Το νέο κλαδικό Σωματείο με επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων» (ΣΕΨΑΕΚΟ) έκανε τα πρώτα του βήματα σε μια περίοδο πραγματικά κρίσιμη για τους εργαζόμενους καθώς βρίσκονται για άλλη μια φορά πολλούς μήνες απλήρωτοι με πρωτοφανή σιωπή σε ό,τι αφορούσε την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κυνισμό, την αδιαφορία και την επίθεση των εργοδοτών τους που έφτασαν μέχρι και να απολύουν όσους διεκδικούσαν τα αυτονόητα. Η δημιουργία ενός ακόμη κλαδικού σωματείου (υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα που εδρεύουν στην Αττική), όπως εκφράστηκε από τους εργαζόμενους που το ίδρυσαν (70 ιδρυτικά μέλη), προέκυψε από την ανάγκη να δώσει διεξόδους διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους που πλήττονται όσο ποτέ με τρόπο όμως που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα καθορίζουν μέσα από δημοκρατικές και μαζικές συνελεύσεις.
Μια από τις βασικές αρχές που συμφωνήθηκε και που το καταστατικό μας καταγράφει με εμφατικό τρόπο είναι ο σεβασμός και η περιφρούρηση των δημοκρατικών διαδικασιών, γιατί μόνο έτσι μπορούν οι εργαζόμενοι να διατυπώνουν τα προβλήματα να συζητούν και να χαράσσουν τη δράση που τους ταιριάζει προκειμένου να επιλυθούν.
Το νέο Σωματείο, υπό σύσταση ακόμα, κατήγγειλε τις απολύσεις τριών εργαζομένων στην Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» και υποστήριξε τους τρεις εργαζόμενους σε αυτά που ζήτησαν: Για τους δύο κατάφερε να πιέσει ώστε να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους (εκκρεμούν κάποια επιδόματα) ενώ για τη μία εργαζόμενη την ανάκληση της απόλυσης, όπως βεβαιώθηκε στην τριμερή συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας πριν λίγες μέρες.
Υποστήριξε την απόφαση των περισσότερων εργαζομένων για επίσχεση εργασίας (ενώ έκλειναν επτά μήνες απλήρωτοι) που ξεκίνησε από τις 4 Μαρτίου και μετά από δημοσιοποίηση του θέματος και πιέσεις στο Υπουργείο Υγείας επισπεύτηκε η διαδικασία για την άμεση πληρωμή τους.
Το σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι έζησαν την πραγματική εμπειρία συμμετοχής σε σωματείο καθώς οργανώθηκαν συνελεύσεις στο χώρο δουλειάς τους, συνεργάστηκαν και αποφάσισαν να δράσουν για πρώτη φορά συλλογικά απαντώντας δυναμικά σε μια σειρά επιθέσεων και απειλών από την εργοδοσία. Οι γραπτές ενημερώσεις προς όλους τους εργαζόμενους ακολουθούσαν μετά από οποιαδήποτε εξέλιξη.
Τα μέλη του Σωματείου που εργάζονται σε άλλους φορείς ψυχικής υγείας όπως η «Μετάβαση» αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα καθώς είναι πολλούς μήνες απλήρωτοι και αναζητούν τρόπους συλλογικής δράσης για την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων.
Το Σωματείο συνέβαλε καθοριστικά στην οργάνωση της κινητοποίησης έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 4 Μάρτη στην οποία συμμετείχε δυναμικά. Συμμετείχε και στις διαμαρτυρίες τόσο έξω από το Υπουργείο Υγείας όσο και στα Προπύλαια στις 6 Μάρτη. Για πολλούς από τους συνάδελφους αυτά αποτελούν πρωτόγνωρες εμπειρίες, εμπειρίες που αλλάζουν και διαμορφώνουν νέες συνειδήσεις.
Αγγελική Συλλιγαρδάκη