Ανακοίνωση του «Ξ»
Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις υπερψηφίστηκε από 187 βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης του Βελόπουλου. Πρόκειται για ακόμα ένα νομοσχέδιο που η κυβέρνηση κατεβάζει με διαδικασίες εξπρές, μέσα στο κλίμα της πανδημίας. Είχαν προηγηθεί τα νομοσχέδια για την εκπαίδευση και ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος του Χατζηδάκη.
Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ σύρθηκε τελικά για ακόμα μια φορά πίσω από τον Μητσοτάκη και υπερψήφισε το νομοσχέδιο, προκαλώντας απογοήτευση… στον Τσίπρα και το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και μήνες υπολογίζουν σε μια εκλογική και όχι μόνο συνεργασία με το κόμμα της Φώφης Γεννηματά.
***
Το νομοσχέδιο χτυπάει κατοχυρωμένα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και κατά βάση το δικαίωμα στη συγκέντρωση και στη διαδήλωση και τελικά το δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Αυτά που περιλαμβάνει είναι:
- Υποχρέωση έγκαιρης γνωστοποίησης στην αστυνομία για κάθε συγκέντρωση και διαδήλωση που οργανώνεται, με εξαίρεση τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς και της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
- Για κάθε συγκέντρωση και διαδήλωση πρέπει να ορίζεται ένας «διοργανωτής», ο οποίος θα επωμίζεται την ευθύνη και το κόστος για κάθε ενδεχόμενη φθορά, καταστροφή ή τραυματισμό που μπορεί να γίνει στα πλαίσια της.
- Φυσική παρουσία εισαγγελέα σε συγκεντρώσεις και πορείες και συμμετοχή του στη λήψη απόφασης για τη διάλυσή τους.
- Το πού θα γίνει η διαδήλωση, στο πεζοδρόμιο, σε μία λωρίδα, ή σε ολόκληρο το δρόμο, θα καθορίζεται από την αστυνομία.
- Απαγόρευση των αντισυγκεντρώσεων και αντιδιαδηλώσεων
Την τελευταία στιγμή και μετά από διαφωνία του ΚΙΝΑΛ, αποσύρθηκε το «ιδιώνυμο» αδίκημα, το αδίκημα δηλαδή που προκύπτει μόνο και μόνο από τη συμμετοχή σε διαδήλωση που δεν έχει άδεια από την αστυνομία.
***
Ο νόμος αυτός έχει καταγγελθεί ως αντισυνταγματικός από πολλές πλευρές συμπεριλαμβανομένης της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Πρακτικά αυτό που κάνει είναι να βάζει την αστυνομία ως κριτή για την πραγματοποίηση ή απαγόρευση μιας συγκέντρωσης ή διαδήλωσης και μάλιστα με κριτήρια έωλα και υποκειμενικά όπως π.χ. εάν η διεξαγωγή της θα διαταράξει σοβαρά την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής.
Παράλληλα προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους διοργανωτές οι οποίοι θα φέρουν όλη την νομική ευθύνη και θα καλούνται να αποζημιώσουν χρηματικά όσους υπέστησαν τραυματισμούς ή φθορές στην ιδιοκτησία τους κατά τη διάρκεια μιας κινητοποίησης είτε αυτή αποτελείται από λίγες εκατοντάδες κόσμου, είτε αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες. Με δεδομένο ότι επεισόδια στις πορείες ξεκινούν πολλές φορές από παρακρατικούς και ασφαλίτες είναι φανερό τι σχεδιάζει η κυβέρνηση να φορτώσει στις πλάτες των διοργανωτών.
Για την κυβέρνηση της ΝΔ αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα της αντιπαράθεσης που προσπαθεί να χτίσει με το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα.
Εδώ και ένα χρόνο που είναι κυβέρνηση και με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη επικεφαλής του Υπουργείου «Προστασίας» του Πολίτη, αυτή η εικόνα γίνεται όλο και πιο σαφής. Βίαιες εκκενώσεις καταλήψεων στέγης, κυρίως προσφύγων και μεταναστών, σκληρή καταστολή στις διαδηλώσεις, προσαγωγές στο σωρό μετά από κάθε κινητοποίηση, συλλήψεις με κατασκευασμένα κατηγορητήρια, άγριο ξύλο στους διαδηλωτές από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.
Τα τελευταία γεγονότα είναι αποκαλυπτικά αυτής της στάσης και της γραμμής που συνδέει όλη την κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης. Η πορεία της προηγούμενης Πέμπτης ενάντια στο νομοσχέδιο αντιμετωπίστηκε με βία που μόνο με τις μέρες των πρώτων μνημονίων μπορεί να συγκριθεί, ενώ για πολλοστή φορά φορτώθηκαν σε διαδηλωτές κακουργήματα με κατασκευασμένες κατηγορίες και «αποδεικτικά» στοιχεία. Και ο θάνατος του Βασίλη Μάγγου στο Βόλο έφερε ξανά στη δημοσιότητα τον ανελέητο ξυλοδαρμό του πριν ένα μήνα από 10 αστυνομικούς, στο περιθώριο συγκέντρωσης αλληλεγγύης σε συλληφθέντες από κινητοποίηση ενάντια στην καύση σκουπιδιών στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ.
Πως απαντάμε
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Οι επιπτώσεις της πανδημίας, το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, τα αλλεπάλληλα μνημονιακά μέτρα που εδώ και δέκα χρόνια επιβάλλονται στην ελληνική κοινωνία θα τείνουν να αναζωπυρώσουν την ταξική πάλη, τις εκρήξεις του εργατικού κινήματος και της νεολαίας. Η ΝΔ και μαζί της όλο το αστικό μπλοκ προετοιμάζονται για εκείνες τις μέρες και προσπαθούν να θωρακιστούν χρησιμοποιώντας κάθε κατασταλτικό και νομικό μέτρο.
Το κίνημα, οι οργανώσεις του εργατικού κινήματος και οι συλλογικότητες της Αριστεράς χρειάζεται να απαντήσουν συντονισμένα σε αυτά τα δεδομένα και να ανατρέψουν στην πράξη τον νέο νόμο. Πρέπει
- να αρνηθούμε να ορίζουμε «υπεύθυνο» διαδήλωσης,
- να αρνηθούμε να συμμορφωνόμαστε με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης και να μπούμε μπροστά στον αγώνα για την κατάργηση του νόμου
- να υπερασπιζόμαστε μαχητικά τους ανθρώπους του κινήματος που συλλαμβάνονται και επιχειρείται να τους φορτωθούν κατασκευασμένες κατηγορίες!
Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες που να μπορούν να λειτουργούν ενωτικά. Που να μπορούν να περιφρουρούν τις διαδηλώσεις από την αστυνομία και τις προβοκάτσιες της. Που να μπορούν να διαχωρίζουν τη θέση και τη στάση τους από κάθε περιθωριακή πρακτική που αποξενώνει το κίνημα από την κοινωνία, όπως είναι τα «μπάχαλα» και οι υποτιθέμενες συμβολικές συγκρούσεις. Που στη βάση ενός σχεδίου θα μπορέσουν να βάλουν τις βάσεις για την αντιμετώπιση της κατασταλτικής πολιτικής της κυβέρνησης και την κατοχύρωση του δικαιώματος στη συγκέντρωση, στη διαδήλωση και στη διαμαρτυρία στην πράξη.