Array

Νίκη για τις εργαζόμενες – η «Diamant» υποχωρεί κάτω από την πίεση της εκστρατείας!


Η εκστρατεία ενάντια στις συνθήκες εργασίας και τις απολύσεις στην επιχείρηση τηλεπωλήσεων «
Diamant» έχει σημειώσει σημαντική επιτυχία, καθώς κάτω από την τεράστια πίεση που της ασκήθηκε, η εργοδοσία άρχισε να σέβεται τις συμβάσεις και τα νόμιμα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το «Ξεκίνημα» Θεσσαλονίκης μοιράζει έξω από το κατάστημα της «Diamant» μια νέα προκήρυξη που κάνει απολογισμό αυτού του αγώνα.

Μια πρώτη αλλά πολύ σημαντική νίκη των εργαζομένων βλέπουμε μετά την έκταση που έχει πάρει η εκστρατεία που ξεκινήσαμε σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες λάστιχο στη Diamant ΑΕ. Η εργοδοσία έχει αναγκαστεί να σταματήσει τις εξοντωτικές υπερωρίες λόγω της πίεσης, ενώ το κλίμα μέσα στο τηλεφωνικό κέντρο έχει αλλάξει.

Αντιδράσεις από έξω κι από μέσα

Η εκστρατεία ξεκίνησε πριν μια εβδομάδα (Δευτέρα 10 Νοέμβρη) με σχεδόν καθημερινές παρεμβάσεις έξω από το κατάστημα της εταιρίας όπου μοιραζόταν σχετική ανακοίνωση[1] και ενημερώναμε τον κόσμο με ντουντούκα[2]. Ταυτόχρονα κάναμε κάλεσμα για μαζική αποστολή e-mail στην εταιρία, μαζί με μια αρκετά μεγάλη καμπάνια δημοσιοποίησης σε διάφορα sites[3].

Στις παρεμβάσεις βρίσκαμε αρκετούς πελάτες της εταιρίας που όταν μάθαιναν για το καθεστώς γαλέρας που επικρατεί για τους εργαζόμενους, μας δήλωναν ότι δεν θα ξαναψωνίσουν από εκεί.

Γενικά, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εξαιρετική. Θυμός και αγανάκτηση ήταν η αντίδρασή τους όταν ενημερώνονταν για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εσωτερικό της επιχείρησης.

Χαρακτηριστικό της έκτασης που έχει πάρει η εκστρατεία είναι ότι είχαμε ακύρωση παραγγελιών από πελάτες, που όταν ρωτήθηκαν για τον λόγο είπαν ότι έμαθαν από το ίντερνετ για τις εργασιακές συνθήκες και δεν θέλουν να έχουν πάρε δώσε «με μια τέτοια εταιρία».

Εκτός από την παρέμβαση απ’ έξω, υπήρξε και πίεση από τις εργαζόμενες από μέσα, που παίρνοντας θάρρος από την εκστρατεία μας άρχισαν «να μιλάνε» ζητώντας να τηρηθούν οι συμβάσεις και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους.

Η εταιρεία υποχωρεί στις πιέσεις της εκστρατείας

Αντιμέτωπη με αυτή την πίεση η εταιρία αναγκάστηκε να προβεί σε υποχωρήσεις. Οι πολύωρες υπερωρίες έχουν σταματήσει και, ακόμα και για την 1 ώρα κάθε μέρα που είναι υποχρεωτική υπερεργασία, οι προϊσταμένες ρωτάνε πρώτα τις εργαζόμενες «ποιες θέλουν να κάτσουν»!

Τις προάλλες βέβαια που έκαναν τέτοια ερώτηση καμία εργαζόμενη δεν ήθελε να μείνει και το τηλεφωνικό κέντρο έκλεισε πάνω στο 8ώρο της βάρδιας! Αποτέλεσμα είναι ότι «ξαφνικά» το ωράριο της εταιρείας δεν ξεπερνά το 8ωρο!

Πρόκειται για «έναν άλλο κόσμο» σε σχέση με ότι επικρατούσε πριν. Για τις εργαζόμενες της επιχείρησης, αυτές είναι κατακτήσεις που βελτιώνουν δραστικά την καθημερινότητά τους.

Καμία διασφάλιση για το μέλλον δεν υπάρχει

Όμως, δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί για πάντα ή έστω ακόμα και για την επόμενη περίοδο. Η διοίκηση της εταιρείας θα επιχειρήσει να επαναφέρει το παλιό καθεστώς, με την πρώτη ευκαιρία – γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία.

Και ο λόγος είναι ότι η κατάσταση «γαλέρας» στα τηλεφωνικά κέντρα (όχι μόνο της συγκεκριμένης εταιρίας) αλλά και γενικά στον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι κάποια εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Οι εργοδότες δεν σέβονται τίποτα στον άπληστο αγώνα τους για όλο και μεγαλύτερα κέρδη. Ειδικά στις μέρες μας, όπου η απειλή της ανεργίας «φιμώνει» και ως ένα βαθμό παραλύει τους περισσότερους εργαζόμενους και που η κυβέρνηση στέκεται εμφανώς στο πλευρό των αφεντικών, «εταιρικοί παράδεισοι» δεν μπορούν να υπάρξουν.

Γι’ αυτό χρειάζεται επιφυλακή

Γι’ αυτό θα είμαστε σε επιφυλακή!

Η εκστρατεία ενάντια στις αυθαιρεσίες, τις παρανομίες και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στην Diamant σύντομα θα ολοκληρώσει τον κύκλο της καθώς το καθεστώς στο εσωτερικό έχει βελτιωθεί και οι απολυμένες εργαζόμενες δεν θέλουν να επιστρέψουν – κι έτσι δεν υπάρχει θέμα συνέχισης της εκστρατείας για επαναπρόσληψη των απολυμένων.

Όμως τα «διδάγματα» από τη μάχη της Diamant είναι σημαντικά για όλο το κίνημα.

Το παράδειγμα της Diamant δείχνει ότι μπορούμε μέσα από τη δράση μας να πετύχουμε πραγματικές, συγκεκριμένες, υλικές νίκες. Δείχνει ότι μπορούμε, σαν εργαζόμενοι, με την κατάλληλη οργάνωση, αποφασιστικότητα και επιμονή να περιορίσουμε την επιθετικότητα των εργοδοτών. Δείχνει ότι μπορούμε να πετύχουμε νίκες, ακόμα και στις σημερινές συνθήκες με μια κυβέρνηση αποφασισμένη να σπάσει τη ραχοκοκαλιά του εργατικού κινήματος, να διαλύσει κάθε δικαίωμα και να ακυρώσει κάθε κατάκτηση, και με την ανεργία (επίσημα…) να είναι στο 27%!

Το παράδειγμα της Diamant πρέπει να διαδοθεί και να εξαπλωθεί. Μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι νίκες μας δεν θα είναι προσωρινές αλλά μόνιμες.

Κι εμείς, όλοι εμείς που δώσαμε τη μάχη της Diamant, να στείλουμε το μήνυμα στους εργοδότες, ότι θα παρακολουθούμε από κοντά το πώς συμπεριφέρονται στις εργαζόμενες. Και πως όποτε χρειαστεί θα είμαστε ξανά έξω από την εταιρεία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκινώντας νέες εκστρατείες, ενημερώνοντας, καταγγέλλοντας και απαιτώντας «δικαιοσύνη» και σεβασμό στους εργαζόμενους!

___________________
[1] https://xekinima.org/arthra/view/article/eksypnes-sites-eksypna-lastixa-kai-ergazomenoi-las/)
[2] Δείτε τα βίντεο:
http://www.youtube.com/watch?v=dppHZBRJ-_0
http://www.youtube.com/watch?v=w_JQTx4_I3Y
και διαβάστε το ρεπορτάζ από την παρέμβαση μας:
https://xekinima.org/arthra/view/article/proti-parembasi-ekso-apo-ti-diamant-sti-thesniki/
[3] Μερικά από τα μέηλ καταναλωτών που στάλθηκαν μπορείτε να τα βρείτε στη σελίδα του αγώνα των εργαζομένων στο fb: https://www.facebook.com/lastixo.diamant

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα