Array

Νέο ωράριο… στα μέτρα των πολυεθνικών

H πρόταση του υφυπουργού Ανάπτυξης για το εθνικό ωράριο επηρεάζει τους καταστηματάρχες αλλά κυρίως πλήττει τα δικαιώματα των εργαζομένων στα καταστήματα.

Στην πρόταση αυτή περιλαμβάνονται τα εξής:

– Εφαρμογή ενιαίου ωραρίου για όλη τη χώρα 9.00 πμ μέχρι 9.00 μμ για όλο το χρόνο. (τώρα το όριο είναι 8.00 το βράδυ το χειμώνα και 9.00 το καλοκαίρι)

– Παράταση του ωραρίου κατά 2 ώρες τα Σάββατα, (μέχρι 8.00 μμ από 6.00μμ που είναι σήμερα)

– Αφαίρεση από τους νομάρχες του δικαιώματος να επιβάλλουν ωράριο μικρότερο του εθνικού. Όμως θα μπορούν να το διευρύνουν σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς

– Διαμόρφωση ειδικού ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων για θεματικά πάρκα, γήπεδα, συγκροτήματα κινηματογράφων

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αποτελούν στην ουσία εφαρμογή των όσων ζητούσαν εδώ και καιρό τα μεγάλα πολυκαταστήματα που ανήκουν όλα σε ομίλους πολυεθνικών εταιριών.

Άθλιες συνθήκες για τους υπάλληλους

Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου γεγονός που θα επιβαρύνει τρομερά τις συνθήκες δουλειάς των εμποροϋπαλλήλων. Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα δουλεύουν ήδη κάτω από άθλιες συνθήκες αφού σήμερα ισχύει βδομάδα 75 ωρών λειτουργίας των καταστημάτων ενώ σ’ ένα μεγάλο ποσοστό τους οι εργαζόμενοι δουλεύουν ανασφάλιστοι. Γενικό χαρακτηριστικό βέβαια είναι οι πολύ χαμηλοί μισθοί, οι απλήρωτες υπερωρίες και χωρίς ρεπό. Αυτές οι συνθήκες αναμένεται τώρα να επιδεινωθούν.

Η κατάσταση όσων δουλεύουν στα πολυκαταστήματα των πολυεθνικών είναι το ίδιο απαράδεκτη. Οι περισσότεροι δουλεύουν ως ωρομίσθιοι και με συμβάσεις πολύ περιορισμένου χρόνου. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα μεγάλες διαστάσεις παίρνει και το μοντέλο απασχόλησης σε πολυκαταστήματα με τα λεγόμενα προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» (stage), τα οποία δεν προβλέπουν ασφάλιση των εργαζομένων.

Πλήττονται και τα μικρομάγαζα

Η απελευθέρωση του ωραρίου που έχει αρχίσει εδώ και καιρό από τα super market και διάφορα πολυκαταστήματα, πλήττει βέβαια, εκτός από τους εργαζόμενους, και τους μικρούς καταστηματάρχες, οι οποίοι ήδη δεν μπορούν να συναγωνιστούν τις μεγάλες εταιρίες, πόσο μάλλον αν εφαρμοστεί συνεχές ωράριο.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι στόχος της είναι η τόνωση της αγοράς και η εναρμόνιση του ωραρίου σε όλη τη χώρα. Πατώντας στην ανάγκη μιας μερίδας του πληθυσμού που λόγω των πολλών ωρών εργασίας τους θα προτιμούσε να ψωνίζει τις Κυριακές ή αργά το απόγευμα, προσπαθεί να χτυπήσει τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα και να ανοίξει παραπέρα το δρόμο για τις πολυεθνικές.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η αγορά από τη μια είναι υποτονική λόγω της μικρής αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων εξ αιτίας των μικρών τους μισθών ενώ από την άλλη συνολικά οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την εντατικοποίηση της εργασίας σε όλους τους κλάδους, με αποτέλεσμα να έχουν πρόβλημα χρόνου.

Οι πρώτες κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων έχουν ήδη εξαγγελθεί.Πρέπει να συνεχίσουν και να ενταθούν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα