Νεολαία και εκλογές: Σχέση στοργής ή οργής;

Του Δημήτρη Πανταζόπουλου

1) Αφού όλοι "τα παίρνουν" γιατί να ασχοληθούν οι νέοι με τις εκλογές ή γιατί να μην ψηφίσουν λευκό η άκυρο;

Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων στις εκλογές προέρχονται από την νεολαία, η οποία δηλώνει έτσι την απέχθειά της για τα κόμματα, τους διαχειριστές της εξουσίας, τη λογική της μίζας και της διαπλοκής (βλέπε Πάχτας) που πάει χέρι – χέρι με την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι όμως αυτό αρκετό για να πάψουν τέτοια φαινόμενα; Η διαπλοκή, οι μίζες και η εξυπηρέτηση συμφερόντων είναι συστατικό στοιχείο του συστήματος (καπιταλισμός).

Έτσι όποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα και αν έρθει στην εξουσία θα εξυπηρετήσει κάποια συμφέροντα.

Η απάντηση σ’ αυτό δεν είναι η αδιαφορία για την πολιτική, ούτε το λευκό και το άκυρο που εκτός από το ότι δεν ενοχλούν την εξουσία, επιπλέον ενισχύουν, βάσει του εκλογικού νόμου, το 1ο κόμμα.

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι να πάρουν οι νέοι και τα άλλα καταπιεσμένα στρώματα την κατάσταση στα χέρια τους, ψηφίζοντας σε αυτές τις εκλογές κάποιο κόμμα της αριστεράς και μπαίνοντας αυτοί στην πρώτη γραμμή της μάχης για το χτίσιμο ενός νέου αριστερού κόμματος που θα στοχεύει στην ανατροπή του συστήματος.

2) Μήπως ο Κωστάκης και ο Γιωργάκης σαν νέοι που είναι ακούσουν καλύτερα την φωνή των νέων;

Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος μπορεί να είναι "νέοι" στην ηλικία αλλά στην ουσία είναι μαθουσάλες στις ιδέες. Όσο και αν προσπαθούν με γυμναστική, σπορ ντύσιμο και επισκέψεις στα μπαρ, να πείσουν ότι αφουγκράζονται την νεολαία, οι θέσεις τους άλλα δείχνουν. Το μόνο που προτείνουν είναι μία από τα ίδια και χειρότερα: ιδιωτικά πανεπιστήμια, ανασφάλιστη εργασία για τους νέους, εξεταστικός μαραθώνιος στα σχολεία και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

3)με τέτοια ποσοστά ανεργίας στους νέους μήπως θα ήταν συμφέρον να ψηφίσω εκείνον που τάζει έστω και μια κουτσή και στραβή θέση εργασίας;

Θέσεις εργασίας έχουν τάξει τα 2 μεγάλα κόμματα σε όλες τις εκλογές. Ομως κανένα δεν πραγματοποίησε την υπόσχεσή του. Οι νέοι σήμερα υποφέρουν από την ανεργία όχι γιατί δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας αλλά γιατί συμφέρει το σύστημα που εκπροσωπούν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να υπάρχει ανεργία, ώστε να ρίχνοται τα μεροκάματα, να χτυπιούνται τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και να ανατρέπονται κατακτήσεις δεκαετιών στις εργασιακές σχέσεις.

Συνεπώς το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με ημίμετρα ούτε με προεκλογικές υποσχέσεις και κυρίως δεν λύνεται με φτηνή και ανασφάλιστη εργασία. Η λύση βρίσκεται στον κοινό αγώνα νεολαίας και εργαζομένων ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και της ανεργίας που εκφράζουν οι δύο μονομάχοι.

7,129ΥποστηρικτέςΚάντε Like
595ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
392ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής