Νιγηρία: Διεθνής εκστρατεία υπεράσπισης αριστερών φοιτητών

Της Μαρίας Μπουτζαρέλου

Τρεις ακτιβιστές φοιτητές του πανεπιστημίου Obafemi Awolowo (OAU), Ile Ife, βρίσκονται στην φυλακή με πολύ σοβαρές στημένες κατηγορίες όπως «απόπειρα φόνου» και «συνομωσία».

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας, που αυτή την στιγμή βρίσκεται στην εξουσία σαν αποτέλεσμα της βίας και της νοθείας στις εκλογές του περασμένου Απρίλη, έχει στοχοποιήσει συνδικαλιστές του φοιτητικού κινήματος προσπαθώντας να τρομοκρατήσει και να διαλύσει το ίδιο το κίνημα. Το καθεστώς και οι πρυτανικές αρχές που το υπηρετούν δεν μπόρεσαν ποτέ να ανεχτούν το γεγονός ότι οι φοιτητές δημοκρατικά εξέλεξαν τους πιο ριζοσπάστες φοιτητές, κόντρα στους δικούς τους υποψήφιους που όχι απλά στήριζαν αλλά και χρηματοδοτούσαν. Δεν μπόρεσαν να ανεχτούν το γεγονός ότι κάποιοι θέλουν να κάνουν αντιπολίτευση και να παλέψουν ενάντια στις νεοφιλελεύθερες και αντιδημοκρατικές πολιτικές τους.

Ο Saburi Akande Akinola είναι εκλεγμένος πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του Πανεπιστημίου Obafemi Awolowo και κρατείται από τις 31 Ιούλη, όταν συνελήφθη από δυνάμεις της κρατικής ασφάλειας λίγο πριν φτάσει στο Ανώτερο Δικαστήριο του Osogbo, όπου και κατευθυνόταν για να προσφύγει ενάντια στην διαγραφή του από το πανεπιστήμιο από τις πανεπιστημιακές αρχές εξαιτίας της δράσης του στις φοιτητικές κινητοποιήσεις του Νοέμβρη του 2004, κατά την διάρκεια των οποίων δολοφονήθηκε φοιτητής του OAU από την αστυνομία. Την επόμενη μέρα το κατηγορητήριο του περιελάμβανε 10 κατηγορίες ανάμεσα τους: καταστροφή ξένης περιουσίας, παρενόχληση της εξεταστικής περιόδου, συμμετοχή σε βίαια επεισόδια, προτροπή σε παράνομη συγκέντρωση και απόπειρα φόνου του Πρύτανη του πανεπιστημίου. Το παράδοξο είναι πως ο πρύτανης «θυμήθηκε» πως έγινε απόπειρα φόνου εναντίον του μόλις… 3 χρόνια μετά!

Οι Taiwo Hassan Soweto και Olatunde Dairo (μέλη του DSM-αδερφή οργάνωση του Ξεκινήματος) συνελήφθησαν στις 11 Οκτώβρη, δυο μέρες μετά από μαζική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου η οποία αποφάσισε 2ήμερη αποχή από τα μαθήματα στις 17 και 18 Οκτώβρη με κεντρικά αιτήματα, την απελευθέρωση του προέδρου του συλλόγου και την βελτίωση των συνθηκών ζωής και εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο.

Η σύλληψη των 3 αγωνιστών φοιτητών, η διαγραφή από το πανεπιστήμιο 13 ακόμα φοιτητών που συμμετείχαν στο φοιτητικό κίνημα και το πρόσφατο κλείσιμο της πανεπιστημιούπολης είναι όλα μέρος του ίδιου σχεδίου: να διαλύσουν τον φοιτητικό σύλλογο και να τρομοκρατήσουν το σύνολο των φοιτητών.

Μέχρι στιγμής στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατείας που κάνει η CWI έχουν γίνει πικετοφορίες στην νιγηριανή πρεσβεία στην Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ρωσία, την Ιρλανδία, την Σουηδία, την Αγγλία και την Αυστρία, ενώ επιπλέον έχουν γίνει τηλεφωνικές παρεμβάσεις και έχουν σταλεί ψηφίσματα διαμαρτυρίας στις πανεπιστημιακές αρχές. Η εκστρατεία θα συνεχιστεί με στόχο φυσικά την απελευθέρωση των αγωνιστών και το σταμάτημα της ποινικοποίησης του φοιτητικού κινήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία επισκεφτείτε το www.socialistworld.net  και το www.xekinima.org 

____________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα