Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων σε δημόσιους φορείς μέσω του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ

Ανακοίνωση του «Ξ»

Σε νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, την Τετάρτη 27 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, καλεί το Συντονιστικό Αγώνα Εργαζομένων που δουλεύουν σε δημόσιους φορείς μέσω του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Στην κινητοποίηση καλεί και η ΑΔΕΔΥ που έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας.

Η κινητοποίηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της στάσης εργασίας (με την κάλυψη και πάλι της ΑΔΕΔΥ) και της συγκέντρωσης που έγινε στο Υπουργείο την προηγούμενη Τετάρτη.

Το συντονιστικό καταγγέλλει πως οι εργαζόμενοι/ες δεν πήραν καμία απάντηση από τη συνάντηση που είχαν με εκπρόσωπο του υπουργείου, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει πως «δεν γνωρίζει» το πρόγραμμα και πως τα αιτήματα των εργαζομένων «δεν αφορούν το υπουργείο».

Οι εργαζόμενοι του προγράμματος αυτού έχουν καταλάβει θέσεις και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε 11 υπουργεία και σε όλες σχεδόν τις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς. Ενώ ακόμα και το πρόγραμμα αυτό καθαυτό δεν έχει υλοποιηθεί στο ακέραιο. Ενώ έκανε λόγο για 5.500 θέσεις εργασίας διάρκειας ενός έτους άνεργων πτυχιούχων 22-29 ετών, σήμερα εργάζονται κάτω από 4.000 άτομα.

Αυτή είναι η νέα κανονικότητα που θέλουν να επιβάλλουν στην κοινωνία. Εργαζόμενοι πλήρως αναλώσιμοι και όμηροι στα χέρια των κομμάτων του κατεστημένου, όχι πραγματική μείωση αλλά ανακύκλωση της ανεργίας, αντικατάσταση της σταθερής εργασίας με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία.

Δεν θα τους περάσει. Αρνούμαστε να βαδίσουμε στον δρόμο που μας παρουσιάζουν ως μονόδρομο.

Όπως λένε και ίδιοι οι εργαζόμενοι-ες στην ανακοίνωσή τους:

«Δεν είμαστε “ωφελούμενοι”, όπως ονομάζουν εμάς, αλλά και χιλιάδες άλλους/ες συναδέλφους, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και οι κατά καιρούς κυβερνήσεις. Εργαζόμαστε ισότιμα με κάθε άλλο υπάλληλο στους φορείς όπου υπαγόμαστε και διεκδικούμε το αυτονόητο: να μην πεταχτούμε στην ανεργία μετά από ένα σύντομο διάστημα, τη στιγμή μάλιστα που καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.»

Μάλιστα, πολύ εύστοχα σημειώνουν ότι η μη ανανέωση των συμβάσεων πέρα από το προφανές, το πέταγμα στην ανεργία χιλιάδων νέων ανθρώπων, θα σημάνει και κάθετη πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Και διεκδικούν:

“Άμεση ανανέωση- παράταση της σύμβασής μας για χρονική διάρκεια ίση με την αρχική προκήρυξη και παράλληλη εκκίνηση διαδικασιών για τη μετατροπή των συμβάσεων μας σε αορίστου χρόνου με προοπτική τη μονιμοποίησή μας.”

Ως Ξεκίνημα στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων μέσω του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Παλεύουμε για σταθερή και μόνιμη εργασία. Άμεσα να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις στις δημόσιες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα να υπάρξει εκδημοκρατισμός του Δημοσίου, με έλεγχο της λειτουργίας των υπηρεσιών και των δομών του από τους ίδιους εργαζόμενους και την κοινωνία, προκειμένου να καταπολεμηθεί η διαφθορά και η πολιτική των ρουσφετιών και να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερη και πιο ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών.

Για να κερδηθεί αυτή η μάχη απαιτείται συντονισμός και πολύ καλός σχεδιασμός. Κοινά κλιμάκια μόνιμου προσωπικού και συμβασιούχων να βγουν περιοδείες στους χώρους εργασίας προκειμένου να οργανωθεί η κινητοποίηση. Οι αριστερές πολιτικές δυνάμεις και οι μαχητικές συνδικαλιστικές παρατάξεις να ανοίξουν το ζήτημα στην κοινωνία, εξηγώντας ότι είναι μια μάχη που μας αφορά όλες και όλους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα