις (10%), τον ΦΠΑ (4%) και άλλες πηγές (10% των κοινωνικών πόρων που τώρα διαθέτουν ορισμένα ταμεία). Η δημιουργία αυτού του κουμπαρά ήταν πρόταση της ΓΣΕΕ που τώρα μιλάει για «κακή αντιγραφή της πρότασής της από την κυβέρνηση».

Έτσι οδηγούμαστε στην κατάσταση η κυβέρνηση να προτείνει κι άλλες αποκρατικοποιήσεις χρησιμοποιώντας σαν άλλοθι την υποστήριξη των ταμείων με το 10% των εσόδων, ή να προχωρεί σε αύξηση του ΦΠΑ για να δώσει, υποτίθεται, το 4% στα ταμεία! Και μπροστά σ’ αυτά τα συνδικάτα να μασούν τα λόγια τους, παρότι διαφωνούν με την ληστεία των αποθεματικών, γιατί υποστηρίζουν την ιδέα του κουμπαρά!

Σαλαμοποίηση

Όπως αναφέραμε πιο πάνω η κυβέρνηση έχει αφαιρέσει κάποια προκλητικά μέτρα από αυτά που φαινόταν να έχει στην ατζέντα της. Για παράδειγμα, δεν προχωρά στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, ενώ προσπαθεί να απαλύνει τα μέτρα για τους δημοσιογράφους, δημιουργώντας – παρά τις ενοποιήσεις – ένα ξεχωριστό ταμείο τύπου. Είναι η μέθοδος της σαλαμοποίησης, της κατάτμησης δηλαδή των μέτρων ώστε να μην περάσουν όλα μαζί και ξεσηκωθεί το σύνολο της κοινωνίας. Στην ουσία όμως, τα μέτρα που παίρνει είναι πολύ σκληρά και αφορούν όλους τους εργαζόμενους, κυρίως βέβαια τους νεώτερους και τις γυναίκες. Οι εργαζόμενοι το έχουν καταλάβει αυτό και γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε στην κυβέρνηση την απάντηση που επιβάλλεται.

Διεκδικούμε

– Καμία αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, καμία μείωση των συντάξεων για κανένα κλάδο εργαζομένων, κατάργηση των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων (Σιούφα και Ρέππα). 

– Να ξοφλήσει, τώρα, η κυβέρνηση τα χρέη της στα ταμεία, ύψους 12,4 δις € 

– Να επιστραφούν στα ταμεία τα κλεμμένα των προηγούμενων δεκαετιών – 83 δις €

– Να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών ύψους 4 δις € τον χρόνο

– Να γίνει η εισφοροδιαφυγή ποινικό αδίκημα που να τιμωρείται σκληρά, όπως η κλοπή δημόσιας περιουσίας

– Να χτυπηθούν τα κυκλώματα που λυμαίνονται τα ταμεία στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου

– Να δημιουργηθεί Ενιαίος Φορέας Υγείας Φαρμάκου και Κοινωνικής Ασφάλισης, κάτω από τον έλεγχο και τη διαχείριση των εργαζομένων και της κοινωνίας για να τερματιστεί η κερδοσκοπία των φαρμακευτικών εταιρειών και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών 

– Τα ταμεία να περάσουν στα χέρια των εργαζομένων. Οι διοικήσεις να αποτελούνται κατά πλειοψηφία από εκλεγμένους και ανακλητούς εκπροσώπους των εργαζομένων

Ένας παραπέρα στόχος του κινήματος πρέπει να είναι η δημιουργία επιτροπών εργατικού ελέγχου σε όλους τους εργατικούς χώρους γιατί μόνο επιτροπές εκλεγμένες απ’ τους εργαζόμενους και υπόλογες σ’ αυτούς, μπορούν να ελέγξουν πραγματικά την εισφοροδιαφυγή, τις απάτες και τη διαφθορά.

Σε μακροπρόθεσμη βάση στόχος πρέπει να είναι να περάσουν οι στρατηγικές επιχειρήσεις της οικονομίας στα χέρια των εργαζομένων, κάτω από συνθήκες εργατικού και κοινωνικού ελέγχου και διαφάνειας, για να σχεδιαστεί η οικονομία για τις ανάγκες των εργαζομένων, αντί να υπηρετεί τα κέρδη μιας χούφτας μεγαλοβιομήχανων. Με μαζικές δημόσιες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες θα είναι δυνατή και η δραστική μείωση των ωρών εργασίας καθώς και η δραστική μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Έτσι θα μπορούν οι εργαζόμενοι να χαρούν τη ζωή τους σε πλήρη αντίθεση με τον καπιταλισμό που θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,180ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,011ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα