Νιγηρία: σύγκρουση τρένου με λεωφορείο, 6 άνθρωποι νεκροί!

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα της ανακοίνωσης του Επαναστατικού Σοσιαλιστικού Κινήματος (RSM) στη Νιγηρία σχετικά με την πρόσφατη σύγκρουση λεωφορείου και τρένου στο Λάγος. Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση στο www.internationaliststandpoint.

Το Επαναστατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (RSM) συμπαραστέκεται στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων της φρικτής σύγκρουσης τρένου και λεωφορείου που συνέβη την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα 6 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και 53 άνθρωποι να νοσηλευθούν λόγω των σοβαρών τραυμάτων τους.

Αυτό το συμβάν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχε καλή διαχείριση και οργάνωση στη συγκεκριμένη διασταύρωση. Σε έναν τόσο σημαντικό κόμβο και σε μια ανεπτυγμένη μεγαλούπολη όπως το Λάγος, θα έπρεπε να υπάρχει αερογέφυρα που να επιτρέπει την ταυτόχρονη διέλευση οχημάτων και τρένων χωρίς να αλληλεπιδρούν. Μέχρι να υλοποιηθεί αυτό το έργο, θα πρέπει να τοποθετηθούν υπεύθυνοι ασφαλείας/κυκλοφορίας σε τέτοιες διασταυρώσεις για να κατευθύνουν και να ρυθμίζουν τη διέλευση των τρένων και των οχημάτων. Είναι τραγικό το ότι οι επιβάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή να επαναληφθεί κάποιο λάθος στο σύστημα μεταφορών του Λάγος. Ειδικά καθώς υπάρχουν πολλές ακόμη αφύλαχτες διασταυρώσεις σε ολόκληρη την περιφέρεια. 

Απαιτούμε λοιπόν, την αναδιοργάνωση των δρομολογίων των τρένων και των λεωφορείων, ώστε να αποφευχθεί μια νέα σύγκρουση στο μέλλον. Απαιτούμε επίσης μια συνολική αναμόρφωση του συστήματος μεταφορών στην περιφέρεια, ώστε οι επιβάτες να μπορούν να ταξιδέψουν στους διάφορους προορισμούς τους με λίγη ή καθόλου ταλαιπωρία. Αν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα από την πρώτη στιγμή, ο οδηγός του λεωφορείου δεν θα είχε καταλήξει στις ράγες του τρένου. Εάν το Λάγος αποκτήσει ένα επαρκές οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο με καλές συνδέσεις, θα μειωθούν τα διάφορα προβλήματα των μεταφορών, όπως και το υψηλό κόστος μεταφοράς.

Ενώ ο κυβερνήτης της περιφέρειας πήρε κάποια μέτρα μετά το δυστύχημα, ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν και πολιτικά παιχνίδια, ειδικά σε μια περίοδο που επιδιώκει την επανεκλογή του. Οι αποζημιώσεις πρέπει να είναι επαρκείς και καθορισμένες με σαφήνεια. Στις οικογένειες των θυμάτων θα πρέπει να δοθούν υποτροφίες και ισόβια επιδόματα. Επίσης, στους τραυματίες θα πρέπει να παρέχεται περαιτέρω ιατρική περίθαλψη ακόμη και μετά τη ίασή τους.

Η αλληλεγγύη και μόνο δεν αρκεί για να παρηγορήσει τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα δημόσιο, ασφαλές και επαρκές σύστημα μεταφορών που θα λειτουργεί δωρεάν για τους επιβάτες. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να πάρουμε τα χρήματα από τους καπιταλιστές και την πλούσια ελίτ, που ζουν σε ακραίο πλούτο και να τα επενδύσουμε στις δημόσιες μεταφορές. Θα πρέπει να γίνουν μαζικές επενδύσεις για τη δημιουργία ενός επαρκούς σιδηροδρομικού δικτύου που θα καλύπτει όλες τις περιοχές της χώρας, τόσο μέσα στις πόλεις όσο και έξω από αυτές.

Αυτή η αλλαγή πολιτικής μπορεί επίσης να έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον (με λιγότερες εκπομπές ρύπων) και να εξοικονομήσει χρόνο, ενέργεια και χρήματα από τους απλούς ανθρώπους της εργατικής τάξης, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να περνούν ώρες ολόκληρες σε μποτιλιαρίσματα. Για να λειτουργήσει σωστά ένας εθνικοποιημένος τομέας μεταφορών, πρέπει να λειτουργεί υπό τον δημοκρατικό έλεγχο και τη διαχείριση των εργαζομένων και της κοινωνίας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τη διαφθορά και τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας.

Τα συνδικάτα στην περιφέρεια του Λάγος πρέπει να παλέψουν για ένα τέτοιο σύστημα μεταφορών, ώστε να μην ξανασυμβούν φρικτά δυστυχήματα όπως το τελευταίο. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,196ΥποστηρικτέςΚάντε Like
992ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα