Νιγηρία: Καθρέφτης μιας λεηλατημένης ηπείρου

Του Τίμοθι Αμπντούλ

Όταν ο άνεμος της ανεξαρτησίας άρχισε να φυσάει τέλη 10ετίας ’50 αρχές ’60, για τους κατοίκους της Αφρικανικής ηπείρου, μετά από 10ετίες ιμπεριαλιστικής αποικιοκρατίας, οι Αφρικανοί πίστεψαν ότι η εξαθλίωση έφτασε στο τέλος της και η μοίρα τους πέρασε στα χέρια τους. Πολύ λίγο αντιλαμβάνονταν τότε ότι η ανεξαρτησία δεν σήμαινε και απελευθέρωση από τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο των ιμπεριαλιστών, Ευρώπης και Αμερικής. Μετά από 40 χρόνια όλη η ήπειρος παραμένει εγκαταλελειμμένη στην μοίρα της. Παρ’ όλο τον απίστευτο πλουτοπαραγωγικό πλούτο που διαθέτει (πετρέλαιο, χρυσός, διαμάντια κ.λ.π.), η Αφρική είναι συνώνυμο της απόλυτης φτώχειας, των ασταμάτητων πολέμων, των στρατιωτικών κυβερνήσεων και των πραξικοπημάτων, της διαφθοράς των κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με στατιστικές το 27% (!!) των πιο φτωχών χωρών του πλανήτη, ανήκουν στην αφρικανική ήπειρο.

Μέσα σε μια δεκαετία (’90-’00) οι φτωχοί στις χώρες της Αφρικής κάτω από την Σαχάρα αυξήθηκαν από 240 εκ. σε 300 εκ.!!

Οι μισοί πρόσφυγες διεθνώς προέρχονται από την Αφρική!

Ο ΟΗΕ υπολόγισε ότι με 35 δις δολάρια το χρόνο (δηλ. μόλις με το 3,5% της περιουσίας των 200 πιο πλούσιων καπιταλιστών στον κόσμο) θα λύνονταν το πρόβλημα της υδροδότησης, ηλεκτροδότησης, παιδείας και υγείας σε όλη την ήπειρο.

Η Νιγηρία, παρ’ που αποτελεί την 6η πετρελαιοπαραγωγό χώρα του πλανήτη είναι η 13η πιο φτωχή χώρα στον κόσμο.

89% των Νιγηριανών ζει με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα. Ενώ μόνο 10 από τα 130 εκ. Νιγηριανών έχει πρόσβαση στην υγεία και 40 εκ. απολαμβάνουν την πολυτέλεια του ηλεκτρισμού στα σπίτια τους. Σαν αποτέλεσμα το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι τα 43 χρόνια.

Από τη 10ετία του ’60 όσο περισσότερο πετρέλαιο ανακαλύπτονταν τόσο περισσότερο κατέληγε στα χέρια των πολυεθνικών και των διεφθαρμένων κυβερνώντων μαριονέτες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Η Αγγλο-Ολλανδική SHELL εκμεταλλεύεται το πετρέλαιο στο Δέλτα του Νίγηρα από το 1927 (συνολικά ελέγχουν το 50% της παραγωγής πετρελαίου)!! Πολύ αργότερα προστέθηκαν στην παρέα η CHEΝRON TEXACO, EXXO MOBIL, HALIBURTON, WILLIAM BROTHER και άλλες πολυεθνικές, που άμεσα ή έμμεσα καθοδηγούν την καταπίεση της εθνότητας των Ογκόνι.

Υπολογίστηκε ότι μέχρι και το ’98, το 70% του πλούτου της Νιγηρίας, βρίσκονταν έξω από τη χώρα, σε μεγάλες Αμερικάνικες και Ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όταν ο Ομπάσαντζο ήρθε στην εξουσία το ’99 σαν ο πρώτος πολίτης πρόεδρος μετά από τις τρεις 10ετίες στρατιωτικής δικτατορίας του Αμπάτσα, υποσχέθηκε την γη και τα άστρα. Σήμερα η απογοήτευση αφορά την πλειοψηφία των Νιγηριανών.

Η υψηλή ανεργία, οι δραστικές αυξήσεις στα πάντα, έδωσαν ώθηση στους εθνικιστικούς διαχωρισμούς και στις συγκρούσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων (ειδικότερα μετά την εισαγωγή του νόμου της Σαρία σε μια σειρά κράτη).

Από την άλλη οι ιμπεριαλιστές υποκρίνονται ότι ενισχύουν την Αφρική, όταν συνεχίζουν να κλέβουν τον πλουτοπαραγωγικό της πλούτο και να επιβάλλουν τις απάνθρωπες νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους που μετατρέπουν τους φτωχούς σε φτωχότερους.

Ο νεοφιλελευθερισμός πίσω από τα «Προγράμματα Δομικής Ανασυγκρότησης» του ΔΝΤ και της Διεθνούς Τράπεζας και των άλλων κλάμπ επενδυτών, οδήγησε σε ένα μαζικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων όλου του δημοσίου τομέα και σε ακόμα μεγαλύτερη εκτίναξη της φτώχειας και της ανεργίας.

Ενώ η συνεχιζόμενη στήριξη που παρέχουν οι ιμπεριαλιστές σε δικτάτορες όπως ο Μομπούτου στο Ζαίρ ή ο Αμπάτσα στο παρελθόν, είναι η πηγή των πολέμων που ταλαιπωρούν την ήπειρο (Ρουάντα, Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε, Ανγκόλα, Ουγκάντα κ.λ.π.). Σαν αποτέλεσμα εκατομμύρια Αφρικανοί εγκαταλείπουν τις χώρες τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, χωρίς να ξέρουν τι θα βρουν μπροστά τους στην πολιτισμένη Δύση. Πολλοί πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο. Και πολλοί περισσότεροι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη συνεχή καταπίεση και την εκμετάλλευση των δυτικών κυβερνήσεων. Κι ακόμα οι απελάσεις, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η απειλή για την ίδια τους τη ζωή (εγώ είμαι από τους τυχερούς που επέζησαν από τις σφαίρες του ρατσιστή δολοφόνου Π. Καζάκου).

Όσοι θέλουν απαντήσεις στο ερώτημα πώς οι ιμπεριαλιστές καταδίκασαν την Αφρικάνικη ήπειρο, όσοι θέλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στα κινήματα αντίστασης ενάντια στην φτώχεια, την εκμετάλλευση και την καταπίεση, μπορούν να πάρουν μια γεύση στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΞΕΚΙΝΗΜΑ στις 14 Μάη στη Θεσσαλονίκη και στις 15 Μάη στην Αθήνα με τον σύντροφο Σεγκούν Σάνγκο. Ο Σεγκούν θα ταξιδέψει σε 8 ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια της εκστρατείας για την υποστήριξη των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στη Νιγηρία.

Ο σύντροφος είναι από τους πρωτεργάτες της εκστρατείας και την ίδια ώρα είναι γ.γ. του DSM (Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα-CWI), που παλεύει για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και το χτίσιμο του σοσιαλισμού στην Αφρική και διεθνώς.

Εκδηλώσεις για την Αφρική με τον Σεγκούν Σάνγκο

Στις 13, 14 και 15 Μάη ο Σεγκούν Σάνγκο επισκέπτεται την Ελλάδα στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατείας για την αποκατάσταση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών στη Νιγηρία. Ο Σεγκούν Σάνγκο είναι μέλος του κόμματος Σοσιαλιστική Δημοκρατία (οργάνωση της CWI) και επικεφαλής της πλατιάς μετωπικής συνεργασίας NCP στο Λάγος. Το Ξεκίνημα πραγματοποιεί εκδήλωση στην Αθήνα το Σάββατο 15 Μάη με θέμα: Αντίσταση στο νεοαποικισμό και την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στη φοιτητική εστία στην οδό Πατησίων 279-281 (στάση Αγ. Λουκάς) στις 19:00 με ομιλητές τον Σεγκούν Σάνγκο εκ μέρους της CWI και της Εκστρατείας για την Αποκατάσταση των Δημοκρατικών και Συνδικαλιστικών Ελευθεριών (CDWRN) και τον Ανδρέα Παγιάτσο εκ μέρους του Ξεκινήματος. Αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 14 Μάη στο Εργατικό Κέντρο (Αριστοτέλους 32).

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα