Νέα Υόρκη: χειρουργεία μετατρέπονται σε ΜΕΘ, υγειονομικοί στα όρια κατάρρευσης

Το παρακάτω άρθρο είναι βασισμένο σε βιντεοσκοπημένη δήλωση του Ελτζίρ Χόκινς, εργαζόμενου σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και μέλους της «Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής», (ISA – αδελφή οργάνωση του «Ξ» στις ΗΠΑ). Η πολιτεία της Νέας Υόρκης βιώνει την κρίση του κορονοϊού με μεγάλη ένταση, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με τις δεκαετίες περικοπών και εγκατάλειψης του συστήματος υγείας. Το βίντεο στο youtube έχει τίτλο «Quarantine Capitalism! Episode 4 – Eljeer Hawkins speaks from New York» και δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 1 Απρίλη.

Στη Νέα Υόρκη, όπου δουλεύω σαν βοηθός χειρουργείου σε νοσοκομείο του Μανχάταν, η κρίση του κορονοϊού είναι πρωτοφανής. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Πολιτεία αγγίζει τις 50.000 και τα μισά από τα αυτά βρίσκονται στην πόλη της Νέας Υόρκης. Πάνω από 500 είναι ήδη οι νεκροί. Τα αποτελέσματα της πανδημίας στη Νέα Υόρκη προκύπτουν από το γεγονός ότι εδώ και πάνω από 40 χρόνια έχουμε περικοπές και επιθέσεις στις δημόσιες επενδύσεις και πρώτα απ’ όλα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 21 νοσοκομεία, τα 15 από τα οποία στην πόλη της Νέας Υόρκης. Το 2003 είχαμε συνολικά πάνω από 73.000 κρεβάτια ενώ σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει πέσει στις 53.000. Παράλληλα με τη μείωση του αριθμού των νοσοκομειακών κρεβατιών κατά 20.000, είχαμε μεγάλες απώλειες και σε απαραίτητο ιατρικό υλικό, όπως αναπνευστικές συσκευές, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των απωλειών θέσεων εργασίας στον τομέα της υγείας.

Στην πραγματικότητα, από εμάς, το προσωπικό των νοσοκομείων αναμένεται να κάνουμε πάρα πολλά, με ελάχιστα μέσα. Τα νοσοκομεία έχουν τεράστιες ελλείψεις σε υλικά όπως γάντια και μάσκες, χειρουργεία μετατρέπονται σε θαλάμους ΜΕΘ για να αντιμετωπιστεί ο τεράστιος αριθμός των κρουσμάτων, το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται στα όριά του. Μέσα στα τελευταία επτά χρόνια έχουν χαθεί 1.000 θέσεις εργασίας νοσηλευτικού προσωπικού στην πόλη. Την ίδια ώρα, εξασφαλίζεται ένα πακέτο 2 τρις δολαρίων, το μεγαλύτερο στην ιστορία των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μόνο που ο μεγάλος όγκος αυτού του πακέτου είναι τα λεφτά που προορίζονται για τη διάσωση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η κατάσταση θυμίζει αυτό που έλεγε πριν από πολλά χρόνια ο Μ. Λ. Κινγκ: «Έχουμε σοσιαλισμό για τους πλούσιους και άγριο ατομικισμό για τους φτωχούς και την εργατική τάξη». Τα 2 τρις δολάρια δεν προορίζονται για να ανακουφίσουν τους φτωχούς, τους ανασφάλιστους εργαζόμενους, τους άστεγους, κλπ. Προορίζονται για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των καπιταλιστών, την ώρα που η καθημερινή μάχη ενάντια στον κορονοϊό δίνεται από τους απλούς εργαζόμενους. Πλέον όμως οι καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες και τα εργατικά στρώματα περνάνε στην αντεπίθεση και διεκδικούν. Διεκδικούν τα απαραίτητα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους, αξιοπρεπείς μισθούς, κοινωνικές παροχές, διεκδικούν να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Απαιτούν αυτή η κρίση να αντιμετωπιστεί με βασικό κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων και των φτωχών.

Από την πλευρά μας, σαν «Σοσιαλιστική Εναλλακτική», απαιτούμε να φορολογηθούν βαριά οι πλούσιοι για να αντιμετωπιστεί η κρίση, αντί να διασώζονται για άλλη μια φορά τα κέρδη τους. Απαιτούμε να σταματήσουν τα επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης Τραμπ που ισχυρίζεται ότι πρέπει να επιστρέψουμε στις δουλειές μας μέχρι το Πάσχα προκειμένου να μην υποστούν απώλειες τα κέρδη αυτών που καθορίζουν τις ζωές μας σε καθημερινή βάση. Απαιτούμε ένα δημόσιο, αποτελεσματικό σύστημα υγείας, εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα, μισθούς, προστασία των ανέργων. Πιστεύουμε ότι μόνο ένας νέος πολιτικός φορέας, προσανατολισμένος στις ανάγκες και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης μπορεί να δώσει πραγματικά τη μάχη για αυτά τα αιτήματα και παλεύουμε για να τον χτίσουμε!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,221ΥποστηρικτέςΚάντε Like
996ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα