«Νέοι για το Περιβάλλον»: Αλληλεγγύη στον αγώνα ενάντια στην καύση σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη

Δημοσιεύουμε κάλεσμα αλληλεγγύης της πρωτοβουλίας «Νέοι για το περιβάλλον» στον αγώνα ενάντια στην καύση σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα με τον κορωναϊό, ένας νέος ιός εξαπλώνεται στη χώρα μας και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς. Πρόκειται για την «εναλλακτική», «πράσινη» διαχείριση των σκουπιδιών μέσω της καύσης τους που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας — συνεχίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ — όχι μόνο εντάσσει στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, αλλά και την προωθεί σε όλες τις νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων πανελλαδικά. Ταυτόχρονα ανοίγει ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, στη προκειμένη περίπτωση τις τσιμεντοβιομηχανίες, αδειοδοτώντας και επιδοτώντας την καύση σκουπιδιών στις εγκαταστάσεις τους υπονομεύοντας έτσι την ανακύκλωση, κομποστοποίηση και κάθε άλλη ορθή μέθοδο διαχείρισης τους.

Η αφετηρία έγινε με τη χορήγηση άδειας στην ΑΓΕΤ-Lafarge στο Βόλο να καίει 200.000 τόνους σκουπιδιών το χρόνο, εισάγοντας υλικό τόσο από την Ιταλία όσο και από το ΧΥΤΑ Φυλής, όπως παραδέχθηκε η ίδια σε σχετικό ΦΕΚ. Ωστόσο πλέον, με απόφαση της Δημοτικής Αρχής Βόλου το νέο «εργοστάσιο ανακύκλωσης» του Δήμου θα λειτουργεί ως προμηθευτής για το τσιμεντάδικο καθώς θα πακετάρει τα σκουπίδια και θα τα στέλνει εκεί για καύση. Ανάλογη άδεια έχει ζητήσει και η τσιμεντοβιομηχανία του ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη επιδιώκοντας να λαμβάνει υλικό από τις δύο νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης, που θα δέχονται τα απόβλητα όλης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας(πλην του Ν.Σερρών). Οι δύο αυτές μονάδες που βρίσκονται μία στα ανατολικά και μια στα δυτικά της πόλης. Η δεύτερη μάλιστα τοποθετείται εντός ζώνης προστασίας του Εθνικού Πάρκου των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης(!) και περιλαμβάνει και εγκαταστάσεις καύσης στο εσωτερικό της. Στην πρώτη αυτό αποφεύχθηκε μετά από αντιδράσεις των τοπικών κοινοτήτων.

Η αντίδραση των πολιτών όμως και στα δυτικά της πόλης ήταν άμεση, με τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας κατά της Καύσης Απορριμμάτων στον ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, η οποία προχώρησε σε επαφές με θεσμικούς φορείς και έκανε συμβολικές δράσεις αρχικά, λόγω της πανδημίας, ενώ πλέον γίνονται και τακτικές συνελεύσεις. Στην τελευταία μεταξύ άλλων αποφασίστηκε και πορεία διαμαρτυρίας στις γειτονιές του Δήμου Παύλου Μελά το Σάββατο 30 Μαίου στις 10:30 από το Δημαρχείο της περιοχής. Η ομάδα μας στηρίζει τον αγώνα των πολιτών της Θεσσαλονίκης ενάντια στην καρκινογόνο καύση των σκουπιδιών όπως και 126 τοπικοί σύλλογοι στη Θεσσαλονίκη μέχρι στιγμής και απαιτούμε:

1)Να ανακληθεί ο νόμος που επιτρέπει την καύση σκουπιδιών στις τσιμεντοβιομηχανίες

2)Να εφαρμοστεί η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων με βάση τη διαλογή στην πηγή, την επανάχρηση, ανακύκλωση και κομοστοποίηση σε μικρές διακριτές ,για κάθε λειτουργία, τοπικές μονάδες γύρω από τις πόλεις και όχι σε μεγάλα εργοστάσια που περιλαμβάνουν το σύνολο των διεργασιών.

3)Δημόσιο και δημοκρατικό έλεγχο των μονάδων από τις τοπικές κοινωνίες και όχι εμπλοκή των ιδιωτών

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα