Νέο Πολυνομοσχέδιο – νέα ταφόπλακα σε δικαιώματα και παροχές

Του Πάρη Μακρίδη

Κατατέθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου αποτελεί την προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 6,8 δισ. € μέχρι τον Οκτώβρη. Το πολυνομοσχέδιο αυτό που αποτελείται από 109 άρθρα και εντείνει παραπέρα την επίθεση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Απολύσεις στο Δημόσιο

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται η απόλυση 2.200 σχολικών φυλάκων, 3.500 δημοτικών αστυνομικών και περίπου 2.500 εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας, μέσω της κατάργησης 46 από τις 110 ειδικότητες που υπάρχουν στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Την ίδια στιγμή, δίνεται η δυνατότητα με μια απλή υπουργική απόφαση να καταργούνται θέσεις σε όλο το δημόσιο τομέα και είτε να τίθενται οι εργαζόμενοι των θέσεων αυτών σε διαθεσιμότητα είτε να μετακινούνται σε άλλους φορείς (άρθρα 90 και 91). Με τον τρόπο αυτόν λύνονται τα χέρια της κάθε κυβέρνησης η οποία θα μπορεί να απολύει κατά το δοκούν όσους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους θέλει, όποτε θέλει.

Η διαδικασία συρρίκνωσης, διάλυσης και κατάργησης των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών επιταχύνεται με σκοπό την ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών-τοκογλύφων αλλά και του ιδιωτικού κεφαλαίου που θα μπορεί να αγοράσει «κοψοχρονιά» τις υπηρεσίες αυτές, με περιορισμένο, κακοκπληρωμένο και χωρίς δικαιώματα προσωπικό.  

Κατώτατος μισθός

Στο άρθρο 103 περιγράφεται ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού. Από την 1η Γενάρη του 2017 η κυβέρνηση θα μπορεί να καθορίζει το ύψος του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με την

«κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές για ανάπτυξη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και των μισθών».  

Το απόσπασμα αυτό κάνει σαφές ότι η μείωση των μισθών θα συνεχιστεί γιατί βοηθάει, υποτίθεται, την «ανταγωνιστικότητα», την «ανάπτυξη» και τη «μείωση της ανεργίας» –  αλλιώς δεν θα πάρουμε την (κάθε) επόμενη δόση…

Φόροι, φόροι… κι άλλοι φόροι!

Από το πολυνομοσχέδιο δεν θα μπορούσε να λείπει ακόμα μια φοροληστρική επιδρομή.

Το αφορολόγητο όριο καταργείται, πράγμα που σημαίνει ότι τα εισοδήματα φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ ενώ ταυτόχρονα καταργούνται και οι φοροαπαλλαγές για τα ανήλικα παιδιά.

Στη συνέχεια τα τρία φορολογικά κλιμάκια διαμορφώνονται ως εξής: 22% για τα πρώτα 25.000 € του ετήσιου εισοδήματος, 32% για το εισόδημα 25.001 – 42.000 € και 42% για τα επιπλέον ποσά.

Καταλήψεις Δήμων και σχέδιο κλιμάκωσης

Από την Τετάρτη 10/07/2013, η ΠΟΕ-ΟΤΑ προχωρά σε καταλήψεις δημαρχείων και ανοιχτό παραμένει το πώς θα συνεχίσει τον αγώνα από βδομάδα, ενώ εκπαιδευτικοί οργάνωσαν την πρώτη τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Το πολυνομοσχέδιο χτυπάει όχι μόνο τους εργαζόμενους των δήμων και των σχολείων αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Για να ανατραπεί είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα πανεργατικό κίνημα που θα ρίξει την κυβέρνηση.

Το μέτωπο της ΕΡΤ είναι ακόμα ανοιχτό ενώ οι θετικές προτάσεις που διατύπωσαν οι 17 Ομοσπονδίες ιδιωτικού και δημόσιου φορέα [1] δείχνουν ότι ένα κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος προσπαθεί να βγάλει συμπεράσματα για το τι αγώνες χρειαζόμαστε – συμπεράσματα που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση της πάλης με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έδειξαν για ακόμα μια φορά τον ξεκάθαρα απεργοσπαστικό ρόλο που παίζουν, καλώντας 24ωρη Γενική Απεργία για τις 16 Ιούλη (και… 3ωρη στάση η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη) ελπίζοντας στην ουσία ότι το κίνημα θα ξεφουσκώσει.

Μόνο με συντονισμό από τα κάτω στην κατεύθυνση ενός σχεδίου αγωνιστικής και μαχητικής κλιμάκωσης με απεργίες διαρκείας, γενίκευση των καταλήψεων κλπ μπορεί να στριμώξει την κυβέρνηση και να την ανατρέψει μαζί με τις πολιτικές της. Η κατειλημμένη ΕΡΤ δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός κέντρου αγώνα στην προοπτική που περιγράφηκε πιο πάνω. Ο ρόλος των 17 Ομοσπονδιών μπορεί να είναι πολύ σημαντικός αν η πρωτοβουλία τους έχει συνέχεια και συνέπεια.

____________________

[1] Ο αριθμός των ομοσπονδιών ξεκίνησε από 11 και σταδιακά ανέβηκε σε 17 https://xekinima.org/arthra/view/article/i-ert-katalytis-o-syntonismos-ton-13-omospondion-ena/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα