Νίκη στον αγώνα των καλλιτεχνών! Στηρίζουμε τη 48ωρη απεργία και τις πορείες της Πέμπτης 2/2

Ανακοίνωση απ’ το «Ξ»

Από τα μέσα Δεκέμβρη σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών καθώς και εργαζόμενοι του χώρου, βρίσκονται σε αναβρασμό και κινητοποιήσεις. Αιτία είναι το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 που υποβαθμίζει την αξία των πτυχίων τους, υποβιβάζοντάς τα από ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης – αντίστοιχο των πρώην ΤΕΙ) σε ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση – αντίστοιχο των απολυτηρίων λυκείου). Η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα σημαίνει αφενός μισθολογική υποβάθμιση και χτύπημα επαγγελματικών δικαιωμάτων και αφετέρου αποτελεί πρόκληση για τους καλλιτέχνες, καθώς «διαγράφει» τους κόπους, τα χρόνια και τα έξοδα που έχουν κάνει χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου για να σπουδάσουν την τέχνη που αγαπούν και να την κάνουν επάγγελμα.

Εδώ και 45 ημέρες πραγματοποιούνται ενημερωτικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, πορείες και διαμαρτυρίες σε βδομαδιάτικη βάση. 

Οι σπουδαστές προχώρησαν σε καταλήψεις των Δραματικών Σχολών του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα, του Κρατικού στη Θεσ/νίκη, του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΕ) Πάτρας και τελευταία της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης (χορού) και υπήρξε συντονισμός του αγώνα μεταξύ των περισσότερων σχολών. 

Τα σωματεία και οι ομοσπονδίες εργαζομένων του κλάδου προχώρησαν επίσης σε κινητοποιήσεις, με αποκορύφωμα την προκήρυξη 48ωρης απεργίας από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος (ΠΟΘΑ) για τις 1-2 Φλεβάρη και την ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου για την πρόθεση των καθηγητών να παραιτηθούν όλοι/ες μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου αν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση υπό πίεση – συνεχίζει όμως την επίθεση

Οι κινητοποιήσεις, η μαζική κατακραυγή από τον καλλιτεχνικό κόσμο για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και η στήριξη που υπήρξε από την κοινωνία, ανάγκασαν τον Μητσοτάκη να προχωρήσει το Σάββατο 28/1 σε μια ανάρτηση στα social media για το ζήτημα. Εκεί προσπάθησε να δείξει ότι «ακούει τις αγωνίες των καλλιτεχνών», ότι το ΠΔ 85/2022 παρεξηγήθηκε κλπ και ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για «Δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών ως το 2025» αλλά και για «ειδικό μισθολόγιο των καλλιτεχνών». Στην ουσία ήταν μια προσπάθεια για αναδίπλωση που στην ουσία όμως απλά στόχευε στο να θολώσει τα νερά.

Αυτό επιβεβαιώθηκε στις 31/1 όπου ήρθε στη δημοσιότητα «διορθωτική» τροπολογία που θεσμοθετεί τα παραπάνω. Σωματεία και Ομοσπονδίες εργαζομένων του κλάδου αναφέρουν ότι πρόκειται για «εμπαιγμό» και «νέα κατάργηση δικαιωμάτων». 

Σύμφωνα με την τροπολογία, πλέον οι αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΟΤΑ και ΝΠΙΔ θα καθορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των συναρμόδιων Υπουργών. Αυτό σημαίνει ότι οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση! Επιπλέον, δεν καταργείται η υποβάθμιση των πτυχίων σε ΔΕ που προβλέπει το ΠΔ 85/2022, ενώ ακόμα και όσοι σήμερα κατατάσσονται μισθολογικά στην κατηγορία ΤΕ κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν.

Παράλληλα, οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις στοχεύουν έτσι ώστε τα ιδιωτικά κολλέγια να βρουν έτοιμο το έδαφος για να μπορέσουν σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού να δίνουν «πανεπιστημιακά πτυχία» παραστατικών τεχνών – ένα ακόμα πεδίο για την ιδιωτική εκπαίδευση που για χρόνια υπηρετεί πιστά η ΝΔ.

Σπουδαστές-απόφοιτοι-εργαζόμενοι καλλιτέχνες σε θέσεις μάχης!

Δεν είναι η πρώτη επίθεση που δέχονται οι άνθρωποι του χώρου της τέχνης. Ήταν αυτοί/ες που μέσα στην πανδημία είδαν τα εισοδήματά τους να μηδενίζονται, χωρίς να έχουν καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, η οποία τώρα περνάει σε νέα επίθεση. Και βέβαια μιλώντας για «καλλιτέχνες» δεν εννοούμε τους διάσημους που αμείβονται με άλλους όρους, αλλά τις χιλιάδες που για χρόνια κοπιάζουν και εργάζονται σκληρά και ίσα-ίσα τα βγάζουν πέρα.

Απέναντι σ’ αυτήν την επίθεση οι καλλιτέχνες απαντούν μαζικά και συλλογικά. Η 48ωρη απεργία για 1-2 Φλεβάρη έχει πλέον μετατραπεί σε παν-καλλιτεχνική. Αποφάσεις συμμετοχής έχουν το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Μουσικών Φιλαρμονικής ΟΠΑΝ Δήμου Αθηναίων κ.α. ενώ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλύπτει επίσης όλους τους καλλιτέχνες-δημοτικούς υπαλλήλους. Ακόμα, 3ωρες στάσεις εργασίας 11:00-14:00 έχει αποφασίσει η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ για 2 Φλεβάρη.

Τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερες παραστάσεις, πρόβες και γυρίσματα ακυρώνονται, καθηγητές Δημοτικών Ωδείων ανακοινώνουν ότι συμμετέχουν στην απεργία, σταντ-απ κωμικοί ακυρώνουν παραστάσεις, καλώντας παράλληλα τον κόσμο να στηρίξει τον αγώνα και να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις!

Την Πέμπτη 2 Φλεβάρη στις 12.00 καλείται μαζικό παν-καλλιτεχνικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στην Αθήνα και αντίστοιχα στο Άγαλμα Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον αγώνα των σπουδαστών και των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών και διεκδικούμε μαζί τους:

 • Κατάργηση του ΠΔ 85/2022.
 • Καμία υποβάθμιση των τίτλων σπουδών, επαναφορά τους στη βαθμίδα ΤΕ, συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλο τον κλάδο.
 • Ίδρυση ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης για τις παραστατικές τέχνες, σύμφωνα με το πρότυπο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
 • Επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία σε όσες τάξεις έχουν καταργηθεί. 
 • Κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων. 
 • Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Καλλιτεχνική Εκπαίδευση, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι και την Πανεπιστημιακή Βαθμίδα.

Διαβάστε στη συνέχεια το κάλεσμα του Συλλόγου Μουσικών Φιλαρμονικής ΟΠΑΝΔΑ

Συμμετέχουμε μαζικά στην 48ωρη παν-καλλιτεχνική απεργία, αύριο 1 και μεθαύριο, 2  Φλεβάρη και στο παν-καλλιτεχνικό απεργιακό συλλαλητήριο την Πέμπτη στις 12:00 στο Σύνταγμα.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, 

μετά τις πιέσεις που άσκησαν οι πολύ μαζικές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν, η κυβέρνηση επιχειρεί διά στόματος πρωθυπουργού να θολώσει το τοπίο και να δημιουργήσει εφησυχασμό στον καλλιτεχνικό κόσμο.

Αυτό που καταφέρνει, στην πραγματικότητα, είναι να εντείνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το αύριο του κλάδου σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Μόνο έτσι μπορούν να αναγνωστούν οι εξαγγελίες περί ειδικού καλλιτεχνικού μισθολογίου, οι γενικές αναφορές για ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής μουσικής, αλλά και η τροπολογία που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση και προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι αμοιβές των καλλιτεχνών σε ΟΤΑ και ΝΠΙΔ θα καθορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργών

Συνάδελφοι, οι κατευθύνσεις αυτές θέτουν υπό αίρεση τα σημερινά μας κεκτημένα και μας καθιστούν έρμαια στις ορέξεις της εκάστοτε κυβέρνησης που θα μπορεί πλέον με μια απλή υπουργική απόφαση να επιφέρει βλαπτικές μεταβολές στην μισθολογική και υπηρεσιακή μας κατάσταση.

Μαζί με όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία, τους συλλόγους σπουδαστών και γονέων, τους μαθητές καλλιτεχνικών σχολείων και το διδακτικό προσωπικό καλλιτεχνικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κλιμακώνουμε τον αγώνα για να σταματήσουμε την επίθεση, βάζοντας μπροστά την ικανοποίηση των πραγματικών αιτημάτων μας!

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

 • Άμεση απόσυρση των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από το ΠΔ 85/22. Καμία μισθολογική υποβάθμιση σε ειδικότητες του κλάδου, εξειδίκευση και επέκταση της εφαρμογής του άρθρου 26 του ν.4325/15 σε όλες τις καλλιτεχνικές ειδικότητες.
 • Όχι στην υποβάθμιση των τίτλων σπουδών μας μέσω της «ακαδημαϊκής υποτίμησης» με ΙΕΚ. 
 • Όχι στα ειδικά μισθολόγια και στον καθορισμό των αμοιβών μας από υπουργικές αποφάσεις – συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους τέχνης και πολιτισμού.
 • Δημιουργία ενιαίας, δημόσιας και δωρεάν καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από την προσχολική αγωγή μέχρι και το πανεπιστήμιο.
 • Ίδρυση ανωτάτων τμημάτων καλλιτεχνικών σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια για όλες τις καλλιτεχνικές ειδικότητες.

Συμμετέχουμε μαζικά στη 48ωρη απεργία και στο παν-καλλιτεχνικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 2 Φλεβάρη στις 12:00 στην πλατεία Συντάγματος (προσυγκέντρωση Φιλαρμονικής, ώρα 11:45, public Συντάγματος).

Όλοι – όλες στην απεργία, στο συλλαλητήριο, καθώς και στην τακτική συνέλευση του συλλόγου τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη όπου θα συζητήσουμε το θέμα συλλογικά.

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα