Νιγηρία: Διεθνής εκστρατεία υπεράσπισης αριστερών φοιτητών

Τρεις Νιγηριανοί ακτιβιστές φοιτητές του Πανεπιστημίου Obafemi Awolowo University (ΟΑU) Ile Ife, βρίσκονται στην φυλακή με στημένες κατηγορίες, όπως «συνομωσία» και «απόπειρα φόνου».

Ο Saburi Akande Akinola, εκλεγμένος πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του Πανεπιστημίου, κρατείται από τις 31 Ιούλη. Ο Taiwo Hassan Soweto, γραμματέας του φοιτητικού τομέα του Democratic Socialist Movement (DSM) στο Πανεπιστήμιο και συντονιστής της Εκστρατείας για Εκπαιδευτικά Δικαιώματα και ο Olatunde Dairo, μέλος του DSM και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του φοιτητικού συλλόγου του Πανεπιστημίου, συνελήφθηκαν στις 11 Οκτώβρη.

Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν συνδέονται με τις φοιτητικές διαδηλώσεις το Νοέμβρη του 2004, 3 χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια των οποίων δολοφονήθηκε από την αστυνομία ο φοιτητής του Πανεπιστήμιου ΟΑU, Rasheed Laketu. Είναι προφανές ότι αυτές οι σοβαρές κατηγορίες χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις πολιτικές διώξεις των αγωνιστών του φοιτητικού συλλόγου (κάτι πολύ συνηθισμένο στη Νιγηρία).

Η σύλληψη των Taiwo Hassan Soweto και Olatunde Dairo, έγινε δύο μέρες μετά την μαζική συνέλευση των φοιτητών του πανεπιστήμιου, που αποφάσισε 2μερη αποχή από τα μαθήματα στις 17 και 18 Οκτώβρη με κεντρικά αιτήματα: την απελευθέρωση του προέδρου του συλλόγου, την υπεράσπιση του συλλόγου από την διοίκηση του Πανεπιστημίου και την βελτίωση των συνθηκών ζωής και εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο.

Ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Saburi Akande Akinola, είχε συλληφθεί στις 31 Ιούλη από δυνάμεις της κρατικής ασφάλειας (State Security Service -SSS), λίγο πριν φτάσει στο Ομοσπονδιακό Ανώτερο Δικαστήριο στο Osogbo, όπου και κατευθύνονταν για να προσφύγει ενάντια στη διαγραφή του από τις λίστες των φοιτητών από τις αρχές του Πανεπιστημίου. Την επόμενη μέρα το κατηγορητήριο του περιελάμβανε 10 κατηγορίες, ανάμεσα τους: καταστροφή ξένης περιουσίας, παρενόχληση της εξεταστικής περιόδου, συμμετοχή σε βίαια επεισόδια, προτροπή σε παράνομη συγκέντρωση και απόπειρα φόνου του Πρύτανη του Πανεπιστημίου!

Η σύλληψη των 3 αγωνιστών φοιτητών με πολύ σοβαρές κατηγορίες, η διαγραφή 13 ακόμα φοιτητών ακτιβιστών από τις λίστες του Πανεπιστημίου και το κλείσιμο της Πανεπιστημιούπολης πρόσφατα, είναι όλα μέρος του ίδιου σχεδίου: να διαλύσουν τον φοιτητικό σύλλογο και να τρομοκρατήσουν το σύνολο των φοιτητών.

Το καθεστώς και οι Πρυτανικές αρχές που το υπηρετούν δεν μπόρεσαν ποτέ να ανεχθούν το γεγονός ότι ο Saburi και ο Olatunde Dairo εκλέχθηκαν δημοκρατικά στην ηγεσία του συλλόγου, κόντρα στους δικούς τους υποψήφιους που όχι απλά στήριζαν αλλά χρηματοδότησαν κιόλας. Δεν μπόρεσαν να ανεχθούν ότι κάποιοι θέλουν να κάνουν αντιπολίτευση και να παλέψουν ενάντια στις νέο-φιλελεύθερες και αντιδημοκρατικές πολιτικές τους.

Ένας επιπλέον λόγος για τη μανία τους είναι και το γεγονός ότι βρίσκονται στην εξουσία, σαν αποτέλεσμα της βίας και της νοθείας στις γενικές εκλογές του περασμένου Απρίλη. Το ίδιο ισχύει και για το νέο Πρόεδρο της Νιγηρίας Yar’Adua.

Στην τελική έκθεση που δημοσίευσε η Αποστολή Εκλογικών Παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν αναφορές για φαινόμενα νοθείας από το Peoples Democratic Party (PDP) του προέδρου Yar’Adua. Γράφουν στην Έκθεση (σελ 21): «στα πλαίσια της εκλογικής διαδικασίας, εντοπίστηκαν στρατολογήσεις συμμοριών, νεαρών ανέργων, πολλές φορές αναλφάβητων ή ακόμα και εξαρτημένων από ναρκωτικά, οι οποίοι εξοπλίστηκαν με παραδοσιακό οπλισμό». Ειδικά για την περιοχή Ile Ife, στην οποία βρίσκεται το Πανεπιστήμιο OAU, γράφουν (σελ. 85-86): «η νοθεία ήταν πλατιάς κλίμακας. Κρατικοί αξιωματούχοι και εργαζόμενοι στα εκλογικά κέντρα είχαν φέρει τυπωμένα ψηφοδέλτια του PDP τα οποία συμπεριέλαβαν στην τελική διαδικασία της καταμέτρησης του εκλογικού αποτελέσματος». Πάνω σε αυτή την βάση ο υποψήφιος του PDP, Brigadier General Oyinlola, επανεκλέγηκε ως κυβερνήτης του ομοσπονδιακού κράτους του Osun. Αμέσως μετά την εκλογή του το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να συλλάβει 400 υποστηρικτές του αντιπάλου του. Και σήμερα βάζουν στο στόχαστρο τους αγωνιστές φοιτητές.

———–

Πρότυπο επιστολής διαμαρτυρίας

HANDS OFF THE OAU three – Saburi Akande Akinola, Taiwo Hassan Soweto and Olatunde Dairo

Been informed for the case of the OAU three – Saburi Akande Akinola, Taiwo Hassan Soweto and Olatunde Dairo – we want to condemn the attempt of the University and the federal state authorities to criminalize the students’ movement fighting for better living and learning conditions.

It is obvious that beside this “operation” lies the attempt to put an end to any opposition to their neo-liberal policies.

The basic democratic rights of Nigerian students and of their supporters have to be respected.

WE DEMAND:

* Release student campaigners now! Drop all charges against them.

* Re-open the OAU. Reinstate the suspended students.

* Respect for the democratic right of students and workers to organize their fighting unions.

———–

Επιστολές διαμαρτυρίας προς:

Obafemi Awolowo University (OAU) at [email protected]

OAU Vice-Chancellor – [email protected] & [email protected]

Nigerian Federal Ministry of Education at [email protected] and [email protected]

Αντίγραφα να αποστέλλονται:

DSM (CWI, Nigeria) at [email protected]

Campaign for Democratic and Workers’ Rights in Nigeria [email protected]

Victor Osakwe, CDWR in Nigeria [email protected]

[email protected]

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα