Νίκος Φωτόπουλος, πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Γενική Απεργία Διαρκείας με στόχο να πέσει η κυβέρνηση!

Την πιο προωθημένη πρόταση που έχει γίνει από πρόεδρο εργατικής ομοσπονδίας, για τους αγώνες που απαιτούνται σήμερα, έκανε ο Νίκος Φωτόπουλος, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, στη προχτεσινή σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ. Πρότεινε την προκήρυξη γενικής απεργίας διαρκείας, με στόχο να πέσει η κυβέρνηση και η πολιτική που ασκεί. Χρειάζεται να τονίσουμε, όχι απλά να σημειώσουμε, ότι κανένα από τα δύο μαζικά κόμματα της Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, δεν υιοθετεί ούτε παλεύει στους διάφορους εργατικούς χώρους για αυτό το αίτημα.

Πιο ειδικά η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Φωτόπουλος περιλαμβάνει:

 • καθημερινή περιφρούρηση του κτηρίου της ΕΡΤ από όλους τους συνδικαλιστές, όλων των ομοσπονδιών, όλων των σωματείων σε 24ωρη βάση.
 • Καθημερινές συγκεντρώσεις μετά το σχόλασμα όλων των εργαζομένων έξω από το κτήριο της ΕΡΤ.
 • Σε 20 ημέρες γενική πολιτική απεργία διαρκείας, προκειμένου να υπάρξει καλή οργάνωση με περιοδείες σε όλους τους χώρους.

Ο Νίκος Φωτόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, μιλώντας για «εγκληματικά λάθη» από τη μεριά της και καταγγέλλοντας την ότι εξάγγελλε αγώνες «για τα μάτια» και «χωρίς να κάνει τίποτα να τους προετοιμάσει ώστε να έχουν συμμετοχή». Ζήτησε να καλεστεί γενική απεργία διαρκείας σε 20 μέρες από τώρα η οποία να είναι «πολύ, πάρα πολύ καλά προετοιμασμένη» με αίτημα «να πέσει η κυβέρνηση.

Το Ξεκίνημα συμφωνεί με τις πιο πάνω προτάσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι επίσης συμφωνούν και προσδοκούν ένα τέτοιο πρόγραμμα δράσης από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Εργατικά σωματεία παίρνουν συχνά ανάλογες αποφάσεις καλώντας τις κεντρικές συνδικαλιστικές ηγεσίες να προχωρήσουν σε πραγματικά μαχητικούς αποφασιστικούς αγώνες, όπως έκαναν ενδεικτικά οι μουσικοί του Δήμου Αθήνας πριν μερικές μέρες (14/6/2013, https://xekinima.org/arthra/view/article/syllogos-moysikon-dimoy-athinas-kalesma-gia-48ores-aper/ ). Τοποθετήσεις όπως αυτές του Ν. Φωτόπουλου στην Ε.Ε. της ΓΣΕΕ, όσο σωστές και αν είναι πολιτικά και συνδικαλιστικά, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα που υπάρχει: που είναι η άρνηση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν σε πραγματικούς αγώνες. Χρειάζεται επομένως να παρθούν πρωτοβουλίες. Και αυτές είναι να «συναντηθούν» να μιλήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις για το τι πρέπει να γίνει και στη συνέχεια να συντονίσουν τον βηματισμό τους μαχητικοί κλάδοι, όπως είναι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, στην καθαριότητα και αλλού στους Δήμους, οι Εκπαιδευτικοί, οι Ναυτεργάτες και οι Συγκοινωνίες που μόλις πρόσφατα έχουν επιστρατευτεί… άλλοι που τους ετοιμάζουν για το σφαγείο όπως η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ… για να μην αναφέρουμε τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ που δίνουν μάχη «ζωής και θανάτου» αυτό τον καιρό… Μόνο με συντονισμό των μαχητικών κλάδων από τα κάτω μπορούμε να ελπίζουμε σε αγώνες πραγματικούς, μαχητικούς και αποφασιστικούς. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αν όχι στο σύνολο της τουλάχιστον τα τμήματά της που συσπειρώνονται γύρω από τις προτάσεις του Ν. Φωτόπουλου, έχουν χρέος και μπορούν να παίξει καταλυτικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια. Κι αυτό το λέμε έχοντας πλήρη κατανόηση ότι δεν είναι εύκολος αυτός ο συντονισμός, και δεν είναι περίπατος οι αγώνες που προτείνουμε. Είναι όμως ο μόνος δρόμος που έχει απομείνει στο κίνημα. Κι έτσι αποτελεί βασικό καθήκον για τους μαχητικούς κλάδους.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες περιεχόμενο της τοποθέτησης του Νίκου Φωτόπουλου στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Η ΓΣΕΕ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ

Συναδέλφισσες-οι,

Εργαζόμενες –οι,

Υπάρχουν συνδικαλιστές που η συνείδησή και οι προτάσεις τους υπολείπονται της διάθεσης και της συνείδησης των εργαζομένων (ο κόσμος τους έχει ξεπεράσει) και υπάρχουν και συνδικαλιστές που οι προτάσεις τους είναι έτη φωτός μπροστά από την διάθεση του κόσμου.

Τους δεύτερους συνήθως τους αποκαλούν σεχταριστές.

Όσα χρόνια ασχολούμαι με τα κοινά προσέχω να μην καταταγώ σε καμιά από αυτές τις δυο κατηγορίες.

Με βάση τα παραπάνω όταν ακούω την πρόταση «ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ» έλεγα και εξακολουθώ να λέω ότι το κύριο σε έναν αγώνα δεν είναι η διάρκεια του αγώνα αλλά το αν πιστεύεις τον αγώνα και κατ’ επέκταση πόσο τον προετοιμάζεις ώστε να έχει επιτυχία.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το εργατικό κίνημα νίκησε και με μια 24ωρη. Τι 24ωρη όμως; ΚΑΛΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ! Με συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων, εκατομμυρίων εργαζομένων.

Το γεγονός αυτό , αποδεικνύει (όταν χάνουμε) ότι τις περισσότερες φορές δεν φταίει το «όπλο» που χρησιμοποιήσαμε αλλά εμείς, οι χειριστές του όπλου.

Σήμερα,

 • εξαιτίας των εγκληματικών «λαθών» – της ηγεσίας της ΓΣΕΕ αλλά και της ανοχής σε αυτά τα   «λάθη» πολλών συνδικαλιστών και σε χαμηλότερο επίπεδο
 • εξαιτίας του τρόπου που – οργανώθηκε ο «αγώνας» και η «αντίσταση» του εργατικού κινήματος – που μόνο αγώνας και αντίσταση δεν ήταν (γι αυτό και οι πολιτικές της τρόϊκας πέρασαν)
 • οι εργαζόμενοι που πριν ένα χρόνο συμμετείχαν στους αγώνες (σ’ αυτούς αναφέρομαι) έπαψαν πλέον να συμμετέχουν…

Και όχι μόνο αυτό, με τις αλλεπάλληλες ήττες πέρασε και στην συνείδηση τους η καταστροφική λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων.

Σήμερα, πολλοί εργαζόμενοι αντί να αποδώσουν την κύρια ευθύνη για το γεγονός του ότι τρία χρόνια τώρα δεν καταφέραμε να τους σταματήσουμε,

 • στο ότι ηττηθήκαμε ιδεολογικά (με την έννοια του ότι πέρασε η μαύρη προπαγάνδα του συστήματος ότι «δεν γινόταν αλλιώς « και ότι «δεν υπήρχε άλλη πολιτική») και
 • στο ότι τους αγώνες που εξήγγειλε η ηγεσία της ΓΣΕΕ τους εξήγγειλε «για τα μάτια» χωρίς να κάνει τίποτα να τους προετοιμάσει ώστε να έχουν συμμετοχή και έτσι να νικήσουμε
 • την αποδίδουν στο χρόνο (την χρονική διάρκεια) των αγώνων μας, ενώ κανονικά δεν είναι αυτό το κύριο.

Με βάση αυτή την πραγματικότητα και με δεδομένο το γεγονός του ότι ο κόσμος που συμμετείχε πριν ένα και δύο χρόνια δεν συμμετέχει πλέον σε 24ωρες (το βλέπουμε) γιατί όπως ο ίδιος λέει τις θεωρεί χαμένα μεροκάματα, η πρόταση μου για να φέρουμε ξανά τους εργαζόμενους κοντά μας, είναι να ακούσουμε τη φωνή τους, να ακούσουμε αυτό που προτείνουν και μάλιστα σε πολύ μεγάλη έκταση, και να αποφασίσουμε:

ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ από όλους τους χώρους Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ – πολύ  (πάρα πολύ) καλά προετοιμασμένη ώστε να βαρέσουν όλα τα σφυριά μαζί, ταυτόχρονα στο ίδιο αμόνι.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Με αίτημα να πέσει αυτή η πολιτική, να πέσει αυτή η κυβέρνηση.

Βασικό, βασικότατο σημείο για να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι, πέρα από το να εξαγγείλουμε την ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, είναι να του δείξουμε τον άλλο δρόμο.

Να του δείξουμε ότι γινόταν και αλλιώς.

Βασικό, βασικότατο σημείο για να συμμετάσχει ο κόσμος είναι να του δώσουμε όραμα και προοπτική.

Άρα μαζί με το «να πέσει αυτή η πολιτική», ταυτόχρονα πρέπει να αναδείξουμε την άλλη πολιτική.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΗΤΑΝ:

 1. Καθημερινή περιφρούρηση του κτιρίου της ΕΡΤ από όλους τους συνδικαλιστές, όλων των Ομοσπονδιών, όλων των σωματείων σε 24ωρη βάση.(Η αλληλεγγύη δεν εκδηλώνεται χωρίς κόπο και κόστος.)
 2. Καθημερινές συγκεντρώσεις μετά το σχόλασμα όλων των εργαζομένων έξω από το κτίριο της ΕΡΤ.
 3. Σε 20 ημέρες από τώρα –για να οργανωθεί καλά, πολύ καλά– με περιοδείες σε όλους τους χώρους ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
 4. με αίτημα
  Να πέσει αυτή η Κυβέρνηση.
  Να πέσει αυτή η πολιτική

ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Η ΓΣΕΕ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα